Friday, 26 January 2018

Skincare Youth Shaklee Semulajadi Dan Terhebat Di Dunia

Bila Sebut skincare , sudah tentu kita mahukan yang terbaik. Skincare bukan sahaja cantik luaran malah cantik sehingga dalaman barulah cantik yang berkekalan. Skincare Youth Shaklee ini memang pilihan yang hebat dan tepat untuk kita . Skincare youth shaklee ini sangat hebat dan lengkap bahan-bahan semulajadi nak nampak mudah 10 tahun .

waaa NAMPAK MUDA 10 TAHUN ?  

SIAPA YANG TAK NAK 


ya Saudara saudari , ini adalah produk kecantikan terbaru dari shaklee 


ia telah di uji selama 8 tahun sebelum di keluar kan , demi kecantikan  , keselamatan pengguna . 

Shaklee menggunakan teknologi yang canggih untuk menghasilkan youth . Teknologi yang canggih ini telah di PATENT kan . Bermakna Shaklee sahaja berhak ke atas formula youth ni.

Teknologi canggih yang shaklee gunakan ini Bukan sahaja mampu tanggani  penuaan dipermukaan kulit sahaja , malah youth shaklee mampu meresap ke dalam sel kulit kita . Yang membolehkan pengguna youth shaklee akan tampil kulit lebih muda dari usia sebenar.

WOWWWW MEMANG HEBAT . NAMPAK MUDA DARI USIA SEBENAR .

Teknologi yang hanya di miliki oleh shaklee ini mampu aktifkan protien yang sangat penting untuk kemudaan. Seterusnya protien-protien ini akan jana semula sel-sel kulit kita untuk hasilkan lebih banyak elastin dan kolagen yang bantu kulit kita bertindak lebih muda dari usia kita dan muda lebih lama.


Anda Selamat dengan youth shaklee . 

100 % bahan yang di adunkan adalah bahan semulajadi. Bukan dari haiwan , Jadi Youth ini bebas dari gluten. 

Selamat daripada lebih 2500 bahan kimia merbahaya , 

Anda akan TAMPIL muda Dari usia sebenar anda dengan youth shaklee ini 

Set Youth shaklee terdapat 7 produk iaitu :-

1)  Luminous Gel Oil Cleanser

Pembersih yang mempunyai PH seimbang tanpa sabun , pembersih ini akan membersih lembut wajah kita .

2) Perfecting Skin Toner

Perfecting Skin Toner akan menyuburkan kulit kita .

3)  Youth Activating Serum

 Youth Activating Serum, wajib kita ambil dalam set youth ni tau . Sebabnya toner ni menggunakan teknologi canggih yang telah di patentkan iaitu Kompleks pengaktifan belia shaklee.

Mempunyai 10 kali bahan aktif untuk perbaharui kulit pada tahap sel 

Dan Kesannya , kulit kita akan sokong pengeluaran kalogen dan hasilkan sel-sel kulit kita jadi lebih muda .

4) Age Defense Mineral Moisturizer SPF 30

Age Defense Mineral Moisturizer SPF 30 ini istimewa sangat ! punyai pelindungan 2 dalam 1.
Krim pelembap ini hasilkan perlindungan dari sinaran SPF 30 UVA / UVB  matahari dan melindungi kulit kita dari pencemaran alam sekitar juga .

WAAA HEBAT KAN 

tanpa bahan kimia , Hanya bahan semulajadi .

krim ini di hasilkan dari bahan semulajadi dan biopolimer dari hidupan laut .

5) Advanced Renewal Night Cream (Rich or Light)

Krim malam youth shaklee ini dia menghidratkan dan melembapkan kulit luaran sehingga jauh kedalam kulit kita .

Kemudian dia menyokong proses pembaharuan kulit semasa kita tidur. Dia bantu wajah kita kelihatan licin , muda dan bercahaya .

6) Radiance C + E Capsules

Vitamin C yang tulen pulihkan sinaran kulit yang sihat , kurangkan bintik-bintik yang disebabkan oleh penuaan . Selain itu, dia juga bantu melicinkan dan mencerahkan kulit.

7) BB Cream

krim ini bantu menyempurnakan rupa dan tekstur kulit kita. BB cream ini juga membantu menyuburkan dan melindungi kulit kita.

ia juga mempunyai tambahan pelindungan SPF 30 UVA / UVB.

Best sangat youth shaklee ni .

rugi kalau kita tak guna youth shaklee .

kenapa memilih yang lain selain youth shaklee ? sedangkan youth shaklee ini terbukti berkesan , selamat pula tu . gunalah yout shaklee tanpa ragu .

dia telah di kaji oleh pakar-pakar kelas dunia selama 8 tahun . memang lama kajian ni untuk keluarkan produk terhebat seluruh dunia .

Hubungi aizah terus untuk set youth shaklee ini

Klik button Whatsap di bawah ini untuk terus whatsap saya atau seperti no tertera di bawah  :)












Tuesday, 16 January 2018

Cara Mengatasi Keracunan Makanan Supaya Tidak Berlarutan

Keracunan makanan memang menyakitkan, keracunan makanan membuatkan kita akan rasa tidak larat dan lembik. Keracunan makanan ialah reaksi tubuh kita bila bahan toksik atau tercemar yang memasuki tubuh kita melalui mulut , sedutan pernafasan , kulit ataupun mata. Bila kita terkena keracunan makanan , apa sahaja makanan masuk dalam badan ataupun air , kita akan terus cirit-birit dan muntah. Keracunan makanan juga boleh menyebabkan kita terhidrasi akibat kekurangan air .



Tanda-tanda kita terkena keracunan makanan ialah :-

1)Kita akan rasa loya
2) Berlaku cirit birit yang kerap
3) muntah-muntah
4) Sakit perut
5) Demam dan keadaan berpeluh-peluh
6) Rasa keletihan
7) Sakit kepala yang berlarutan

Kesan keracunan pada kita 

Akibat keracunan yang teruk , ia boleh akibatkan kecacatan seperti lumpuh dan ada juga yang alami sakit sendi dan saraf yang kronik.Jika tidak dapatkan rawatan dengan segera ia boleh akibatkan kematian .

Punca yang boleh terjadi keracunan makanan 

1) Makanan yang terdedah pada suhu bilik yang lama lebih daripada 4 jam .

2) Tidak menyimpan makanan dengan baik contohya . makanan mentah di simpan dengan makanan yang telah dimasak .

3) Tidak memasak makanan dengan sempurna

4) Tidak panaskan makanan dengan sempurna

5) Tidak dinyahbeku ayam atau daging dengan sempurna sebelum di masak .

6) Pengendalian makanan yang tidak bersih

7) Makanan disediakan oleh orang sakit yang membawa penyakit bawan makanan.

Cara Elakkan keracunan makanan 

1) Sentiasa menjaga kebersihan makanan , basuh tangan sebelum memasak , basuh tangan selepas keluar dari tandas , pastikan peralatan yang ingin kita gunakan bersih .

2) Pisahkan makanan yang belum di masak dengan telah dimasak seperti simpan dalam bekas berbeza .

3) Pastikan kita masak dengan sempurna terutamanya daging , ayam , telur dan makanan laut .

4) Simpan makanan di suhu yang betul

5) Gunakan bahan mentah dan air yang bersih ketika kendalikan makanan contoh pilih makanan yang belum bertarikh luput

6) Pilih kedai yang bersih jika makan diluar .

Dinasihatkan berjumpalah doktor sebelum keracunan makanan semakin melarat . 


 Bagaimana supplement shaklee atasi masalah keracunan makanan?





1) Vitamin C 

Vitamin C yang membantu menguatkan sistem imun badan kita yang semakin lemah ketika keracunan makanan .

2) Performance drink 

Performance drink pula dia adalah minuman isotonik tanpa bikarbonat. performance drink adalah air dari bahan semulajadi yang cegah kita kekurangan air dalam badan akibat cirit birit dan muntah .

3) Peppermint ginger Plus 

Peppermint ginger plus pula membantu untuk mengurangkan rasa sebu dan mengeluarkan angin dalam perut

4) Garlic 

Garlic pula bertindak sebagai antibiotik


Alhamdulillah hari tu saya pun alami kerabunan makanan , saya memang ambil vitamin c , performance drink , peppermint ginger dan garlic ini . Walaupun cirit birit dan muntah-muntah api badan tidak rasa terlalu lemah dan cirit birit dan muntah beransur pulih .

Jadi jika anda sedang alami masalah keracunan makanan cepat cepat lah atasi segera sebelum ia lebih teruk dan memberi komplikasi yan teruk pada kita .

Usah tunggu lam-lama , mungkin ini ikhtiar yang serasi dengan anda .  hubungi saya untuk saya bantu .


Klik button Whatsap di bawah ini untuk terus whatsap saya atau seperti no tertera di bawah  :)




Atau anda boleh membuat pembelian secara online dengan mudah di :- 


Disclaimer  :  Produk-produk ini tidak bertujuan untuk membuat diagnosis, merawat,menyembuh atau mencegah sebarang penyakit baca selanjutnya......




Saturday, 13 January 2018

Rawatan Awal Luka Tusukan Objek Tajam Di Anggota Badan - Wajib Tahu

Luka boleh berlaku akibat daripada tusukan objek tajam seperti pisau , paku, gunting, jarum, besi , kaca , pensel dan sebagainya. Kebiasanya luka berisiko tinggi terkena di bahagian tapak kaki, abdomen, punggung ,tangan dan muka. Jika Kecederaan luka tusukan itu terlalu dalam, ia boleh meyebabkan kecederaan tisu yang teruk. Kecederaan tisu akibat luka boleh dikesan apabila ada tanda-tanda bengkak, lebam, kebiruan/pucat , darah sentiasa keluar . Selain itu boleh jadi lemah , tidak sedarkan diri , lumpuh di bagian luka dan tersangat sakit dibahagian luka.


Komplikasi kemungkinan akan berlaku akibat luka yang terlalu dalam. Luka itu boleh mencederakan organ dalaman dan pendarahan yang teruk . kehilangan darah yang banyak dan berlaku jangkitan kuman boleh membawa kematian.

8 Rawatan awal ini sangat penting dan wajib kita tahu :-

1) ketika terkena tusukan tajam , jika boleh kita bertenang , atau tenangkan orang yang terkena objek tersebut

2) Bersihkan luka dengan mengunakan air yang bersih

3) Jika objek masih ada , jangan cabut tetapi buat balutan secara balutan cincin dengan kain yang bersih dan letakkan sekeliling objek tadi kemudian tutun dengan kain bersih lain .

4) Lakukan tekanan berterusan pada nadi untuk tahan darah dari terkeluat dengan banyak. Tekanan itu perlu lebih daripada 10 minit kemudian lepaskan untuk lepaskan darah ke organ lain . Jangan ikat pada anggota yang tercedera kerana risau tisu-tisu dan organ kerana tidak dapat bekalan darah secukupnya.

5) Tinggikan tempat luka dari paras jantung kalau boleh, ini untuk mengurangkan darah keluar.

6) Dapatkan bantuan dan rawatan di klinik atau hospital

7) Doktor akan berikan rawatan :-
     - Ubat penahan sakit dan juga antibiotik (jika perlu)
     - Suntikan anti tetanus akan diberikan untuk elak kancing gigi ( jika perlu)
     - Jika luka terlalu dalam , jahitan akan dilakukan

8) Ambil Supplement untuk percepatkan sembuhkan luka dalaman dan luaran.

Tips Untuk Luka Cepat Pulih 

1) Pastikan tempat luka bersih .di nasihatkan elakkan menggunakan minyak atau cream yang diragui kebesihannya dan bahan yang digunakan

2) Untuk pesakit diabetis , anda perlu kawal pengambilan gula

3) Pastikan kesihatan tubuh ditahap yang baik

4) Amalkan pemakanan yang berkhasiat dan ambil protien

5) Ambil supplement untuk bantu cepatkan luka pulih

Bagaimana Supplement shaklee membantu cepatkan luka pulih ? 




1) ESP
- Esp adalah sumber protien , oleh itu esp membantu mengantikan sel-sel yang rosak kepada sel-sel yang baru ditempat luka tadi

2) Vitamin C
-  Vitamin C shaklee sangat bermutu tinggi , sebiji vitamin c shaklee sama seperti 7 biji buah oren .
vitamin c shaklee sangat penting untuk bantu cepatkan luka sembuh .

3) Vitalea
- Vitalea adalah multivitamin yang membekalkan nutrisi dan zat yang bermutu tinggi . setiap 1 biji vitalea bersamaan dengan 20 jenis hidangan yang berkhasiat . jadi sewaktu pemulihan luka ini , badan kita sangat memerlukan nutrisi yang lengkap .






                                    Jadi hubungi saya sekarang untuk saya bantu anda 

Klik button Whatsap di bawah ini untuk terus whatsap saya atau seperti no tertera di bawah  :)




Atau anda boleh membuat pembelian secara online dengan mudah di :- 


Disclaimer  :  Produk-produk ini tidak bertujuan untuk membuat diagnosis, merawat,menyembuh atau mencegah sebarang penyakit baca selanjutnya......





Thursday, 11 January 2018

Tips Membeli Shaklee Dengan Mudah Dan cepat

Zaman dah berubah , teknologi dah canggih . Sama juga dengan kita kalau boleh nak semua mudah dan cepat . Jadi aizah nak berikan beberapa tips yang senang dan penting untuk membeli shaklee walaupun anda sedang sibuk mahupun tiada masa untuk membuat pembelian. Anda boleh dapatkan produk shaklee dengan segera tanpa rasa susah.


Untuk pembelian shaklee , sangat mudah iaitu :-

1) Boleh membuat secara online sahaja . Segalanya di hujung jari . hanya klik klik dah membuat pembelian dan hanya menunggu baran sampai di hadapan pintu rumah atau pejabat anda .

online macam mana ? nak pergi web mana ? jangan risau aizah dah sediakan di sini , cuma gambar E-Sell sahaja :-


2) Boleh hubungi saya terus , saya boleh membantu anda untuk buat pengeposan ke seluruh malaysia, brunei dan singapore. Mudah sangat , hanya transfer amount pembelian pada aizah , berikan details untuk pos . aizah akan uruskan semua nya . anda hanya tunggu barang sampai di hadapan rumah atau pejabat . mudahkan . hanya klik logo whatsap ini , akan terus ke sesi whatsap anda san saya .
                                                       

3) Untuk yang berada di kawasan aizah , aizah boleh membuat penghantaran secara terus iaitu COD
( cash on delivery) . aizah berada di kawasan mana ?
Bangi , Bandar seri putra , Bukit Mahkota , Pekan Bangi , Bangi Avenue , Nilai 3 , Rincing Hilir dan Kawasan Berhampiran lain lagi .
                                                       
Jom tonton :-



  4) Membuat pembelian di Branch Shaklee atau home office shaklee . tetapi jika ingin ke sana anda perlu mempunyai keahlian terlebih dahulu . Habis macam mana ? mudah sahaja , anda hubungi saya di 017 3053031. untuk saya daftarkan sebagai ahli shaklee . Banyak kelebihan ahli shaklee ni di antaranya kita akan dapat less 15%-20% setiap produk kita beli , jika anda membuat pembelian 150point ke atas , anda akan dapat bonus . waaa jimat dapat dan bonus pun dapat . untung sangat kan.
Jangan risau , saya akan uruskan semuanya dengan cepat dan mudah.

Tips Penting Untuk Membeli Shaklee  

1) Pastikan kita beli shaklee dengan pengedar shaklee yang sah Alhamdulillah aizah adalah pengedar shaklee malaysia yang sah , ID 1065015 , Noraizah Mohd . Kenapa kita perlu cari yang sah ? sebab tak nak awak tertipu . tak nak awak rugi . 

2) Pastikan Pengedar shaklee akan berikan konsultasi selepas pembelian . Rugi kalau anda beli tapi tiada konsultasi . macam mana anda ingin ambil supplement shaklee dengan cara yang betul ?
macam mana pulak nak tahu dia berikan konsultasi ke tak ?
jangan pening-pening , setiap pembelian dengan aizah, aizah akan berikan konsultasi yang lengkap mengikut masalah anda hadapi . 

Ada yang hubungi saya tanya konsultasi , bila saya selidik dia membuat pembelian dengan pengedar yang hanya ingin menjual bukan membantu , tanpa memberikan konsultasi cara pengambilan . kesian sangat. rugi awak beli tanpa konsultasi . tapi Maaf aizah minta dia cari balik pengedar tersebut . sebab aizah akan berikan keistimewaan pada membuat pembelian dengan aizah sahaja . 

3) Membuat pembelian dengan Pengedar Shaklee sahaja bukan ditempat-tempat tidak diiktiraf . Jika anda membuat pembelian di tempat tidak diiktiraf , segala masalah anda sendiri akan tanggung contoh expired sudah dekat .

Semoga tips-tips aizah berikan ini sangat bermanfaat pada semua yang ingin memiliki shaklee .

Hubungi aizah terus untuk aizah bantu anda dapatkan shaklee dengan mudah dan cepat . In Shaa Allah .

Klik button Whatsap di bawah ini untuk terus whatsap saya atau seperti no tertera di bawah  :)

Jika pembelian online , sila hubungi saya untuk dapatkan pakej konsultasi dan tips menarik.




                   
                                      

Friday, 29 December 2017

Cara Merawat Kudis Atau Scabies Dengan Berkesan Dan Mudah

Kudis Buta atau Scabis ini menyerang tidak mengenal usia dan jantina.Ramai yang salah anggap bila kudis sahaja ia akan kena pada peringkat kanak-kanak sahaja. Kudis buta ini boleh berjangkit pada orang sekeliling yang hidapi kudis buta, jadi dalam artikel ini juga saya akan kupaskan bagaimana kudis buta boleh berjangkit.Ramai yang kata bila dijangkiti kudis buta sukar dan lambat untuk pulih . Tapi percayalah jika kita ada cara betul untuk pulihkan kudis buta, kudis buta akan cepat dan mudah sembuh.



Kudis Buta ini sebenarnya terjadi oleh sebab sejnis hama atau kutu Sarcoptes Scabiei . Hama atau kutu ini adalah sejenis serangga yang akan membentuk terowong atau laluan dibawah lapisan luar kulit. Hama atau kutu Sarcoptes Scabiei ini akan bertelur dibawah kulit seterusnya menghisap darah mangsa kudis buta.

ciri-ciri kutu Sarcoptes Scabiei :- 

Mempunyai 8 kaki yang panjang dan berbadan bulat , kutu berukuran 0.4 mm , Kutu Sarcoptes Scabiei betika akan mengorek masuk ke dalam kulit dan bertelur seterusnya mati , Telur-telur akan menetas menjadi kutu dalam 30 hari.




Tanda-tanda terkena kudis buta :- 

1) Kulit gatal yang teramat sangat , kegatalan ini lebih teruk apabila waktu malam atau selepas mandi air panas . 
2) Timbul bintik-bintik merah seperti ruam terutama di tapak tangan dan kaki 
3) Kesan dari menggaru akan jadi calar balar 
4) Garisan hitam dan beralun pada kulit (tempat kutu korek)

Kawasan Yang Biasa di jangkiti :- 


1) Dicelah-celah jari 
2) Tapak tangan 
3) bahagian dalam pergelangan tangan 
4) kawasan kemaluan 
5) punggung 
6) Siku , buku lali dan kaki 

Cegah kudis buta berjangkit dan merebak dengan beberapa tips ini :- 

1) Tidur berjauhan dengan penghidap kudis buta 
2) Elak tidur beramai-ramai terutama di asrama
3) Jangan Berkongsi barang kegunaan seperti tuala , sabun , cadar , dan sebagainya
4) Jaga kebersihan diri kita 

Cara Rawatan Kudis Buta :- 

Selain rawatan dari klinik dan hospital , kita juga boleh cuba beberapa cara di bawah ini :-

1) Kebersihan
Jaga kebersihan diri , ini adalah untuk cegah pembiakan hama atau kutu dengan lebih banyak dan merebak.

2) Bersih Segala Peralatan
Bersihkan segala alat yang selalu kita gunakan seperti selimut , cadar , karpet .

3) Cara Tradisional Dengan guna serbuk kunyit
kunyit mempunyai bahan aktif cucurmin, ia mempunyai sifat antiseptik, kaya dengan antioksidan dan anti radang . Jadi serbuk kunyit sedikit sebanyak membantu masalah kudis buta . kebiasaanya kunyit akan di parut sendiri untuk hasilkan serbuk kunyit . bukan menguna serbuk kunyit yang dijual untuk memasak tu tau .

4) Minyak tea tree
Minyak tea tree ini boleh membantu bunuh kutu atau hama pada kudis . minyak ini juga bantu mengurangkan keradangan dan kerengsaan.


Bagaimana ibu ini merawat kudis anak nya ? jom baca 

[KULIT SENSITIF BERANSUR SEMBUH SELEPAS AMALKAN HERBAL BLEND SHAKLEE]
.
Saya amat teruja untuk berkongsi pengalaman saya bersama Shaklee. Walaupun nampak remeh temeh di mata orang lain tetapi tetap merisaukan hati dan perasaan saya sebagai seorang ibu..
Saya dikurniakan 2 orang cahaya mata, sulung lelaki dan yang kedua perempuan. Di sini saya ingin berkongsi cerita mengenai anak perempuan saya yang bernama Amna Bt. Firas yang berusia 2 tahun..
Dia mempunyai kulit yang sangat sensitif dan dia juga mempunyai hobi yang sangat menarik iaitu mengkopeng/menggaru kudis yang ada di tubuh badannya sampai kudis tersebut luka kembali dan meninggalkan kesan parut yang tidak diigini. Ibu mana tidak runsing, tubuh anak daranya penuh dengan parut dan berbintang timur!!!!.
Inilah contoh luka (dalam gambar) yang selalu si Amna menggaru/mengkopeng luka tersebut sehingga berdarah semula. Sebelum saya menggunakan Herbal Blend luka sebegini akan mengambil tempoh yang lama untuk sembuh bagi kulit Amna. Lama-kelamaan luka ini akan meninggalkan parut dan mengambil masa yang lama untuk kulit Amna untuk sembuh sepenuhnya seperti kulit asalnya.
Saya tidak perlu risau lagi dengan keadaan kulit Amna setelah saya mengamalkan Herbal-Blend di kulitnya. Selain dari luka, saya juga akan menyapukan krim Herbal Blend ini kepada Amna sekiranya terdapat gigitan nyamuk atau serangga ataupun gatal pada kulit dan ruam-ruam lampin. Setakat ini masalah saya telah dirungkai. It look simple but it is amazing for me. That is Shaklee.
TESTIMONI 37: NADIA EZDANIE (AMNA BT. FIRAS) 
          SUPERMOM SHAKLEE STORY MUSIM KE 3

Jom klik video ini untuk tahu lebih lanjut cara atasi sakit tumit dengan berkesan 


Saya amat mencadangkan ikhtiar dengan set kudis buta shaklee ini . 



Jangan biarkan kudis buta merebak semakin teruk , semakin banyak kutu mengorek kulit , semakin banyak kutu bertelur dalam kulit kita yang akan merosakkan sel-sel kulit dan seterusnya ia mungkin akan menganggu aktiviti harian dan keyakinan diri kita untuk berhadapan dengan masyarakat . 

Saya ingin membantu anda untuk ikhtiar dengan set kudis buta shaklee ini kerana sudah ramai yang berjaya hapuskan kudis buta. Jangan tunggu lebih lama untuk kembali pulih dan hapuskan derita kudis buta .

Jadi hubungi saya sekarang untuk saya bantu anda 

Klik button Whatsap di bawah ini untuk terus whatsap saya atau seperti no tertera di bawah  :)




Atau anda boleh membuat pembelian secara online dengan mudah di :- 


Disclaimer  :  Produk-produk ini tidak bertujuan untuk membuat diagnosis, merawat,menyembuh atau mencegah sebarang penyakit baca selanjutnya......


Tuesday, 19 December 2017

10 Persiapan Wajib Buat Sebelum Berhenti Kerja

Ada perancangan untuk berhenti kerja? atau sudah mempunyai pekerjaan baru untuk kita tempuhi dan perlu berhenti kerja sekarang?.  Atau ada impian ingin berhenti kerja tetapi masih takut disebabkan masih buntu perancangan selepas berhenti kerja ? . Berhenti kerja bukanlah perkara ringan , tetapi berhenti kerja adalah perkara yang besar dan mampu mempengaruhi kehidupan kita . Jadi Berhenti kerja ini perlu ada perancangan yang rapi.Tetapi yakinlah rezeki Allah ada di mana mana betul tak ?

Aizah ingin sharing beberapa perkara yang perlu kita lakukan sebelum kita berhenti kerja. Biar teratur dan sudah ada rancangan yang bagus supaya kita tidak hanyut dan rasa menyesal .


Alhamdulillah tanggal 16 mei 2016 saya telah meletak jawatan sebagai setiausaha di salah sebuah company oil and gas, saya bekerja di sana selama 9 tahun . Sebelum itu saya adalah seorang designer selama 2 tahun. Pada permulaan dia memang saya akui memang sukar untuk membaut keputusan tetapi Alhamdulillah jalan untuk saya letak jawatan dipermudahkan .

Apa persediaan saya ketika ingin berhenti kerja dulu di antaranya ialah :-

1) Perbincangan 
Berbincang dengan pasangan kita terlebih dahulu sebelum hantar surat perletakan jawatan . Minta persetujuan dahulu . Bincangkan mengenai kewangan keluarga selepas kita berhenti kerja nanti . Tuliskan berapa jumlah wang yang wajib untuk dilangsaikan setiap bulan dan berapa balance , berapa duit utuk kecemasan setiap bulan. pendek kata bincangkan akaun rumah tangga kita.

2) Pengumuman 
Pengumuman ini bukan nak umum secara besar-besaran. Tapi elok kita umumkan pada ibu bapa kita , di mana selama ini dia menanggung pelajaran kita sehingga berjaya.

3) Hutang 
Ada setengah orang halangan pertama untuk berhenti kerja adalah di sebabkan hutang . Jadi Langsaikan hutang-hutang yang ada, supaya nanti kita tidak terbeban dengan hutang tersebut selepas berhenti kerja .

4) Perbelanjaan 
Kalau dulu kita berbelanja sehingga tak ingat dunia . Kini kita perlu membuat pemotongan kos bershoping. Potong kos yang tidak perlu seperti contoh setiap bulan pergi tengok wayang . Jadikan beberapa bulan sekali kita tengok wayang .

5) Mental dan fizikal
Bersedia mental dan fizikal . Berhenti kerja dan jadi surirumah bukan perkara senang tau . Kebanyakkan harinya ia sangat memberi cabaran . Masa aizah dulu , aizah buat jadual harian . hahah dengar macam lawak tapi ia sangat membantu supaya kerja-kerja berjalan lancar .

6) Simpanan 
Pastikan kita ada sedikit simpanan kewangan kita sendiri . Ada sesetengah orang mereka sudah buat simpanan 2-3 bulan gaji . Tapi masa saya berhenti kerja , duit simpanan saya hanya sebulan gaji . Tapi Alhamdulillah saya giat jalankan business selepas berhenti kerja .

7) Serahan kerja 
Jangan lupa buat penyerahan kerja -kerja kita . Ini memudahkan perjalanan kerja di office . Masa saya nak berhenti kerja dulu memang saya buat hand over pada setiausaha baru . Yela kan banyak jadual bos yang wajib kita tahu dan juga data-data staf .

8) Kuat Semangat 
Biasalah kan , bila kita berhenti kerja pasti ada suara-suara yang tidak menyenangkan akan sampai ke telinga kita . kenapa berhenti kerja ? sia-sia belajar dan macam-macam lagi . ingatlah rezeki segalanya dari Allah . bab ni kita kena kuat dan kena tepis kata-kata orang sekeliling . Alhamdulillah saya dikurniakan suami yang memberi semangat dan juga kawan-kawan yang positif .

Kenapa saya kuat semangat dan teruskan rancangan berhenti kerja ? Apa penyebabnya ? Jom dengar sharing dari aizah ini 



9) Perancangan 
Peracangan selepas berhenti kerja sangat penting . sama ada 100% menjadi surirumah atau kita nak jalankan bisnes sambil menjadi surirumah . Alhamdulillah saya memilih surimah bergaji . Best sangat.

10) Perancangan hala Tuju Bisnes 
Dalam bisnes saya , ramai mentor-mentor yang telah berjaya walaupun surirumah . oleh sebab terinpirasi daripada mereka . Alhamdulillah impian saya 5 tahun dulu ingin menjadi suri rumah tercapai . 5 tahun dulu saya hanya menanam impian masa ni saya tiada bisnes yang nyata , tetapi setelah saya kenal bisnes saya sekarang saya jadi yakin.

Saya berbincang dengan mentor-mentor saya , perancangan hala tuju bisnes saya setelah berhenti kerja . Banyak saya perolehi, dan saya tidak pernah sesekali rasa menyesal berhenti kerja dan jalan kan bisnes ini .


Inilah barisan mentor inspirasi surirumah bergaji saya . Master Adilah Manaf ( bonda adilah) , Master Azrin ( Mamarin) , Master Hadhatina ( Mami hadha) dan Master Lyna ( Neni Lyna ) . Saya juga berimpian ingin suami berbusiness dari rumah juga seperti Master Fahmy ( pak fahmy) , Master Azmi dan Master Zainul .  mereka dulu semua ada pekerja yang mantap dan kini lebih berjaya bersama business shaklee .

Pendapatan 
Pendapatan saya sebagai surirumah bergaji ini hampir dengan gaji saya ketika di office dulu malah adakala gaji surirumah bergaji saya ini lebih dari gaji office dulu . Rasa sangat berbaloi dengan keputusan berhenti kerja ini .

Tidak Pandai Mulakan bisnes ? 
jangan risau , saya dulu pun rasa tak pandai memulakan bisnes tetapi Alhamdulillah, bisnes shaklee adalah bisnes bermentor saya mempunyai upline yang best dan lihat gambar-gambar  barisan mentor saya di atas . Dengan mereka saya belajar banyak ilmu-ilmu berbisnes sehingga saya berjaya seperti ini, Jadi Sekarang saya ingin turunkan pula ilmu ilmu yang ada ini pada anda , supaya kita sama-sama ke angkasa kejayaan .

Kita mempunyai group yang aktif untuk membantu anda . saya juga sentiasa membuat sharing di group :- 







Jadi apa tunggu lagi , peluang sudah ada di hadapan mata , tidak salah kita mencuba sehingga kita gengam kejayaan yang besar . 

hubungi saya untuk sertai group shaklee saya yang aktif ini . 

Klik button Whatsap di bawah ini untuk terus whatsap saya atau seperti no tertera di bawah  :)




Thursday, 30 November 2017

7 Tips Atasi Masalah Bau Badan Yang Wajib Kita Buat

Ramai sebenarnya mengalami masalah bau badan yang teruk. Masalah bau badan ini perlu dipandang serius, kerana masalah bau badan boleh menjejaskan personeliti seseorang. Masalah bau badan jika tidak di atasi segera juga boleh membuatkan kita rasa rendah diri , tidak mahu bergaul dengan masyarakat dan juga ada perasaan malu . Ada sesetengah orang juga di sebabkan masalah bau badan ini , dia sukar mendapat jodoh, jika yang sudah berumah tangga ia boleh jadi masalah .Masalah bau badan yang teruk boleh sehingga perlu membuat pembedahan membuang kalenjer apocrine pada tempat bermasalah.

Jadi memang sangat perlulah kita tangani segera masalah bau badan ini supaya ia tidak semakin parah dan menjejaskan banyak perkara.


Sebelum itu , jom kita kenalpasti dulu punca bau badan yang kita alami. Setiap individu ada bau badan sendiri , kuat ataupun tidak.

1) Punca dari bakteria
Bakteria ini bermula dari peluh kita .


2) Punca Dari Toksin 
Masalah bau badan boleh di sebabkan oleh masalah pencernaan . Akibat daripada bahan buangan terkumpul akan datang masalah sembelit dan sistem pencernaan yang tidak berfungsi dengan baik.

3) Pemakanan 
Pengambilan makanan juga mempengaruhi bau badan kita . Jika kita ambil berlebihan yang berunsurkan kopi, kafien dan bahan masakan berempah ini adalah stu punca masalah bau badan .




4) Faktor Genetik 
Sesetengah orang bau badan ini berpunca dari faktor genetik dan kalenjer yang sangat aktif

5) Kesihatan 
Akibat masalah kesihatan juga boleh sebabkan tiba-tiba badan berbau busuk . kebiasaanya masalah kesihatan yang bersangkut dengan ginjal, kencing manis , hati , jangkitan kuman dan tiroid.

6) Kebersihan 
Ada yang tidak menitikkan kebersihan diri . kemungkinan tidak mandi , tidak gosok gigi , baju juga tidak basuh dan sebagainya .

Jadi Apa yang perlu saya buat ? 

1) Kita boleh mandi dengan lebih kerap, mungkin 3 kali sehari 

2) Elakkan atau kurangkan makanan yang unsur choline seperti bawang putih ,kekacang , rempah 

3) pilih pakaian yang longgar dan fabrik kapas 

4) Cukur rerambut halus yang tumbuh di bahagian ketial dan kemaluan 

5) Pakai deodoran yang sesuai 

6) jika masalah bau badan terlalu serius kemungkinan perlu buang kalenjer apocrine pada tempat bermasalah.

7) Boleh gunakan pewangi 

SAYA DAH LAKUKAN TAPI TETAP BAU BADAN TERUK , MACAM MANA ? 

Masalah bau badan sebenarnya bukan atasi dari luaran sahaja , tetapi wajib juga di rawat dari dalaman kita . kemungkinan kita ada masalah dengan pencernaan contohnya . kita perlu selesaikan masalah pencernaan dahulu untuk atasi masalah badan berbau ini.

jadi sangatlah penting kita ambil set bau badan shaklee ini untuk bantu kita dari dalaman. Sapa tahukan ara ini akan menyelesaikan masalah yang selama ini menghantui kita. 

Selain itu , ia boleh kembalikan rasa keyakinan diri dan tidak perlu lagi kita anti sosial kerana masalah bau badan . 


YA Shaklee Boleh bantu anda 

1) Alfalfa 
alfalfa adalah agen diuretik, penyahtoksik dan pembersih badan. Alfalfa bantu lindungi daripada radiasi dan bantu kawal bau badan

2) Herblax 
Herblax secra semulajadi bantu kecutkan otot usus kita . ia bantu singkirkan sisa-sisa yang terperangkap di usus dan melancarkan pencernaan. herblax bantu kurangkan bau badan , jerawat , sembelit dan normalkan proses usus kita. 

3) Garlic 
Garlic telah dirumuskan khas untuk bantu mengawal bau. Garlic shaklee terdapat gabungan pudina dan estrak rosmary yang kawal bau dengan berkesan.



Pendek kata, seperti yang saya sampaikan diatas , masalah bau badan ini sangat serius dan perlu di atasi sekarang sebelum terlambat .

Saya yakin ada diantara kita yang selalu diperli atau dipermainkan oleh orang sekeliling kerana bau badan yang kurang menyenangkan. Jadi bertindaklah sekarang untuk wangi bukan busuk seperti dulu. 

Jadi hubungi saya sekarang untuk saya bantu anda 

Klik button Whatsap di bawah ini untuk terus whatsap saya atau seperti no tertera di bawah  :)




Atau anda boleh membuat pembelian secara online dengan mudah di :- 


Disclaimer  :  Produk-produk ini tidak bertujuan untuk membuat diagnosis, merawat,menyembuh atau mencegah sebarang penyakit baca selanjutnya......