Thursday, 30 November 2017

7 Tips Atasi Masalah Bau Badan Yang Wajib Kita Buat

Ramai sebenarnya mengalami masalah bau badan yang teruk. Masalah bau badan ini perlu dipandang serius, kerana masalah bau badan boleh menjejaskan personeliti seseorang. Masalah bau badan jika tidak di atasi segera juga boleh membuatkan kita rasa rendah diri , tidak mahu bergaul dengan masyarakat dan juga ada perasaan malu . Ada sesetengah orang juga di sebabkan masalah bau badan ini , dia sukar mendapat jodoh, jika yang sudah berumah tangga ia boleh jadi masalah .Masalah bau badan yang teruk boleh sehingga perlu membuat pembedahan membuang kalenjer apocrine pada tempat bermasalah.

Jadi memang sangat perlulah kita tangani segera masalah bau badan ini supaya ia tidak semakin parah dan menjejaskan banyak perkara.


Sebelum itu , jom kita kenalpasti dulu punca bau badan yang kita alami. Setiap individu ada bau badan sendiri , kuat ataupun tidak.

1) Punca dari bakteria
Bakteria ini bermula dari peluh kita .


2) Punca Dari Toksin 
Masalah bau badan boleh di sebabkan oleh masalah pencernaan . Akibat daripada bahan buangan terkumpul akan datang masalah sembelit dan sistem pencernaan yang tidak berfungsi dengan baik.

3) Pemakanan 
Pengambilan makanan juga mempengaruhi bau badan kita . Jika kita ambil berlebihan yang berunsurkan kopi, kafien dan bahan masakan berempah ini adalah stu punca masalah bau badan .




4) Faktor Genetik 
Sesetengah orang bau badan ini berpunca dari faktor genetik dan kalenjer yang sangat aktif

5) Kesihatan 
Akibat masalah kesihatan juga boleh sebabkan tiba-tiba badan berbau busuk . kebiasaanya masalah kesihatan yang bersangkut dengan ginjal, kencing manis , hati , jangkitan kuman dan tiroid.

6) Kebersihan 
Ada yang tidak menitikkan kebersihan diri . kemungkinan tidak mandi , tidak gosok gigi , baju juga tidak basuh dan sebagainya .

Jadi Apa yang perlu saya buat ? 

1) Kita boleh mandi dengan lebih kerap, mungkin 3 kali sehari 

2) Elakkan atau kurangkan makanan yang unsur choline seperti bawang putih ,kekacang , rempah 

3) pilih pakaian yang longgar dan fabrik kapas 

4) Cukur rerambut halus yang tumbuh di bahagian ketial dan kemaluan 

5) Pakai deodoran yang sesuai 

6) jika masalah bau badan terlalu serius kemungkinan perlu buang kalenjer apocrine pada tempat bermasalah.

7) Boleh gunakan pewangi 

SAYA DAH LAKUKAN TAPI TETAP BAU BADAN TERUK , MACAM MANA ? 

Masalah bau badan sebenarnya bukan atasi dari luaran sahaja , tetapi wajib juga di rawat dari dalaman kita . kemungkinan kita ada masalah dengan pencernaan contohnya . kita perlu selesaikan masalah pencernaan dahulu untuk atasi masalah badan berbau ini.

jadi sangatlah penting kita ambil set bau badan shaklee ini untuk bantu kita dari dalaman. Sapa tahukan ara ini akan menyelesaikan masalah yang selama ini menghantui kita. 

Selain itu , ia boleh kembalikan rasa keyakinan diri dan tidak perlu lagi kita anti sosial kerana masalah bau badan . 


YA Shaklee Boleh bantu anda 

1) Alfalfa 
alfalfa adalah agen diuretik, penyahtoksik dan pembersih badan. Alfalfa bantu lindungi daripada radiasi dan bantu kawal bau badan

2) Herblax 
Herblax secra semulajadi bantu kecutkan otot usus kita . ia bantu singkirkan sisa-sisa yang terperangkap di usus dan melancarkan pencernaan. herblax bantu kurangkan bau badan , jerawat , sembelit dan normalkan proses usus kita. 

3) Garlic 
Garlic telah dirumuskan khas untuk bantu mengawal bau. Garlic shaklee terdapat gabungan pudina dan estrak rosmary yang kawal bau dengan berkesan.



Pendek kata, seperti yang saya sampaikan diatas , masalah bau badan ini sangat serius dan perlu di atasi sekarang sebelum terlambat .

Saya yakin ada diantara kita yang selalu diperli atau dipermainkan oleh orang sekeliling kerana bau badan yang kurang menyenangkan. Jadi bertindaklah sekarang untuk wangi bukan busuk seperti dulu. 

Jadi hubungi saya sekarang untuk saya bantu anda 

Klik button Whatsap di bawah ini untuk terus whatsap saya atau seperti no tertera di bawah  :)




Atau anda boleh membuat pembelian secara online dengan mudah di :- 


Disclaimer  :  Produk-produk ini tidak bertujuan untuk membuat diagnosis, merawat,menyembuh atau mencegah sebarang penyakit baca selanjutnya......


Monday, 27 November 2017

Cara Mengatasi Anxiety Disorders Atau Gangguan Kebimbangan

Ramai yang masih tidak tahu akan nama Anxiety Disorders . Anxiety Disorders  atau gangguan kebimbangan adalah salah satu gangguan mental yang boleh sebabkan pesakit Anxiety Disorders akan rasa cemas secara berlebihan dan terus menerus. Anxiety Disorders  ini akan memberi kesan yang serius pada kehidupan pesakit Anxiety Disorders . Anxiety Disorders akan mempengaruhi aktiviti harian , melemahkan dan melumpuhkan aktiviti.

Apabila Kerisauan pada pesakit Anxiety Disorders  semakin melampau, ini akan menyebabkan berlakunya Anxiety attack atau panic attack. Jika panic attack berlaku secara automatik, ia boleh sebabkan  jantung berdegup laju, nafas semakin pendek , rasa pening dan rasa nak pengsan.


Ketahui Jenis-Jenis masalah Anxiety Disorders :- 


1) Gangguan Kebimbangan Sosial
Perasaan yang sangat bimbang jika melakukan sebarang aktiviti contoh takut  dihakimi oleh orang sekeliling , atau terlalu malu .

2) Gangguan Panik
Pesakit Anxiety Disorders akan rasa terlampau panik . Pesakit Anxiety Disorders rasa seperti diserang oleh sesuatu secara tiba-tiba .

3) Gangguan umum
Benda yang kecik tetapi kebimbangannya terlampau dan melampaui batas .

4) Fobia
Terlampau takut pada sesuatu benda sehingga menganggu kehidupan

Tanda-Tanda Anxiety Disorders yang boleh kita cek pada diri kita sendiri 


1) Tidur Terganggu 
Bila kita mengalami sesuatu masalah , kita akan rasa sukar melelapkan mata oleh kerana terlalu memikirkan masalah tadi dan juga kita akan rasa tidak tenang, risau dan cemas setiap masa. Walaupun hal itu adalah perkara kecil.


2) Rasa Takut tanpa sebab 
Kebiasaanya kita akan rasa takut pada sesuatu benda seperti contoh takut pada haiwan berbisa . Tetapi bagi pesakit Anxiety Disorders, mereka akan rasa takut secara tiba-tiba tanpa sebab dan rasa takut ini sangat membimbangkan .

3) Panik 
Rasa panik yang berlebihan sangat bahaya pada pesakit Anxiety Disorders. Bila timbul perasan panik dan cemas , kita boleh menyebabkan jantung berdegup kencang , sesak nafas , berpeluh dengan banyak dan rasa panas .



4) Kesempurnaan 
Menurut Winston, "If you are constantly judging yourself or you have a lot of anticipatory anxiety about making mistakes or falling short of your standards, then you probably have an anxiety disorder". Sebenarnya golongan 'perfectionst' biasanya disebut sebagai "obsessive compulssive disorder" (OCD). mereka yang mengalami masalah ini akan rasa sangat cemas dan risau jika belum siap kerjanya kemudian mereka akan menyiapkan kerja itu sehingga berjam-jam dan lakukan berulang kali .


5) Overthinking atau keraguan diri sendiri 
Oleh kerana tersangat ragu dengan diri-sendiri ia boleh menyebabkan rasa panik yang melampau. Rasa Cemas ini akan menganggu dan menghantui pesakit Anxiety Disorders sehingga gangguan kebimbangan yang berlebihan. 


Bagaimana Nak Atasi Anxiety Disorders Atau Gangguan Kebimbangan ni ?

Kita baca pengamalan salah seorang pesakit Anxiety Disorders.

TESTIMONI 26: SOFIAN MOHAMAD
 [ANXIETY DISORDERS - BAGAIMANA AKU MENGATASINYA?]
.
 Aku dah lama amalkan makan supplement ni sejak umur 20an. Lebih kurang 18 tahun mcm tu. Dulu aku ambil Spirulina, minyak ikan dan vitamin C setiap hari. Sebulan sekali aku detox badan untuk 3 hari. Kalau first time buat detox buat 7 hari ye...Masa tu tak kenal Shaklee so aku detox guna brand Y.
.
 Maybe tu muka dan badan awet muda kot. Kalau travelling gi mana-mana memang orang akan ingat budak baru nak masuk U walapun dah jadi bapak budak. 😊😊😊.
 Di awal 20an aku dah dapat kerja yang baik (swasta) coz takde rezeki ngan gomen. Setiap tahun aku dapat kenaikan pangkat dan berpindah ke Company lain untuk meluaskan pengalaman aku. Bebanan kerja semakin berat. Yes...aku masih amalkan supplemen tapi dalam masa yang sama aku dah create new bad habits dalam kamus hidup aku.
.
 Aku menjadi perokok tegar dan selalu skip makan. Coz masa aku banyak terluang dalam kapal terbang traveling dan jumpa clients...aku always skip my meals. Hidup aku hanya bergantung kepada air putih. Nescafe jadi makanan harian aku. Dalam 1 hari aku boleh minum 12 gelas nescafe 3 in 1 just to keep me awake sebab masa kerja aku tak sama dgn org kat ofis. Org kat ofis cuma kerja jam 8 hingga 5. Aku kerja 24 jam dan tidur 2 jam sehari sebab aku terpaksa respond to colleagues and clients mengikut time zone mereka.
.
 I love and enjoy my works to the limits tapi dalam masa yg sama aku rosakkan sistem kekebalan tubuh badan aku secara perlahan2.
 Rezeki aku dalam pekerjaan memang baik tapi bebanan semakin bertambah sehingga sampai satu tahap tu, aku rasa terlalu stress dan amik keputusan untuk kerja di kampung halaman.
 Alhamdulillah aku dapat kerja di tempat sendiri. Masih travelling to oversea tapi tak sekerap dulu. Sebulan sekali macam tu. Kesihatan aku masa ni tengah merosot. Supplemen aku makan on and off tak konsisten macam dulu. Sehingga lah aku jatuh sakit pada Dec 2014.
.
 1st time kena attack tu jantung aku sakit bebenar, nafas tersekat, berpeluh, tangan kaki sejuk, muka pucat, masa tu ingat masa dah tiba. Rasa menyesal tak spent banyak masa bersama keluarga. Menangis dlm hati minta Allah panjangkan umur agar dapat menebus kekurangan yg aku buat untuk diri aku dan keluarga.Terus masuk emergency ward. Lepas masuk drip, baru badan kembali normal. Masa tu doktor syak kena gastrik coz ujian darah dan ecg normal.
.
 Sejak kejadian tu hidup aku berubah 360 darjah. Hampir setiap hari aku di serang benda yg sama. ER gomen dan swasta dah jadi rumah kedua aku. Nak bawa kereta pun aku tak mampu. Pergi tempat crowded atau solat jumaat memang aku kena serang.
.
 Doktor dah habis idea apa penyebab sakit ni. 1 hospital swasta ni terang-terang tolak aku and refer my case pergi gomen hospital. Mereka cuma cakap kena GERD. Tapi nape sampai nak pengsan atau rasa nak mati setiap kali kena serang? Org lain pun ada GERD tapi tak lah sampai pengsan2 gitu.
.
 Aku ketandusan petunjuk. Dalam masa yg sama ada juga yg cakap aku kena santau atau gangguan jin.
 Then, aku pun pergi rawatan alternatif. Bab mandi dan minum air tu jgn sebut, naik kembung perut minum air. Jangan pikir aku tak percaya benda ghaib atau sihir sebab Allah dah bagitau kita ni tak bersendirian. Tapi takde perubahan.
.
 Aku memang syak yang aku ada penyakit GERD coz cara hidup aku di masa lampau memang berkaitan. PENGSAN DAN TAKUT 24 JAM. Ini yg aku ingin cari jawabannya. Kenapa???
 Aku masih kerja tapi ambil cuti tapi since aku punya masa kerja fleksible dan boleh kerja kat rumah, aku mula menjadi pengikut Mr. GOOGLE secara berjemaah. Aku spent berjam-jam setiap hari utk cari petunjuk tentang penyakit aku.
.
 Aku mula lebihkan masa utk berzikir utk ketenangan dan memperbaiki solat aku untuk diberi petunjuk. Hehehe...mesti ada yg cakap selama ni tak solat ke??? Solat memang buat tapi kita sebagai manusia memang khilaf. Kadang-kadang solat tu hanya untuk cukupkan fardu kita sebagai Islam tetapi rukunnya, tertibnya, bacaannya semua kena perbaiki. Itulah yg aku tengah usahakan.
.
 Alhamdulillah Allah Maha Penyayang lagi Maha Mengasihani. Masa Google info awal Januari 2016 (masa ni aku dah setahun sakit dan berat badan turun dibawah paras underweight sebanyak 16 kg), aku menemui 1 blog member Shaklee pasal Anxiety Disorders.
.
 Punyalah syok aku baca mengalah kan ambik exam kat U dulu. Semua tanda-tanda anxiety tu ada pada aku. Setelah baca blog tu aku buat review semua blog kat website pasal anxiety termasuk dari doktor professional seperti Dr. Zubaidi.
 Majority mengesyorkan ambik Vit B-Complex, minyak ikan Omega 3, magnesium untuk rawatan Anxiety Disorders.
.
 Selepas aku buat percaturan sendiri, aku ambil keputusan mencuba supplemen ni tetapi which brand?
 Dalam masa setahun aku sakit memang aku dah cuba apa saja produk yg disyorkan termasuk cap ayam, kilang belakang rumah atau yg branded. You name it. Memang aku dah cuba. Setahun sakit tu aku dah spent almost 50K utk bil hospital dan beli produk2 alternatif.
 Lepas aku buat keputusan nak mencuba produk Shaklee, aku google blog cari distributor Shaklee.
.
 Aku amik Set Anxiety dan lepas 3 bulan pertama amalkan set ni, aku dah tak makan ubat hospital lagi dan Alhamdulillah tahap kesihatan aku bertambah baik. Aku teruskan pengambilan produk Shaklee sampai masa aku menulis entry ni.
 Anxiety Disorders aku tetap ada coz penyakit ni ambik masa juga nak kasi sembuh tapi sekurang-kurangnya aku bersyukur aku dah boleh nikmati balik kehidupan aku yang lalu dan sujud syukur Allah beri aku peluang untuk jaga kedua puteri aku dan ibu bapa aku. Sekarang ni dah masuk setahun lebih penyakit takde menyerang selepas amalkan set ni.


credit :  SUPERMOM SHAKLEE STORY MUSIM KE 3

Encik Sofian sudah bebas dari masalah Anxiety Disorders yang dihidapinya . Jika anda juga salah seorang penghidap Anxiety Disorders, cubalah ikhtiar dengan set Anxiety Disorders shaklee ini. tidak salah kalau kita mencuba . mana tahu ini adalah asbab untuk anda bebas dari Anxiety Disorders .

Kenapa masih berfikir panjang sedangkan sudah ada bantuan untuk anda kembali pulih dan semakin sihat . Hubungi aizah . aizah ingin membantu anda sekalian .


Klik button Whatsap di bawah ini untuk terus whatsap saya atau seperti no tertera di bawah  :)




Atau anda boleh membuat pembelian secara online dengan mudah di :- 


Disclaimer  :  Produk-produk ini tidak bertujuan untuk membuat diagnosis, merawat,menyembuh atau mencegah sebarang penyakit baca selanjutnya......






 


Sunday, 26 November 2017

5 Tindakan Awal Bila Terkena Air Panas Elak Melecur Teruk

Melecur adalah kecederaan disebabkan oleh terkena wap panas , air panas , minyak panas atau haba lembap. Kebakaran tahap pertama atau melecur kebanyakkannya tidak serius kerana ia melibatkan kulit luaran atau epidermis. Walaupun melecur kemungkinan tidak serius tetapi ia membuatkan kita tidak selesa, rasa sakit dan pedih, jika lagi tempat melecur adalah banyak. Selain itu , jika di biarkan ia boleh akibatkan bertambah buruk dan lambat sembuh.


Tindakan awal ini sangat penting kita lakukan

Periksa dahulu tahap melecur yang di alami , jika hanya berukuran 2 inci - 3 inci boleh ikuti langkah-langkah ini :- 

1) Sejukkan Tempat melecur 
Alirkan air pada tempat melecur selama 15 minit . Cara ini adalah untuk hilangkan rasa panas dan mengurangkan bengkak . AMARAN ,  jangan guna ais . 



2) Tanggalkan baju atau barang 
Tanggalkan Pakaian atau barang kemas , jam dan apa sahaja jika ia terkena tempat melecur . ini kerana nak memudahkan proses sejukkan ditempat terkena bahan panas.

3) Elakkan Petua Pelik 
Ada sesetengah orang , bila terkena benda panas terus akan cari petua seperti sapu tepung , majerin , ubat gigi, bukan tidak boleh menggunakan petua-petua ni tetapi dikuatiri kemungkinan berisiko tempat melecur di jangkiti kuman.

4) Gelembung di tempat melecur 
Jika tempat melecur itu gelembung, jangan pecahkan gelembung tersebut, kaedah ini mungkin akan memudharatkan lagi tempat terkena benda panas tadi .


5) Losyen
Menurut myhealth.gov.my , kita boleh sapu losyen yang sesuai untuk kurangkan kulti kering dan bantu rasa lebih selesa . Macam aizah , biasalah bila berada didapur pernah terkena periuk panas , aizah terus sapu losyen herbal blend shaklee . Alhamdulillah tak sempat teruk .

rupanya bukan aizah sahaja yag guna losyen herbal blend ini . Jom baca kisah di bawah ini :-

TESTIMONI 41: SITI NURFIZAH BT. AHMAD
[LUKA AKIBAT MELECUR PADA TANGAN ANAK BERANSUR SEMBUH SELEPAS DISAPU KRIM HERBAL BLEND SHAKLEE].
Anak adalah anugerah Allah. Bila si anak terluka sikit, pedihnya hati ibu susah untuk diungkapkan. Lagi-lagi apabila ianya berlaku ketika kita tidak bersama mereka..
Saya bekerja dan anak tinggal bersama babysitter. Luluh hati bila dimaklumkan oleh babysitter tangan anak saya iaitu Izzah (setahun dua bulan) melecur terkena kuah panas. .
Saya ikhtiar, sapukan Herbal Blend Shaklee serta merta. Hari keempat sapu, saya dan suami agak resah sebab nampak luka makin basah. Tapi atas nasihat upline Shaklee saya iaitu Nur Salwa menyarankan untuk terus sapu Herbal Blend tersebut, kami teruskan. Anak pun selesa. Krim yang selamat dan tidak memedihkan. .
Alhamdulillah. Semakin hari semakin cantik kulit Izzah. Ternyata krim Herbal Blend Shaklee sesuai untuk mengubati kulit Izzah yang melecur terkena kuah panas. Tragedi yang pedih tapi lega apabila melihat kulit i=Izzah pulih seperti biasa. .
Herbal Blend Shaklee harga mampu milik dan beri kesan yang terbaik. .
Satu Rumah Satu Herbal Blend.



Alhamdulillah baguskan herbal blend shaklee ini .

Selain itu , untuk bantuan pulihkan dari dalaman dan juga cepat sembuh , kita disarankan ambil sekali ESP , vitamin c dan vitamin E.


Jika anda betul-betul sedang mencari product yang hilangkan parut terbakar atau melecur , hati-hati dengan bahan yang di gunakan , ini kerana ada setengah product menggunakan bahan terlarang dan tinggi stroid . 

Alhamdulillah shaklee adalah semulajadi dan selamat digunakan untuk membantu masalah kulit melecur dan terbakar . Bukti-bukti sudah saya usulkan di atas tanda ia berkesan dan memang terbukti membantu anda dengan keizinan Allah . 

Ikhtiarlah segera dengan set Melecur shaklee ini , jika anda tidak mahu parut melecur tidak hilang sehingga bila-bila . kerana semakin lama parut semakin sukar untuk di hapuskan . Jadi bertindaklah segera dengan hubungi saya . saya ingin membantu anda. 


 Klik button Whatsap di bawah ini untuk terus whatsap saya atau seperti no tertera di bawah  :)




Atau anda boleh membuat pembelian secara online dengan mudah di :- 


Disclaimer  :  Produk-produk ini tidak bertujuan untuk membuat diagnosis, merawat,menyembuh atau mencegah sebarang penyakit baca selanjutnya......







Friday, 24 November 2017

7 Cara Atasi Kencing Kotor Semasa Hamil Sebelum Lebih Teruk

Terkena kencing kotor semasa hamil memang menyakitkan. Ibu yang alami kencing kotor semasa hamil sahaja tahu tahap kesakitannya. Kencing kotor ini bukan maksudnya kencing kotor yang berkeladak tapi sebenarnya kencing kotor ini ialah jangkitan kuman di saluran kencing ataupun Urinary tract infection (UTI). Jangkitan kuman kencing kotor ini melibatkan pundi kencing , ginjal ,saluran kencing ureter ( hubungkan punding kencing dan buah pinggang) dan saluran kencing urethra ( yang sambungkan pundi kencing keluar tubuh)



Kencing kotor semasa kita akan rasa kerap nak kencing tetapi bila kencing akan keluar sikit je . Kemudian kita akan rasa sakit di ari-ari dan ngilu sangat . kalau kita ada rasa ini cepat berjumpalah dengan doktor.

Ibu hamil mudah dijangkiti kencing kotor berbanding wanita tidak hamil.

                      


Tanda-Tanda Kencing Kotor Sewaktu Hamil

1) Akan rasa sakit semasa membuang air kecil
2) Tidak boleh tahan untuk membuang air kecil
3) Akan rasa sakit di bahagian ari-ari
4) Miss V rasa gatal-gatal
5) Tidak puas buang air kecil
6) Air kencing bewarna keruh atau berdarah
7) Demam sejuk mengigil
8) Sakit belakang di bahagian pinggang

Kesan Kencing Kotor Pada Ibu Hamil Dan Bayi 

Jika kita tidak atasi kencing kotor secepat mungkin , Kuman akan merebak naik dari pundi kencing ke arah ginjal, ini boleh menyebabkan keadaan semakin parah. Kemudian , berisiko lahirkan bayi tidak cukup bulan dan juga bayi yang di lahirkan tidak cukup berat.

Tips Atasi Kencing Kotor Ketika Mengandung 

1) Banyakkan minum air masak , sekurangnya sehari kita minum 8 gelas air sehinggalah air kencing kita kelihatan jernih 



2) Jaga Kebersihan Miss V kita ,Sebelum membasuh miss V , basuh dahulu tangan kemudian Selepas membuang air kecil , pastikan kita lap depan dan belakang. 

3) Jangan Menahan Kencing , Untuk elakkan bakteria merebak , kita perlu kencing segera jika terasa nak kencing tanpa tangguh lama . 



4) Panty liner , jika kita guna panty liner untuk masalah keputihan , di sarankan tukar dengan kerap jika sudah kotor , ini untuk elakkan dijangkiti bakteria. 

5) Kurangkan Minuman berkafien dan minuman yang manis . 

6) Basuh Miss V sebelum dan selepas bersama suami 

7) Vitamin Shaklee boleh membantu masalah kencing kotor ketika hamil , Alhamdulillah sudah ramai yang ambil set kencing kotor shaklee  ini :- 



Apakata ibu yang telah ikhtiar dengan set kencing kotor shaklee ini ?



pilih la pilihan tepat hari ini dengan ambil set kencing kotor shaklee untuk selesaikan masalah kencing kotor yang di alami sebelum ia merebak dan memberi kesan pada kita dan juga bayi kesayangan kita . Ikhtiar ini sangat penting untuk kesihatan dan keselesaan kita semasa hamil ini.

Hubungilah aizah,aizah ingin membantu ibu-ibu yang alami masalah kencing kotor ini dengan shaklee.


 Klik button Whatsap di bawah ini untuk terus whatsap saya atau seperti no tertera di bawah  :)




Atau anda boleh membuat pembelian secara online dengan mudah di :- 


Disclaimer  :  Produk-produk ini tidak bertujuan untuk membuat diagnosis, merawat,menyembuh atau mencegah sebarang penyakit baca selanjutnya......

Thursday, 2 November 2017

5 Bahan ini Bantu Turunkan Suhu Badan Anak Demam Secara Sponging Lap

Assalamualaikum , ibu mana yang tak runsing kalau anak demam , suhu naik sikit pun kita dah berjaga-jaga kan. Kalau boleh kita nak demam anak cepat pulih, tak mahu lama-lama. Anak demam ini ada pelbagai punca sama ada dari demam perubahan cuaca, demam virus , demam selsema, demam nak tumbuh gigi, demam berjangkit dengan rakan sekolah dan sebagainya. 



Dalam masa kita mencuba pulihkan demam anak dengan perubatan moden di hospital dan klinik, kita pun boleh juga ikhtiar menurunkan suhu dengan bahan semulajadi. Cuma pastikan bahan yang kita gunakan kita selamat dan tidak merbahaya pada anak kita .

Kenali tahap suhu demam anak kita , tahap demam anak kita boleh ukur dari berapa suhu badan anak kita .

Suhu demam ringan : 37.5 - 38.4 darjah celcius
Suhu demam biasa : 38.4 - 39.9 darjah celcius
Suhu demam tinggi : 40.0 - 41.4 darjah celcius

Bagi saya suhu anak 38.5 tu dah tinggi dan kalau berlarutan wajib bawak anak kita ke hospital atau klinik. kita juga perlu berjaga-jaga supaya tidak berlaku sawan kerana suhu terlalu tinggi.


Apakah itu Sponging ? 

Sponging ni kalau dikalangan kita lebih dikenali dengan jelum atau lap badan anak kita semasa demam , cara ini adalah alternatif untuk menurunkan suhu dengan cepat selain mengambil ubatan . 

Cara Sponging 

1) Sediakan air suam dalam besen atau mangkuk 
2) Sediakan 3 tuala kecil 
3) Rendamkan tuala tadi ke dalam air suam 
4) Lapkan pada badan anak, terutamanya di bahagian perut , leher ,ketiak dan celah peha. 
5) lakukan setiap 30 minit 


Pesanan daripada Doktor Abdul Rahim ,
Cara-cara menurunkan suhu tubuh bila DEMAM.
 A. Gunakan kain tuala kecil di basahkan dgn AIR PANAS SUAM (Tapid Sponging) lalu diletak di dahi, perut, leher, ketiak & celah paha. Air hangat suam ni bantu pembuluh darah di kulit mengembang lalu membuka pori2 & mudahkan mengeluarkan panas dari dlm tubuh.
 B. Adalah satu KESILAPAN jika anda:
 1. Menggunakan air sejuk, air AIS, atau KETUL AIS…sbb hal ni bukannya menurunkan suhu tubuh tapi MENINGKAT lagi suhu badan, kerana air yang dingin menyebabkan pembuluh darah di kulit mengecut sehingga panas yang dibawa darah ke kulit terhalang.
 2. Apa tah lagi bila DEMAM ada yg suruh mandikan anak dgn AIR SEJUK. Kesian sianak lagi mengigil serta lagi naik demamnya. Klu nak buat esperimen…hihihi jika kita emak ayah DEMAM….cuba pi terus MANDI AIR SEJUK……Pijak lantai bilik air pun dah mengetar…apatah lagi MANDI AIR SEJUK!! Klu PERIOK YANG PANAS JIKA DIBASUH AKAN BERASAP…Biar periok tu sejuk dulu…baru basuhkan….bukan??

5 Bahan ni kita boleh ikhtiar untuk turunkan suhu anak kita , aizah juga gunakan cara ini sebagai salah satu cara . 


1) Air Asam Jawa . 
Air asam jawa ni memang aizah selalu guna , biarlah orang kata bau dia tak wangi mana , tapi demi nak turunkan suhu demam anak aizah jelum je. 
cara dia ambil asam jawa , kemudian letak kan dalam air suhu biasa dan seterusnya bolehla jelum kepada anak kita .  Alhamdulillah suhu anak beransur turun. cubalah 


2) Bunga Dan Daun Bunga raya 
Ingat lagi masa anak saya demam masa kat kampung , mak petik bunga dan daun bunga raya putih . letak dalam air biasa kemudian gaul gaulkan sedikit bagi keluar lendir bunga raya tu . kemudian jelum badan anak . sejukkk je . Alhamdulillah suhu anak pun cepat turun juga . 


3) Air Lemon 
Air lemon ni pun aizah pernah cuba juga untuk anak-anak aizah , hiris lemon sebiji atau dua biji kemudian perahkan kedalam tab atau besen , mandikan anak dengan air lemon tersebut 


4) Basic H 
Sejak kenal Basic H ni , aizah memang guna basic h je dah untuk sponging anak-anak aizah ketika demam. senang , mudah dan tak de bau yang tidak senang . memang wajib stok basic h ada dirumah , kadang bawak kemana sahaja kalau travel . Alhamdulillah suhu anak cepat turun kalau sponging dengan air basic h ni . ibu-ibu wajib ada ni .


yang ini aizah campurkan lemon , biasanya aizah buat air basic h je pun dah ok . 

5) Herbal Blend

 Alhamdulillah ingat sangat ada customer repeat order herbal blend , dia kata bagus sangat . anak dia demam dia sapu herbal blend keseluruh badan anaknya , alhamdulillah dengan izin Allah suhu anak nya turun .  Dan aizah juga selalu sapu herbal blend di pada . herbal blend sangat istimewa ,, ia cream yang wajib kami ada walau di mana berada . 


Orang kata , " Kalau boleh demam ni pindah dekat ibu , pindahla dekat ibu nak, ibu tak pe demam macam mana pun, ibu tak sanggup dah tengok anak ibu demam macam ni " . pernah terdetik ? 

Naluri seorang ibu kan . tapi ianya tetap anak kita yang demam . jadi salah satu usaha kita untuk anak cepat sembuh dan suhu cepat turun  boleh kita guna basic h dan herbal blend ni . In Shaa Allah baby pun boleh guna sebab dia tidak ada bahan terlarang dan stroid . 

kalau boleh ibu nak buat apa sahaja supaya suhu anak cepat turun dan inilah cara semulajadi yang ibu wajib cuba . 

Jom dapatkan herbal blend dan basic h untuk anak kita 

Hubungi saya di :-

Klik button Whatsap di bawah ini untuk terus whatsap saya atau seperti no tertera di bawah  :)




Atau anda boleh membuat pembelian secara online dengan mudah di :- 


Disclaimer  :  Produk-produk ini tidak bertujuan untuk membuat diagnosis, merawat,menyembuh atau mencegah sebarang penyakit baca selanjutnya......

Friday, 20 October 2017

Ramai Yang Tak Tahu Pantai Cantik Ini Hanya Di Kuala Terengganu

Assalamualaikum semua , siapa sangka tempat yang sangat cantik seperti pulau ini sebenarnya terletak di kampung saya iaitu Chendering, kuala terengganu sahaja . tak payah dah pergi ke pulau untuk pemandangan yang cantik seperti ini .



Di hiasi dengan buai dan tempat duduk yang sangat cantik ini sebenarnya di bina oleh anak -anak muda sekampung . salah seorangnya adalah kawan sekolah saya sendiri . memang respect mereka bersungguh-sungguh membina tempat secantik ini .

Mereka ialah  Azmizi ( adikme) , hafiz ( peng) , khalil (kolil), farid (parid) , rohaizad(pok jat) dan wahad . Anak-anak muda ini memang berasal dari pantai chendering .

dan dipersisiran pantai pula kan mereka dirikan warong pata tok kita . jadi sambil-sambil menikmati pemandangan yang tenang dan damai bolehla kita minum-minum dan makan at warong pata tok kita.
kalau hari minggu jumaat dan sabtu tu memang ramai sangat orang datang . datang dari jauh pun ada tau.

jom kita selongkar gambar-gambar kat pata tok kita .

 Ramai betul yang datang . rasa tak puas la datang sekejap .









gambar ni cantikkan time air pasang ni memang tenang sangat . 


bila air surut juga cantik , nampak tenang dan mendamaikan .



burung yang berkicauan juga menumpang teduh di pantai nan indah ini




Indah sungguh alam ciptaan Allah . damai hati menikmati  matahari terbenam 






kat sebelah tu ada yang bola pantai 


haa ni pula warong tok kita . yang diperkatakan tu



 tenangkan .... sambil minum air kelapa sambil tengok pantai yang damai , memang winnn 


macam macam air ada boleh order 




satay ikan ...




haaa jom kita tengok semasa proses usaha -usaha membuat tempat yang cantik ini oleh group azmizi . gigih kan .. tahniah pada korang semua . 




inilah antara orang orang kuat yang membina buaian , tempat duduk dan sebagainya di  pata tok kita ini 


jadi pada sesiapa datang ke kuala terengganu rugi sangat lah kalau tak singgah pata tok kita ni . datangla singgah bergambar dan pekena celup tepung Sotong ,ikan pari, udang selain itu ada keropok cekodok, mee goreng, mee kari, bakso, laksa penang, lempeng nyor, roti canai, sosej, sate ikan bakor, loching, ayam goreng, jagung bakor, air pula abc, abj, air nyor, coconut shake, air panas/sejuk. oish banyak betul menu dia kan . 

ohhh lokasi kat mana ? 

kalau nak senang boleh je waze sekolah rendah chendering , kuala terengganu . sebab pantai ni depan sekolah rendah chendering . sekolah rendah saya tu . 

Atau , kalau dari bandar kuala terengganu terus je ke kuala ibai , terus lagi akan jumpa masjid terapung kan , terus lagi naik jambatan . turun jambatan boleh slow kan kereta akan jumpa masjid warna putih selepas masjid ada jalan pusing ke kiri , dan terus je sampai hujung jalan dan ada jumpa sekolah rendah , ambil ke kanan dan yeayyyy dah sampai ..

SELAMAT DATANG SEMAU KE KAMPUNG SAYA CHENDERING , KUALA TERENGGANU

ini sahaja dulu perkongsian kampung saya .