Saturday, 23 September 2017


Thursday, 7 September 2017

Mak besi Team Logo


Thursday, 24 August 2017

Cara Mandikan Bayi Baru Lahir Dengan Langkah Yang Betul

Kebiasaanya yang bergelar ibu untuk pertama kalinya memang buntu juga fikir macam mana nak memandikan bayi baru lahir dan dan dalam pantang, ya lah kan bayi masih kecil perlulah mandi dengan teliti dan betul. Malah tidak ketinggalan juga ibu-ibu yang sudah lama tidak melahirkan bayi dan terlupa cara mandikan bayi.

Jadi kat sini aizah ingin kongsikan beberapa panduan untuk mandikan bayi kita.

  .

Sebelum kita teruskan dengan langkah mandian bayi , ketahui dahulu tips tips penting ini :- 

Bayi yang baru lahir , tidak perlu terlalu kerap di mandikan ini untuk mencegah kulit bayi menjadi kering. Kita boleh mandikan bayi kita semasa waktu petang dan juga waktu pagi. Selain itu, ayahnya juga perlu bersiap sedia :) 

Jika baru selepas minum susu atau makan, jangan dimandikan terus bayi kita . Seeloknya tunggu dulu beberapa minit , ini adalah untuk bantu makanan atau susu yang di ambil sampai ke perut untuk dicerna.


Langkah-langkah Mandikan Bayi 


1) Keperluan Mandian 

Kita perlukan menyediakan siap-siap keperluan mandian dan selepas mandi untuk memudahkan kita nanti. Di antara keperluan itu sperti baju, shampoo, sabun , Tuala dan lain-lain. 

2) Air mandian 

Sediakan air mandian yang sesuai iaitu suhu air mandian ialah 32 - 37 darjah celcius . kita boleh menggunakan termometer untuk menentukan suhu air mandian bayi kita. Jika tiada alat termometer , kita boleh juga rasa suhu air mandian dengan gunakan siku uji air terlalu sejuk ( jangan terlalu sejuk) , terlalu panas ( jangan terlalu panas)  atau sedang elok (suam-suam kuku). Suhu air amat penting kerana kulit bayi masih nipis dan lembut . 

Sebelum letak bayi ke dalam tab , Tuangkan dahulu air sejuk ke dalam tab mandian, seterusnya baru tuangkan air panas . Bila suhu air sudah elok , baru masukkan bayi ke dalam tab . Jangan Sesekali letak bayi kita ke dalam tab dan membuka air paip yang sedang mengalir sebab suhu air mudah berubah dengan cepat . 

Kedalaman air pula kita boleh letak air sedalam sekitar 7-10 cm , atau sedang elok kita boleh mandikan bayi kita ukuran di lutut bayi, air jangan terlalu tinggi.

3) Persediaan 

Boleh membuka baju , seluar di atas tilam , lap dahulu punggung bayi sebelum masukkan ke dalam tab.

4) Cara mandikan , kita lihat video ini . 
Maaf video dalam bahasa indonesia , sebab saya tengok video ni sangat bagus dengan langkah demi langkah dan penerangan dari pihak profisional. jom tengok :) 





Jadi , selepas ini kita sudah ada ilmu untuk madikan bayi kita , ingat tau mandikan bayi juga kena langkah yang betul untuk kebersihan dan keselamatan bayi kita . 

Untuk ibu yang masih berpantang dan memandikan bayi sendiri , tab tu boleh sahaja letak dilantai dan bukan di tempat tinggi . Jadi ibu boleh duduk dengan selesa untuk mandikan bayi dan sekaligus elakkan berdiri terlalu lama . 

Semoga artikel ini menjadi panduan kita untuk mandikan bayi . In Shaa Allah . 

boleh share pada suami kita , mana tahu kan suami juga boleh bantu kita untuk mendikan bayi . Sangat indah mandikan bayi kecil kita ini . 






Thursday, 17 August 2017

Business Yang Sesuai Untuk Ibu Bekerja Dan Surirumah

Assalamualaikum semua, Zaman sekarang tak boleh dah duduk diam sahaja tanpa mencari income sendiri betul tak? Majoriti ibu-ibu membuat dan sedang mencari bisnes yang sesuai untuk dijalankan. Ya lah kan, sambil kita bekerja dan menjaga anak, kita boleh menjalankan bisnes mudah untuk tambah pendapatan keluarga kita.

Ekonomi sekarang seakan semput untuk kita, dengan kos kehidupan semakin tinggi. Tidak kira kita tinggal di kampung atau tinggal di bandar. 


Sebelum kita ingin memulakan perniagaan, kita perlu membuat beberapa kajian. Business kita nanti sesuai atau tidak dengan kerja kita yang bekerja di pejabat selama 8 jam dan pulang ke rumah bekerja pula di rumah atau kerja kita sebagai suri rumah sepenuh masa. Pastikan business kita nanti tidak menganggu pekerjaan hakiki kita. 

Pastikan juga, business kita jalankan nanti mudah untuk kita lakukan sambil menjaga anak, suami dan sambil bekerja 8 jam di office . Jika Business yang kita ingin kita jalankan itu akan menganggu pekerjaan wajib kita, cuba kita cari business lain yang lebih sesuai. Cara ini kita tidak mahu terlalu membebankan kita sehingga nanti segalanya terabai.

Biar Business kita jalankan nanti kekal lama dan betul-betul membantu ekonomi rumah tangga kita.Biar business kita lakukan nanti anak-anak masih terpelihara. Biar business kita usahakan nanti mengembirakan suami kita juga. Biar apa kita buat nanti boleh kongsi bersama ibu dan ayah kita juga.

Jom tonton Perkongsian Seorang ibu yang bekerja dan membuat business sampingan 



Haaa bestkan business macam ni. wanita bekerjaya boleh buat dan suri rumah juga boleh buat .

YE KE ? BOLEH ?

YA , ALHAMDULILLAH SAYA TELAH USAHAKAN SEMASA BERGELAR BEKERJAYA SEHINGGALAH BERSTATUSKAN WORK AT HOME MOM ( SURIRUMAH BERGAJI)

Ya, saya telah melaluinya. Business shaklee ini sangat sesuai dengan saya dengan kedua-dua keadaan seperti di atas . Saya seorang bekerja dan saya seoarang surirumah. Sewaktu bekerja saya boleh lakukan , sekarang suri rumah juga saya boleh lakukan bersama-sama suami. Bonusnya kita pun boleh bekalkan vitamin yang terbaik untuk keluarga kita

BAGAIMANA SAYA LAKUKAN BISNES SHAKLEE SEMASA BEKERJAYA DULU ? 

Saya dulu bekerja sebagai setiausaha dan admin di petronas , KLCC . Kerja saya amat sibuk setiap hari . Jadi apa yang saya lakukan ialah Di awal pagi semasa perjalanan ke temapt kerja , saya post kan dulu info di FB , Bila waktu rehat saya hanya bungkus makanan dan saya makan di tempat saya sambil update business saya pula , samaada saya update blog , update facebook dalam masa 1 jam rehat . dan sambung pula setelah habis waktu bekerja . Semasa di rumah sambil melayan anak dan suami , adakalanya saya juga melayan mesej-mesej customer. Pos pula saya menggunakan shaklee2u dan poslaju . Jika COD saya pilih tempat yang senang untuk saya dan customer berjumpa . Senang kan


MACAM MANA SAYA URUSKAN SETELAH MENJADI SURIRUMAH ? 

Oleh kerana bisnes shaklee sangat rasa sesuai dan best, pada tahun 2016 saya membuat keputusan untuk resigned dari kerja makan gaji di pejabat . Alhamdulillah pengorbanan saya tidak sia-sia . Bisnes shaklee sangat mudah bagi saya walaupun saya hanya berada di rumah . Cuma kita perlu membuat jadual supaya kerja kita teratur dan tidak menganggu kerja-kerja rumah dan masa bersama anak dan suami . Kelas pula banyak kita boleh join kelas online dan kalau ada masa boleh juga join kelas offline yang group kami kendalikan , begitu juga shaklee yang pihak shaklee sendiri anjurkan.

Pengeposan pula , sangat mudah saya tidak perlu keluar rumah setiap kali ingin pos barang. Di shaklee , saya boleh pos menggunakan Shaklee2u klik klik sudah pos, segalanya dihujung jari . Mudah sangat kan . Sehingga jiran pernah tegur saya , ehhh duduk rumah pun dapat duit ya aizah .
Alhamdulillah .

Jadi saya nak sangat bantu wanita-wanita yang bekerjaya mahupun suri rumah untuk sertai saya dengan shaklee yang amat mudah ini.

Tak tahu nak mula ?

Jangan risau , saya ingin bantu anda , group kami anjurkan pelbagai kelas bantuan , ohh risau lagi takut tak boleh hadir ? kelas ni sambil jaga anak pun kita boleh dengar . ya kelas online . kadang-kadang saya sambil mengemas rumah pun boleh dengar kelas online ini . segalanya mudah untuk kit berjaya dan membuat income kita membantu ekonomi rumah tangga.

 Jadi Jangan tunggu-tunggu, setiap saat kita lalui amat berharga untuk kita berjaya dan mendapat income mebantu ekonomi kita .


Jom mesej saya sekarang untuk saya pimpin anda bersama ke angkasa kejayaan . In Shaa Allah . pilihan di tangan kita untuk kita sama-sama membantu ekonomi keluarga kita dengan mudah dan gembira.

Klik button Whatsap di bawah ini untuk terus whatsap saya atau seperti no tertera di bawah  :)




Wednesday, 16 August 2017

Mulakan Bisnes Modal Kecil Dan Pulangan Berganda

Sebut MLM , dulu memang aizah ni buta juga tak tahu apa dan lagi takut bila dengar cerita abang sendiri hilang RM 10 000 bila masuk satu MLM ini . Nama Rahsiala kan . tapi dah terkubur gitu je MLM tu . Masa dengar abang aizah lebur RM 10 000 tu rasa rugi sangat duit sebanyak tu macam macam boleh beli.

Seorang lagi orang terdekat saya pun masuk satu MLM ni, di paksa buat pinjaman bank sebanyak
RM 15 000 untuk membeli barang untuk buat stok . Sudahnya duk membayar hutang sehingga bertahun-tahun lamanya . Dalam hati masa tu perlu ke keluarkan duit sebanyak tu nak berniaga MLM? ok la memang aizah tak suka sebab kena labur banyak duit macam tu . Lagi satu keyakinan pun tak tinggi ni sebab takut terbengkalai.


Sehingga saya temui satu cream ini , cream ini saya beli untuk kegunaan anak saya terkena ekzema waktu itu. bila saya guna ALhamdulillah cream itu bagus sangat . Selepas itu saya terfikir saya juga ingin membantu anak-anak yang ada ekzema.

Jadi saya ingin juga mencuba untuk join ahli produk ini . Tapi saya di fahamkan produk ini juga adalah MLM . TAPI SAYA TERKEJUT DENGAN PENJELASAN INI .
MLM ini ada yang memang menipu dan ada MLM yang betul dan dah ramai join MLM yang saya nak join ni berjaya tanpa melabur duiteribu-ribu. MAKIN NAK TAHU PULA macam mana caranya ? APA BEZA MLM TIPU DENGAN MLM BETUL ?

Jadi untuk penjelasan yang jelas dan tepat JOM TONTON VIDEO INI



Haaa jelas tak ? Jadi pada akhir tahun 2010 saya membuat pendaftaran dengan syarikat jual cream ini iaitu SHAKLEE. Saya diberi penjelasan bagaimana ingin menjual produk-produk dengan syarikat ini .Alhamdulillah caranya hanya membuat pendaftaran pertama sebanyak RM 68 sekarang harganya RM 80 termasuk starterkit . Dalam itu ada buku produk dan beberapa panduan.

Bila saya terjerumus dengan Shaklee ini saya semakin sayang dan ingin bersungguh-sungguh lagi buat perniagaan ini, rasa kena dengan diri saya . Ya lah kan caranya kita perlu menjual produk , produk ini pula kita tak perlu risau sudah ada landmark study yang selamat digunakan seisi keluarga . seterusnya kita akan dapat sedikit untung dan bonus . Paling best saya dapat bantu ramai orang untuk sihat dan berjaya . Memang best sangat .



Tahun 2016 , Alhamdulillah saya menunaikan impian saya menjadi surirumah bergaji. Dengan shaklee saya berniaga dari rumah sambil menjaga anak-anak syurga saya dan suami tercinta . Iya Suri rumah pun boleh join shaklee bukan untuk orang bekerja sahaja tau. 



Hanya dengan bermodalkan RM 80, Macam-macam kita boleh dapat tau dan lagi bonusnya shaklee ini istimewa dengan kajian-kajian bertaraf dunia.

Antara kelebihannya lagi ialah :- 

Apa yang Shaklee tawarkan ??

1- Sekarang segalanya di hujung jari , begitu juga dengan shaklee sudah ada cara pembelian online, jadi tidak susah lagi jika kita tiada masa untuk ke branch-branch. :). dan yang paling latest , customers sendiri boleh beli online dengan account kita dengan cara esell. menarikkan ...

2- Bonus- Bonus menarik dari shaklee :-

Program Ganjaran Tunai
Bonus Kumpulan Peribadi (21%)
Bonus Peribadi Bersih merupakan pendapatan yang dibayar oleh Shaklee berdasarkan jumlah PV Kumpulan Bulanan anda. Peratusan Bonus Peribadi Kasar diambilkira melalui UV kumpulan anda. Peratusan ini akan meningkat seiring dengan kenaikan tanggungjawab kepimpinan anda bilamana anda menaja pengedar baru masuk ke dalam kumpulan anda. Untuk melayakkan diri menerima Bonus Peribadi, Pengedar mestilah mempunyai paling minimum 30 UV Peribadi dalam bulan pembayaran bonus.

Bonus Kepimpinan (sehingga 6 paras ke atas)
Anda layak menerima Bonus Kepimpinan apabila anda melahirkan Pemimpin Jualan yang baru di dalam organisasi anda (“break out”). Bonus Kepimpinan dibayar kepada semua Pemimpin Jualan yang layak dan menepati prestasi yang digariskan untuk bonus ini.
Bonus Kepimpinan dibayar berasaskan pada PV Kumpulan sehingga Pemimpin Jualan tahap ke-enam. Pembayaran bonus ini berasaskan jumlah sebenar Kiraan Mata pada Tahap Pertama (First Level Point Count) dalam kumpulan tersebut.

Insentif Coordinator (sehingga 1.5%)
Bonus Insentif Khas Shaklee (Insentif Coordinator) merupakan satu insentif dan ganjaran bagi prestasi perniagaan cemerlang yang ditawarkan kepada pangkat Coordinator dan ke atas, yang layak.

Program Kereta
Program Subsidi Kereta Shaklee ialah program insentif yang ditaja khas oleh Shaklee untuk semua para Pemimpin Jualan Shaklee yang menepati syarat-syarat yang ditentukan.

Pemimpin Jualan yang menepati syarat kelayakan akan mendapat kredit kereta setiap bulan dimana mereka perlu memenuhi syarat perlaksanaan Program Kereta ini secara minimum.

Program Konvensyen/ Insentif melancong dalam dan luar negara
Sebaik sahaja anda mencapai pangkat Supervisor, anda telah mula mendapat mata terkumpul
untuk Program Konvensyen Shaklee. Destinasi dan kelayakan UV bagi setiap konvensyen
berbeza pada setiap tahun. Sila rujuk Brosur Konvensyen/insentif untuk keterangan lanjut.

woww bestkan . lagi Best kita dapat bantu ramai orang untuk berjaya dan sihat . In Shaa Allah .


Tak tahu mana nak mula ? 

Tak apa , Pihak shaklee ada menganjurkan kelas-kelas untuk semua pengedar shaklee
dan paling best group kami pun ada buat kelas . Kelas online dan juga kelas offline untuk membantu pengedar shaklee di bawah kami .




Jangan tunggu lama-lama rugi nanti , hubungi aizah terus untuk aizah bantu sama sama berjaya .


Klik button Whatsap di bawah ini untuk terus whatsap saya atau seperti no tertera di bawah  :)





5 Tips Kekal Bertenaga Dan Sihat Sepanjang Hari

Bila berbicara mengenai ingin bertenaga dan ingin sihat. Majoriti di kalangan kita memang nak sangat kekalkan tenaga yang banyak walaupun kita penat bekerja seharian seterusnya pulang kerumah menguruskan pula kerja rumah. Dalam banyak kerja seharian itu juga, kita penting menjaga kesihatan.

Ingat saya dulu semasa bekerja , Pukul 7 pagi sudah siap keluar rumah untuk menghantar anak ke rumah pengasuh , pukol 7.30 naik komuter ke kl sentre dan seterusnya ambil LRT menghala ke KLCC. Pukul 8.50 pagi sampai di office . semasa pulang pula jam 6 atau 6.30 keluar office sambil berlari-lari kadang untuk mengejar LRT dan KTM pukul 6.45, kalau tak sempat saya naik KTM pukul 7 ke bangi dan sampai dirumah pukul 8.30 . kalau KTM buat hal pernah pukul 11 malam sampai dirumah . Sewaktu berada dalam Tren , kalau tiada tempat duduk saya hanya berdiri. tidak kira masa tu hamil ataupun tidak.

Sampai dirumah sambil melayan anak, kita memasak untuk makan malam . kadang-kadang makan malam kami jadi supper sebab 10 malam baru makan . begitulah rutin setiap hari saya waktu bekerja . kalau hari minggu mengisi ruang dan waktu bersama family sambil mengemas rumah . Alhamdulillah .


Di antara yang boleh membantu kita untuk kekal bertenaga dan sihat ialah :- 

1) Sarapan 
Elakan ambil sarapan yang terlalu berat contohnya nasi lemak , karbohidrat ini cuma membekalkan kita tenaga dengan sekejap sahaja. kita boleh gantikan sarapan dengan yang boleh bekalkan tenaga yang lama seperti yogurt . 

2) Minuman 
Sel dalam badan kita sangat perlukan air untuk sentiasa rasa bertenaga dan kekal hidrasi. Oleh itu minumlah air masak dengan cukup tanpa skip setiap hari 

3) Waktu tidur
Tidurlah dengan cukup setiap hari , bila kita tidak cukup tidur , badan kita akan rasa cepat penat dan rasa kurang sihat . Selain itu kurang tidur juga akan merubah mood kita menjadi kurang bagus.

4) Pergerakan 
Bila kita duduk setempat sahaja contohnya membuat kerja menghadap pc lebih daripada 2-3 jam tanpa henti, kita akan  rasa cepat letih dan bosan, malah kadang-kadang akan buntu idea untuk membuat kerja . sebab itu kita di sarankan lihat diluar office atau melihat benda-benda hijau atau biru untuk merehatkan mata dan fikiran beberapa minit sebelum memulakan kerja kembali. badan kita juga akan rasa sedikit cergas .

5) Senaman 
Buatlah senaman walaupun seminggu sekali atau hanya senaman ringkas untuk kembalikan kesegaran badan dan kesihatan kita .

Jom tonton video tips kembalikan badan bertenaga dan cergas ini 


Assalammualaikum..Kisah MY CINTA HATI a.k.a ENERGY BOOSTER..Hai...nama saya ASMIDA, lebih mesra kalau pangil AS je..As anak jati JOHOR, kini telah berkahwin dan menetap di ALOR SETAR KEDAH, sekarang As bekerja di sebuah RESTORAN PIZZA yang terkenal di ALOR SETAR juga terkenal dengan roti pizzanya yang lembut. Jawatan As sebagai PELATIH PENGURUS...Haa di pendekkan cerita, As bekerja 10 jam setiap hari. Selalunya As memang keletihan ,badan lesu keesokkan harinya dan kaki selalu sangat kejang dan sampai sakit tak hingat.....Tapi sejak As amalkan ENERGY BOOSTER SHAKLEE, semuanya berubah.. Ceritanya bermula dengan As mengenali Ahaklee dan FALL IN LOVE buat PERTAMA kali dengan Shaklee pada tahun 2011 dan konsisten mengamalkan beberapa jenis vitamin. Antara yang As amalkan ialah OSTEMATRIK dan PERFOMANCE DRINK. Dan kedua-dua vitamin ni adalah MY CINTA HATI dan RAHSIA ENERGY BOOSTER As sekarang!!..Kenapa As kata macam tu ya? Kalau tak ada my cinta hati ni, rasanya As tak mampu nak kerja yang memerlukan tenaga yang banyak disebabkan pula terpaksa berdepan dengan cuaca yang tidak menentu dan dipertanggungjawabkan pula dengan kerja,rutin harian yang memenatkan,As akan mula letih ,cepat mengantuk,tidak bertenaga,lesu dan kurang produktif,ini satu cabaran tau sebab nak menghadapi jugak masalah JEREBU hari tu.
As suka Ostematrik dan PD disebabkan kedua- duanya ada persamaan untuk menambahkan TENAGA LUAR BIASA,Ostematrik lebih kepada KALSIUM dan bagus untuk tulang,manakala PD terdapat campuran unik yang sangat bagus untuk menghidrat badan serta memberi tenaga kepada badan lebih cepat berbanding minuman ISOTONIK yang lain,memang TERBAEK la untuk my body haha...yang paling best SEMULAJADI yeee..
..As suka OSTEMATRIX sebab:..As paling tak suka bila sakit,nak buat apa pun tak boleh,tapi kuasa Allah. As cuma mampu untuk merancang...so as merancang untuk SENTIASA SEHAT As nak badan cukup kalsium jadi setiap malam sebelum tidur as akan ngap 4 biji ostematrik untuk tidur yang lena dan mimpi yang indah haha..Keesokkan harinya bangun je tidur mesti badan akan lebih fresh dan bertenaga,bagus juga untuk melawaskan pembuangan air besar..no sembelit - sembelit...PD pulak As minum suka bancuh dengan air putih pastu sejukkan ..perrghhh memang sodapp...As jugak selalu bawak air PD yang siap dibancuh dalam botol dan dibawak kemana ja As pergi...Kalau uolls nak tahu my husband pun suka tau PD dan Ostematrix.my husband suka diserang sakit kepala tapi sejak amalkan Ostematrix dan PD badan makin bertenaga dan yang paling best dah tak pernah diserang sakit kepala....Jadi sekarang Ostematrix dan PD adalah my cinta hati yang tak dapat dipisahkan, konsisten pengambilan jugak dah jadi perkara wajib dalam rutin harian,kalau tak memang akan terasa kekurangannya....Tak kenal maka tak cinta tau..bila dah kenal PD dan OSTEMATRIX sure FALL IN LOVE!!
TESTIMONI 034: ASMIDA 

Alhamdulillah , jika anda juga salah seorang yang sentiasa rasa letih dan tidak bertenaga . In shaa Allah bolehlah ikhtiar dengan supplemen shaklee ini :- 

1) Performance drink 
Bantu tubuh kita hidrasi dengan lebih lama , dan rasa bertenaga sepanjang hari. Performance drink ini bantu tubuh kita hidrasi lebih dari air tau . memang best rasa dia seperti air orange sahaja. 


2) Ostematrix 

3) ESP 
Esp ini membantu kita rasa bertenaga sepanjang hari, seterusnya ia bersifat rendah GI yang membuatkan kita rasa kenyang lebih lama. 






Jom kita bertenaga sepanjang hari bermula sekarang , aktiviti kita juga berjalan dengan lancar . Hidup kita juga rasa senang dan happy .

Untuk mendapatkan set Bertenaga shaklee ini boleh hubungi saya . In Shaa Allah saya sedia membantu .


Hubungi saya di :-

Klik button Whatsap di bawah ini untuk terus whatsap saya atau seperti no tertera di bawah  :)




Atau anda boleh membuat pembelian secara online dengan mudah di :- 


Disclaimer  :  Produk-produk ini tidak bertujuan untuk membuat diagnosis, merawat,menyembuh atau mencegah sebarang penyakit baca selanjutnya......











Saturday, 12 August 2017

5 Cara Atasi Buasir Ketika Mengandung Yang Berkesan Dan Selamat

Buasir ketika mengandung memang menakutkan dan memeritkan. Ibu hamil yang alaminya sahaja yang tahu betapa rasa tidak selesa dan sakitnya buasir ketika hamil. Kadang tiba masa nak membuang pun takut. Bila mengalami buasir ketika hamil , kemungkinan besar kita akan alami buasir selepas bersalin juga . Jadi dari waktu hamil sekarang, waktu sesuai kita atasi segera masalah buasir ini sebelum buasir semasa hamil berlarutan sehingga terjadinya buasir semasa berpantang.


Bagaimana buasir boleh terjadi pada ibu hamil?

semasa kita hamil, jumlah darah dalam badan kita bertambah, seterusnya hormon progesteron yang tinggi akan mengendurkan dinding salur darah. Salur darah dibawah rahim ( uterus) pula mungkin akan membengkak an meregang disebabkan tekanan dari bayi yang sedang membesar. Ini adalah salah satu punca kenapa semasa hamil kita mungkin akan dapat buasir dan urat simpul.

Jika buasir semasa hamil sehingga menyebabkan pendarahan, lebih baik ibu hamil pergi berjumpa doktor untuk pemeriksaan lanjut.


7 Cara di bawah ini boleh kita cuba untuk mengatasi buasir ketika hamil.

1) Boleh gunakan pek ais atau tekanan sejuk untuk melegakan sakit buasir dan mengurangkan bengkak

2) Kita boleh mandi dengan guna air panas atau suam untuk menghilangkan gatal di tempat buasir.

3) Elakan mengaru ditempat buasir yang gatal, ini akan memburukkan lagi keadaan .

4) Bila rasa ingin membuang , terus sahaja pergi ke tandas . jangan ditangguh kerana khuatir najis akan keras dan kering .

5) Minum air dengan cukup untuk elakkan hidarasi kemudian sembelit

6) Cuba masukkan buasir ke dalam dengan perlahan-lahan dengan jari ketika mandi

7) Buat senaman lantai serviks untuk mengelakkan buasir kembali terjadi.senaman ini bantu untuk meningkatkan peredaran darah di dubur dan kuatkan otot-otot di bahagian faraj.

Rakaman video di bawah ini di ambil dari salah seorang pesakit buasir ketika mengandung. jom saksikan . 




[BUASIR KETIKA HAMIL SEMBUH & JAUNDICE CEPAT TURUN DENGAN SET BERPANTANG SHAKLEE].
Assalammualaikum Saya Farah Qurratun Aini ibu kepada 2 orang cahaya mata. Saya ingin berkongsi kisah Shaklee Effect saya selepas menggunakan set berpantang Shaklee yang sangat awesome tu..
Kisahnya saya mengalami sembelit ketika berpantangkan anak sulung pada tahun 2014. Ketika itu disebabkan tiada pengalaman saya lambat mengambil ostematrik. Kesan nya ketika hendak membuang najis sudah menjadi keras. Disebabkan itu saya mengalami pendarahan dan ada sedikit buasir. Namun begitu selepas berpantang saya tidak berusaha untuk menghilangkan buasir tersebut kerana saya tidak lagi mengalami sembelit dan tidak berasa sakit..
Namun begitu, disebabkan tidak mengambil kisah tentang masalah buasir tersebut, saya sekali lagi mengalami sembelit yang teruk ketika mengandungkan anak yang ke-2. Bila sembelit maka bausir pun muncul. Apa yang saya perasan , pengambilan coklat yang banyak ketika hamil menjadi penyebab saya sembelit. Bila dah sakit, bengkak dan berdarah saya terus mengambil Ostematrix, Omega Guard dan Garlic Complex. Alhamdulilah buat sementara waktu buasir tersebut tidak lagi sakit dan bengkak. Namun ketika usia kandungan 7 bulan ,saya merasakan buasir saya makin terkeluar disebabkan faktor bayi makin membesar dan menekan usus kita. .
Apabila saya melalui proses bersalin normal, masalah buasir saya sampai ke tahap yang teruk. Menurut kata nurse yang datang melawat buasir saya dah keluar menjadi bentuk kelopak bunga ros dan saya dapat merasakan buasir tersebut bengkak. Doktor juga mengesyorkan saya melakukan pembedahan ikat buasir tersebut selepas berpantang. Kesan luka ketika proses bersalin juga membuatkan kesengsaraan yang amat sangat. Saya tidak boleh duduk dan jika berusaha untuk duduk pon saya perlu sengetkan punggung namun tidak lebih dari 15 minit. Menyusukan bayi juga saya terpaksa menyusukan secara baring.. Lagi bertambah sengsara apabila saya dan bayi di tahan wad semula kerana bacaan kuning bayi pada hari ke-3 13.7mg/dL. Keadaan diri yang begitu dan perlu menyusukan bayi sekerap yang boleh untuk menurunkan bacaan kuning membuatkan saya rasa sangat tertekan namun saya tabahkan jua hati. Fahamlah kan katil hospital macam mana..tinggi dan keras. .



Alhamdulilah, asbab saya mengambil set berpantang Shaklee, esoknya hari ke-4 bacaan kuning bayi menurun dan petang itu saya boleh discaj dari wad. Bila balik rumah , saya pulun lagi beri susu sekerapnya kepada bayi dan malam tu saya mula mengambil Vivix. Alhamdulilah hari ke-5 bacaan kuning 12.2mg/dL dan hari ke7 bacaan kuning 9.5mg/dL dan doctor terus discaj anak saya dari kuning. Namun kami tetap membawa anak cek kuning sehingga hari ke-10 dan bacaan akhir kuning nya ialah 7.0mg/dL. Sepenuhnya anak saya sembuh dari jaundice .
Selain itu, susu badan juga lebih meriah berbanding ketika berpantang anak sulung dan paling menakjubkan setelah 2 minggu konsisten ESP, Vita C, B-Complex, Ostematriks, Omega Guard, Garlic, Lecithin, dan Vivix , buasir saya semakin mengecut dan jahitan saya juga semakin sembuh. Saya dah boleh bergerak laju tanpa memikirkan luka jahitan dan saya tidak langsung berasa ngilu dibahagian jahitan. Saya tidak langsung alami sembelit walaupon saya mengambil minuman coklat. Yang paling saya teruja selepas berpantang buasir saya langsung tiada..nurse yang buat checkup ketika genap sebulan selepas bersalin juga terkejut melihat buasir yang teruk dahulu semakin sembuh dan Alhamdulilah saya yakin buasir saya sudah tiada dan tak perlu lagi melakukan pembedahan ikat buasir. Dan bonus nya, berat badan saya juga hanya tinggal 50Kg sahaja berbanding masa buat buku pink ketika usia kandungan 8minggu berat saya 55Kg dan pagi sebelum bersalin berat akhir saya 63Kg. Jumlah berat saya turun dengan Set Berpantang Shaklee ini ialah 13kg. .
Alhamdulilah.. Itulah Shaklee Effect saya. Dan saya amat mengesyorkan ibu-ibu diluar sana yang mencari Set Berpantang pilih lah set berpantang Shaklee kerana ia sangatlah value for money!!
Alhamdulillah kan , jika anda salah seoarang yang alami masalah buasir ketika hamil . saya amat sarankan mengambil set buasir shaklee ini . In shaa Allah kerana saya juga pengguna set ini . Jangan tunggu sehingga buasir ini lebih teruk sehingga bersalin .

Untuk mendapatkan set buasir shaklee ini boleh hubungi saya . In Shaa Allah saya sedia membantu .


Hubungi saya di :-

Klik button Whatsap di bawah ini untuk terus whatsap saya atau seperti no tertera di bawah  :)




Atau anda boleh membuat pembelian secara online dengan mudah di :- 


Disclaimer  :  Produk-produk ini tidak bertujuan untuk membuat diagnosis, merawat,menyembuh atau mencegah sebarang penyakit baca selanjutnya......









Friday, 11 August 2017

6 Kesalahan Cara Hilangkan Jerawat Sehingga Berparut Dalam

Ramai yang mencari Cara hilangkan jerawat dan parut jerawat tetapi sedarkah kita dalam masa yang sama ada beberapa cara itu salah sehingga jerawat kita itu menjadi parut jerawat yang dalam dan sukar dihilangkan? . Mahu hilangkan jerawat dan parut jerawat dengan berkesan perlu ada cara yang betul dan selamat. Siapa yang tidak inginkan wajah yang cantik dan mulus tanpa jerawat dan parut jerawat kan ? majority boleh dikatakan semuanya tidak mahu di tumbuhi jerawat.



Jom kita bongkar 6 kesalahan yang mungkin sering kita lakukan pada jerawat kita 

1) Membasuh muka 
Kita kerap membasuh muka sewaktu jerawat timbul di wajah kita , dengan harapannya supaya jerawat cepat sembuh dan mati . Cara ini adalah salah kerana ia boleh membuatkan kulit kita semakin berjerawat dan berminyak . haaa lepas ni berhati hati ya . 

2) Peluh 
Bila kita berpeluh , adakah kita terus lap di muka ataupun biarkan sahaja sehingga dia kering sendiri? apa yang kita perlu lakukan ialah kita perlu lap segera peluh di wajah, jangan biarkan ia peluh kering dengan sendiri dan seterusnya meresap masuk ke dalam kulit .

3) Picit 
picit ini memang popular la kan, selalu kita memicit jerawat untuk cepat pecah dan pulih. TETAPI tanpa kita sedari, cara kita memicit jerawat perlu ada langkah yang betul . Silap haribulan jerawat yang kita picit itu akan meninggalkan kesan parut yang dalam dan kekal dan jerawat pula lambat sembuh kerana kemungkinan kuman dari jerawat akan meresap jauh ke dalam kulit kita . haaa lepas ni jangan picit jerawat sebarangan .


4) Rawatan 
Bila kita membaut rawatan jerawat, jangan buat sehingga jerawat pulih dari luaran sahaja . Kajian menunjukan pemulihan untuk satu jerawat memakan masa 6 minggu sehingga 12 minggu. jika 1 minggu jerawat hilang dan kita hentikan rawatan atau ubat , secara dalaman kita belum sihat sepenuhnya dan kemungkinan jerawat akan timbul kembali.

5) Makanan
Pemakanan juga kita perlu jaga untuk hilangkan jerawat dengan mudah . Jika kita alah pada kakacang, lebih elok kita hentikan dahulu pengambilan yang berunsur kekacang. begitu juga makanan yang terlampau berminyak.

6) Pemilihan Produk 
Kita kemungkinan tertipu akan janji janji manis produk yang pakai tidak sampai seminggu kesemua jerawat tiada dan muka berubah halus dan gebu. Ingat ya kajian menyatakan 6-12 minggu masa untuk pulih sepenuhnya . Cek dahulu apa bahan yang ada didalam produk tersebut . pastikan tiada bahan merbahaya , pastikan tiada alkohol, pastikan ada kelulusan KKM , pastikan halal , pastikan produk tersebut ada landmark study dan kajian saintis . Jangan kerana dia murah dan testimoni gempak sahaja terus kita beli dan tampal dimuka.

Jika sekali kita tersalah pilih produk, kemungkinan bukan membantu penyembuhan tetapi akan merosakkan lagi kulit luaran dan sel-sel kulit kita. Ini jelas akan membantu jerawat akan timbul lagi dan apa yang kita tidak mahu parut jerawat sukar di hilangkan dan bersifat kekal .

Kita mempunyai pilihan untuk hilangkan jerawat kita dengan selamat dengan pelbagai cara tanpa menggunakan bahan-bahan merbahaya dan akan menudharatkan diri kita .

Jom dengar rakaman video seorang ibu ini yang menceritakan pengalaman dalam mencuba hilangkan jerawat dan parut jerawat yang degil .


[ LIANG-LIANG PORI MENGECIL DAN PARUT JERAWAT HILANG ]

.
Assalamualaikum..
Saya ingin berkongsi pengalaman saya sepanjang mengamalkan Vitamin hebat Shaklee ini..
Sebelum ini saya mengambil set vitamin Shaklee untuk menghilangkan jerawat, tetapi secara tidak langsung saya sedar parut-parut jerawat saya cepat pudar dan hilang..
Ini adalah antara set vitamin yang saya ambil bagi memastikan kulit saya seimbang.
 ESP Shaklee Vitamin C Vitamin E 

Kombinasi antara Vitamin E + Vitamin C + Esp sangat-sangat superb hasilnya. Saya juga menggunakan Vitamin C sebagai masker pada waktu pagi dan Vitamin E sebagai masker diwaktu malam..
Hasilnya setelah mengamalkan vitamin tersebut adalah : 
 Liang2 pori di wajah saya yang besar dahulu akibat kesan jerawat kini semakin kecil dan tertutup.
 Blackhead & Whitehead berkurang
 Ketika saya mengenakan bedak di wajah juga kelihatan lebih rata dan flawless.
 Tak perlu belanja yang besar untuk mencari produk-produk yang mahal.
 Kini saya kurang ke mana2 spa untuk membuat facial,kerana kulit saya kini tidak seperti dahulu yang banyak dengan masalah.
 Kulit saya bertambah sihat dan anjal.
 Saya tidak lagi terpengaruh dengan lambakan produk yang merbahaya di luar sana
 Kulit kekal lembap dan lembut serta tidak berminyak 
 Kurang mengenakan mekup yang tebal dan merimaskan
 Kulit sihat secara semulajadi 
 Tampil lebih yakin.
Hanya dengan vitamin Set Kecantikan Shaklee saya dapat mengembalikan kulit remaja saya yang dahulu di mana pernah dirosakkan oleh bahan-bahan kimia yang melekat di wajah saya kerana berpikiran singkat untuk tampak cepat cantik sebelum ini.

Apabila saya mula mengenali vitamin Shaklee baru saya sedar sebenarnya kecantikan luaran itu perlulah terlebih dahulu kita mengutamakan penjagaan dalaman . Yakni dengan mengkonsume vitamin yang cukup mineral, antioksidan, membantu penghasilan kolagen dan reproduktif. Mencegah itu lebih baik daripada merawat.
Sekian sahaja perkongsian dari saya,segalanya adalah asbab untuk kita berikhtiar selebihnya Allah jualah yang mengizinkan. In Sha Allah..
P/s ringkas : Pilihlah bahan-bahan semulajadi yang selamat digunakan.

Alhamdulillah produk shaklee adalah selamat . Produk shaklee adalah satu-satunya mempunyai landmark study , yang mengkaji terlabih dahulu sebelum mengeluarkan sesuatu product oleh saintis shaklee .
Produk shaklee mempunyai sijil halal dan mendapat kelulusan KKM . Dan paling bagus produk shaklee tiada campuran bahan-bahan merbahaya dan larangan .

pada tahun 2017, usia produk shaklee ialah 102 tahun di dunia , ya di dunia . bayangkan dah berjuta orang ambil produk shaklee ini dan sangat berpuas hati . Pilihan produk shaklee adalah terbaik untuk diri kita dan keluarga .

Untuk menghilangkan jerawat dan parut seperti wanita di atas saya amat cadangkan tuan puan amalkan vitamin shaklee ini . In Shaa Allah kita ikhtiar segala penyembuhan adalah dari Allah .

Pilihlah yang terbaik untuk diri kita dan kulit kita untuk sihat sepanjang hayat .

Untuk mendapatkan set jerawat shaklee ini boleh hubungi saya . In Shaa Allah saya sedia membantu .


Hubungi saya di :-

Klik button Whatsap di bawah ini untuk terus whatsap saya atau seperti no tertera di bawah  :)




Atau anda boleh membuat pembelian secara online dengan mudah di :- 


Disclaimer  :  Produk-produk ini tidak bertujuan untuk membuat diagnosis, merawat,menyembuh atau mencegah sebarang penyakit baca selanjutnya......