Sunday, 28 October 2018

Cara Bantu Luka Bersalin Baik Dengan Cepat Dan Mudah

Anda bakal bersalin? atau sudah bersalin ? siapa yang dah tahu macam mana ngerinya tempat jahit lepas bersalin , perasaan ingin cepatkan luka bersalin sembuh itu sangat membuak-buak. Lagi kalau jenis yang buang air besar sembelit. Boleh menangis tau bila jahitan bersalin lambat sembuh. Bila kita duduk pun perlu berhati-hati supaya jahitan tidak terbuka dan rasa sakit ditempat jahitan bersalin itu. Jahitan bersalin boleh cepat sembuh bila kita jaganya dengan betul dan teknik yang betul. 



Pengalaman bersalin 3 orang anak dengna jahitan berbeza memang membuatkan saya nak cepat baik sahaja. masa anak pertama tiada pengalaman dan tidak terfikir pun nak cari pelbagai tips di internet ini. Masa anak pertama pada hari ke 22 , jahitan saya belum pulih dan terbuka. ini pengalaman sangat ngeri tentang jahitan tau.Pergi ke klinik, klinik buka semua jahitan dan hanya biarkan tanpa jahita balik dan cuma dibekalkan cream dan ubata tahan sakit. doktor kata saya buka jahitan ni sebab dia lebih mudah untuk baik. ok la kan lega dengar tapi takut tu memang ada . Alhamdulillah luka jahitan baik kuga walaupun memang lambat sangat. 

Alhamdulillah anak kedua dan ketiga sudah ada sedikit ilmu, memang saya jaga betul-betul luka bersalin atau luka epi saya supaya cepat pulih . Masa ini saya udah kenali shaklee . Jadi anak kedua dan ketiga saya ambil set berpantang shaklee. Best sangat set berpantang shaklee ini .
sebab apa ?

BUKAN SAHAJA BANTU LUKA JAHITAN CEPAT BAIK , DIA JUGA BANTU UNTUK PULIHKAN DALAMAN SELEPAS BERSALIN. 
Pengalaman saya sendiri , memang set berpantang shaklee memang terbaik . luka jahitan saya cepat pulih, badan pula rasa bertenaga dan cergas sahaja walaupun baru seminggu bersalin. Ibu-ibu nak tahu? susu pun meriah bila ambil set berpantang shaklee 

ANAK KENA DEMAM KUNING PUN BOLEH AMBIL 
TERUS SEBAB DIA BUKAN JAMU YANG PANAS . SET BERPANTANG SHAKLEE ADALAH SUPPLIMENT

jadi kita tak risau bila kita ambil sewaktu anak masih demam kuning atau jaundis .

jom baca pengalaman seorang ibu yang ambil set berpantang shaklee :- 

Image may contain: 5 people, people smiling

TESTIMONI 1: AINUL FADZILAH.
[LUKA JAHIT BERSALIN TERBUKA SAMPAI TAK BOLEH JALAN, TAK BOLEH DUDUK].
Bersalinkan Maryam secara normal dan vacum. 2 hari sakit tak dapat tidur, seminggu di hospital, 2 kali induce.
Sehari balik dari hospital, maryam demam panas dan kuning naik tinggi. Jadi kena masuk nicu.
5 hari dia di NICU, Ainul ulang alik 2-3 kali ke DEMC setiap hari untuk hantar susu.
Jahit kat bawah yang " banyak" belum sembuh.. asyik bergerak ke sana sini sampai 1 tahap ainul nak berjalan pun sakit giler. nak duduk lagi la. sampai dalam kereta menangis dekat husband sebab tak boleh nak duduk pun. nak duduk pun takut. huhuu
Ya ALLAH sakitnya. 
Nak duduk sakit.. 
Nak berjalan lagi la sakit..
Sampai nak duduk menanges.. huhuhu
Last pilihan Ainul makan VIVIX. dulu rasa vivix ni MAHAL la. Tapi bila dah SAKIT , MAHAL dah tak nampak dah. Yang PENTING sakit hilang.
3 Hari konsistent makan setiap hari....
ALHAMDULILLAH.. lega sangat. Dah takde pedih, sakit nak duduk, berjalan. Siap boleh pakai seluar.
BONUS lagi bila makan vivix semasa berpantang ni:
1. SUSU MERIAH. memang dalam pantang susu memang banyak. tapi kali ni ' lain sangat ' .. sampai demam pulak bengkak susu. Alhamdulillah dapat bayak buat stok ebm untuk anak. 
2. Darah kotor berketul ketul keluar. cerita dekat akak mengurut. dia cakap bagus darah tu keluar. darah tu kalau tak keluar bahaya. bahaya kalau darah nifas ni tak keluar betul betul. keluar habis. pernah baca darah nifas yang tak bersih boleh jadi kanser. 
3. Badan rasa segar, sedap la orang cakap. takde la lemau semacam. badan bertenaga. boleh uruskan anak anak walaupun pantang sendiri. muka pun tak pucat sebab peredaran darah berjalan lancar.
Kalau rasa set berpantang banyak bebenor nak kena telan, ambil je vivix ni je rasanya dah cukup. ALL in 1.
Memang berbaloi makan vivix masa pantang. Sangat puas hati. Next berpantang pun akan pastikan vivix ada pada hari pertama bersalin nanti. baru la luka cepat sembuhkan
Terima kasih kerana hadir dalam hidup saya.
Terima kasih sebab kembalikan senyuman saya.
#supermomshakleestory #myvivixstory#vivixse

YA SET BERPANTANG SHAKLEE AMAT MEMBANTU UNTUK PULIHKAN LUKA BERSALIN KITA . 


Saya amat cadangkan kita ambil set berpantang shaklee ini untuk cepat sembuhkan luka bersalin iaitu :-

1) Vivix  sangat membantu untuk cepatkan pulih dari luar dan dalaman . memang bagus sangat . saya pun memang ambil sewaktu berpantang .

2) vitamin c yang bagus untuk cepatkan luka kering dan baik . juga membantu mencantikkan kulit ditempat jahitan

3) zinc complex shaklee, ambil zinc shaklee ini ibarat makan ikan haruan untuk pulihkan jahitan bersalin kita tau. jadi zinc memang wajib ambil .

3) esp pula untuk cepatkan tisu dan sel baru tumbuh di tempat luka jahitam nanti . jadi ia membantu luka sembuh dengan baik .

4) Ostematrix diambil untuk mengelakkan sembelit sewaktu berpantang

LUKA BERSALIN CEPAT SEMBUH, KITA RASA GEMBIRA SANGAT DAN TAK PERLU RISAU LAGI .

saya dah merasainya , anda bila lagi ? jom hubungi saya untuk dapatkan set shaklee yang membantu cepatkan luka bersalin baik . 


untuk maklumat lanjut , boleh hubungi aizah segera . 

Klik button Whatsap di bawah ini untuk terus whatsap saya atau seperti no tertera di bawah  :)







Tips Atasi Stress Dengan Berkesan Dan Cepat


Anda Stress? 
Anda rasa seperti tertekan?

Anda wajib atasi sebelum didatangi masalah kesihatan yang lain . 

Setiap dari kita pasti ada rasa stress atau tertekan walau tidak teruk. kadang-kadang kita stress dengan kerja, kadang kita stress sangat dengan masalah kewangan dan juga kehidupan. Walau apapun masalah yang menjadi punca stress pada kita , kita wajib atasi keadaan ini sebelum lebih teruk sehingga keadaan stress itu menjadi masalah kesihatan seperti darah tinggi , obesiti, masalah kemurungan.




Diantara Tips yang boleh kita lakukan untuk hilangkan stress ialah :- 

1) Urutan pada telinga 
pernah tak dengar atau buat urutan pada telinga boleh melegakan tekanan pada kita ? haa aizah pun baru juga tahu. Bila kita buat urutan pada telinga ini , ia membebeaskan endorfin dalam otak dan boleh buatkan kitarasa lebih tenang . 

2) Bau Epal 
haaa pelik ke bau epal boleh buatkan kita tenang ? Sebenarnya hidu epal atau buahan sitrus boleh kurangkan stress dan juga kurangkan sakti kepala. 

3) Lihat keindahan alam 
Ada kajian yang menyatakan, melihat keindahan alam boleh membuatkan minda kita rasa tenang. kita boleh pergi ke tasik, pantai ataupun temapt yang boleh kita rasa tenang . 

4) Solat , mengaji . 
ini memang sangat membantu kita untuk rasa tenang dan hilang stress .



SELAIN TIPS DI ATAS 

Kita boleh ambil set shaklee yang boleh membantu mengurangkan dan mengurangkan tekanan pada kita . 

iaitu :- 

1) Omega = Kajian menyatakan DHA dan EPA dalam minyak ikan boleh membantu mengurangkan tekanan emosi, memberikan ketenangan pada emosi kita juga . 

2) Bcomplex - Membantu untuk sistem saraf , oleh itu ia membantu untuk mengurangkan tekanan atau stress, mengurangkan sakit kepala.

3) Ostematrix = ostematrix ini dia sangat bangus untuk mengimbangkan tekanan darah , memeliharan jantung kita , selain itu dia bantu untuk tenangkan saraf kita . bila kita stress urat saraf kita akan tegang , jadi ostematrix ni sangat membantu untuk mengurangkan ketegangan pada saraf yang boleh berikan tekanan lagi. 


Jadi atasilah masalah stress anda dengan set shaklee ini, In Shaa Allah ia sangat membantu. 
Jangan bila sudah teruk kita baru nak mencari cara atasinya, bertindaklah sekarang demi masa depan kita . 

untuk maklumat lanjut , boleh hubungi aizah segera . 

Klik button Whatsap di bawah ini untuk terus whatsap saya atau seperti no tertera di bawah  :)











Friday, 20 July 2018

4 Tips Hilangkan Batuk Ketika Hamil Dengan Cepat Dan Selamat

Batuk Ketika hamil memang memeritkan, Malah batuk ketika hamil juga boleh menganggu aktiviti harian kita.Kadangkala batuk ketika mengandung yang teruk sehingga ibu hamil terkencing dan sakit dibawah perut, adakala dada juga turut sakit. Seperti sedia maklum, Ibu hamil tidak boleh mengambil sebarang ubat batuk untuk pastikan keselamatan bayi dalam kandungan.Oleh itu wajib sangat kita memilih cara rawatan yang sesuai untuk hilangkan batuk ketika hamil ini.


Jika batuk ketika hamil terlalu lama , dia boleh menganggu ibu dan kehamilan kita. Kemungkinan kita akan alami masalah pernafasan, susah nak bernafas. Selain itu ia kemungkinan menganggu tumbesaran bayi kita. Selain itu , jika batuk terlalu lama dikhuatiri si ibu akan alami jangkitan kuman di paru-paru. Inilah yang sangat menakutkan dan perlu di elakan sebelum ia berlaku.

Seeloknya, ibu hamil berjumpalah doktor untuk membuat pemeriksaan lanjut untuk masalah batuk ini.

Jadi di sini aizah ingin kongsi tips pada semua ibu hamil untuk atasi batuk, apa yang selamat untuk kita buat untuk hilangkan batuk sebelum berpanjangan. 


1) Air garam
Ibu hamil boleh berkumur dengan air garam. caranya bancuh sedikit garam dengan air suam dan berkumur . Jangan telan tau .

2) Air kosong
Minum air kosong yang banyak atau cuku untuk badan kita. Minum air yang banyak supaya badan kita tidak terhidrasi.

3) Madu , kicap dan Limau Nipis
Ada yang kongsikan ada aizah , boleh ambil campuran kicap tambah perahan limau nipis atau perahan limau nipis ke dalam madu

4) Mandi
Kita juga boleh amndi dengan air suam , banyakkan curah ke bahagian belakang badan . Cara ini boleh bantu mencairkan kahak ketika batuk .

Pengalaman saya batuk lebih daripada 3 Minggu ketika hamil 

Batuk saya lebih daripada 3 minggu masa tu , saya refer doktor yang merawat saya . disebabkan risau jangkitan paru-paru . Doktor cadangkan baut rawatan lanjut iaitu ambil kahak selama 3 hari dan juga ambil suntikan untuk pastikan ada jangkitan atau tidak .
Alhamdulillah setelah membuat pemeriksaan , tiada jangkitan . Tetapi batuk saya berterusan lagi .

Dan Inilah pula adalah apa yang saya lakukan untuk hilangkan batuk lama ketika hamil anak ketiga 3 ini . perkongsian saya ini dalam bentuk video . semoga ia bermanfaat dan ia juga serasi dengan ibu di luar sana .


Dengan tips yang saya amalkan ini , dan juga pengambilan 
1) Madu seperti doktor sarankan 

2) omega shaklee untuk mengurangkan batuk dan juga mencegah jangkitan kuman 



3) Garlic shaklee pula sangat penting sebagai antibiotik untuk badan kita . 



Alhamdulillah , aizah amalkan cara ini , batuk aizah hilang . jadi aizah sangat cadangkan pada ibu-ibu hamil yang alami masalah sama dengan aizah iaitu batuk terlalu lama boleh la ikhtiar cara aizah ini sebelum ia lebih teruk merebak dan memudharatkan pada ibu hamil dan juga bayi dalam kandungan kita . 

untuk maklumat lanjut , boleh hubungi aizah segera . 

Klik button Whatsap di bawah ini untuk terus whatsap saya atau seperti no tertera di bawah  :)








Sunday, 11 March 2018

Cara Atasi Kulit Kusam Dengan Berkesan Dan Cepat

Kulit Kusam tanpa seri, kulit kusam nampak berumur dari umur asal kita. Bila Terjadinya kulit kusam kita kemungkinan akan rasa rendah diri dan kurang yakin ingin berdepan dengan orang sekeliling. Kulit kusam ini tidak mengenal usia, kadangkala remaja juga alami masalah kulti kusam yang teruk . Banyak sebenarnya yang boleh sebabkan kulit kita jadi kusam ni . Baca sampai tau , aizah akan bongkarkan punca apa kulit kita jadi kusam dan nampak suram .



Sebenarnya tubuh kita sudah punyai mekanisme regenerasi terhadap kulit , dimana tubuh kita mampu kembalikan kulit kusam jadi segar dan berseri semula, biasanya proses tersebut berlangsung selama 18 hari. Tapi ikut usia kita , bila bertambahnya umur kita , maka kemampuan sel-sel kulit kita pun akan akan menurun. Sehingga lama kelamaan proses regenerasi pada kulit kita pun jadi lebih lambat. Sehingga akan muncul proses penuaan diwajah kita. tetapi selain hal ini masih ada lagi hal yang boleh menyebabkan kulit kusam

Apa punca-punca kulit kusam ? 

1. Faktor Keturunan (Genetik)
faktor genetik iaitu faktor keturunan dari kedua orang tuanya. jika ayah atau ibu kita memiliki kulit yang kusam, maka ada kemungkinan kita sebagai anak juga pun akan miliki jenis kulit wajah yang sama

2) Pola pemakanan
Terlalu banyak memakan-makanan yang mengandung banyak lemak seperti, junk food (makanan yang kurang gizi), bergoreng, makanan yang mengandung banyak santan dan kurangnya mengkonsumsi asupan atau vitamin yang diperlukan oleh tubuh

3) Pola Kehidupan
Pola hidup yang baik mesti akan beri kesan positif terhadap kesihatan kita, begitupun sebaliknya, pola hidup yang buruk atau tidak teratur akan berikan kesan buruk pula pada kesihatan kita. contohnya, jarang bersenam , mandi tidak teratur, tidur tidak teratur dsb. Bila kesihatan kita bagus , bukan sistem badan sahaja yang baik malah kulit kita juga turut serta akan bertambah cantik.

4) Tidur tidak teratur
Terlalu sering tidur lewat malam atau kurang tidur , juga jadi punca kulit terlihat pucat dan kusam, sebab darah menjadi berkurang, jadi jagalah waktu tidur kita untuk dapat kulit sihat 

5) Faktor Persekitaran
Setiap hari kita terdedah berada ditempat-tempat yang tidak sihat, debu-debu yang ada disekitar kita juga jadi punca kulit kita jadi tidak sihat, sebab debu dapat menempel di kulit yang berminyak, sehingga pori-pori kulit kita akan tersumbat dan menyebabkan jerawat dan kulit kelihatan kusam.

6) Salah memilih produk kosmetik
Kulit kusam juga boleh berpunca oleh penggunaan kosmetik yang kurang tepat,sehingga tidak sesuai untuk kulit kita dan akibatkan kulit kita pun menjadi kusam atau rosak teruk.

Jadi apa yang perlu saya lakukan ? 

Kita boleh ubah cara kehidupan kita , bersenam , tidur yang cukup, minum air masak dengan cukup, guna barang kosmetik atau skin care yang selamat , tiada bahan kimia , tiada bahan merbahaya. 

SKIN CARE MACAM MANA KITA WAJIB PILIH ? 



Ya inilah skin care terhebat iaitu youth shaklee, Youth shaklee ini di kaji selama 8 tahun sebelum di keluarkan di pasaran tau. Telah di paternkan juga oleh pihak shaklee . youth skin care ini , adalah 100% daripada bahan semujadi tumbuh-tumbuhan . Selamat di pakai oleh semua jenis kulit dan juga untuk orang asia . 

youth shaklee telah direka khas untuk membantu pelbagai masalah kulit yang di alami. Jangan terkejut bila kita pakai youth kulit kita kelihatan muda 10 tahun. Bukan nampak sahaja muda , malah jika kita buat ujian klinikal , kulit wajah kita juga akan memberikan result muda dari usia sebenar. Woww teruja kan . 

Youth shaklee bukan sahaja bantu membuatkan wajah kita menjadi berseri, malah youth shaklee menjadikan kulit muka kita sihat bernutrisi. tiada lagi dari mana -mana skin care yang pakej bersama vitamin. Hanya dari shaklee sahaja . 

jom tengok bukti-bukti ini :- 









Haaaaa bestkan youth shaklee ni . Jangan tunggu lama untuk kelihatan lebih cantik dan muda . Youth terbukti berkesan pada semua jenis kulit. 100% vegan . halal , semulajadi dan selamat di gunakan, Anda tidak akan jumpa skin care terbaik selain dari youth ini .

youth shaklee terbahagia kepada 2 set iaitu full set dan juga Starter Set . 

Full set youth :- 


starter set youth :- 




hubungi saya hari ni untuk dapatkan youth skin care .

Klik button Whatsap di bawah ini untuk terus whatsap saya atau seperti no tertera di bawah  :)




Atau anda boleh membuat pembelian secara online dengan mudah di :- 


1) Full set youth 

Disclaimer  :  Produk-produk ini tidak bertujuan untuk membuat diagnosis, merawat,menyembuh atau mencegah sebarang penyakit baca selanjutnya......

Friday, 26 January 2018

Skincare Youth Shaklee Semulajadi Dan Terhebat Di Dunia

Bila Sebut skincare , sudah tentu kita mahukan yang terbaik. Skincare bukan sahaja cantik luaran malah cantik sehingga dalaman barulah cantik yang berkekalan. Skincare Youth Shaklee ini memang pilihan yang hebat dan tepat untuk kita . Skincare youth shaklee ini sangat hebat dan lengkap bahan-bahan semulajadi nak nampak mudah 10 tahun .

waaa NAMPAK MUDA 10 TAHUN ?  

SIAPA YANG TAK NAK 


ya Saudara saudari , ini adalah produk kecantikan terbaru dari shaklee 


ia telah di uji selama 8 tahun sebelum di keluar kan , demi kecantikan  , keselamatan pengguna . 

Shaklee menggunakan teknologi yang canggih untuk menghasilkan youth . Teknologi yang canggih ini telah di PATENT kan . Bermakna Shaklee sahaja berhak ke atas formula youth ni.

Teknologi canggih yang shaklee gunakan ini Bukan sahaja mampu tanggani  penuaan dipermukaan kulit sahaja , malah youth shaklee mampu meresap ke dalam sel kulit kita . Yang membolehkan pengguna youth shaklee akan tampil kulit lebih muda dari usia sebenar.

WOWWWW MEMANG HEBAT . NAMPAK MUDA DARI USIA SEBENAR .

Teknologi yang hanya di miliki oleh shaklee ini mampu aktifkan protien yang sangat penting untuk kemudaan. Seterusnya protien-protien ini akan jana semula sel-sel kulit kita untuk hasilkan lebih banyak elastin dan kolagen yang bantu kulit kita bertindak lebih muda dari usia kita dan muda lebih lama.


Anda Selamat dengan youth shaklee . 

100 % bahan yang di adunkan adalah bahan semulajadi. Bukan dari haiwan , Jadi Youth ini bebas dari gluten. 

Selamat daripada lebih 2500 bahan kimia merbahaya , 

Anda akan TAMPIL muda Dari usia sebenar anda dengan youth shaklee ini 

Set Youth shaklee terdapat 7 produk iaitu :-

1)  Luminous Gel Oil Cleanser

Pembersih yang mempunyai PH seimbang tanpa sabun , pembersih ini akan membersih lembut wajah kita .

2) Perfecting Skin Toner

Perfecting Skin Toner akan menyuburkan kulit kita .

3)  Youth Activating Serum

 Youth Activating Serum, wajib kita ambil dalam set youth ni tau . Sebabnya toner ni menggunakan teknologi canggih yang telah di patentkan iaitu Kompleks pengaktifan belia shaklee.

Mempunyai 10 kali bahan aktif untuk perbaharui kulit pada tahap sel 

Dan Kesannya , kulit kita akan sokong pengeluaran kalogen dan hasilkan sel-sel kulit kita jadi lebih muda .

4) Age Defense Mineral Moisturizer SPF 30

Age Defense Mineral Moisturizer SPF 30 ini istimewa sangat ! punyai pelindungan 2 dalam 1.
Krim pelembap ini hasilkan perlindungan dari sinaran SPF 30 UVA / UVB  matahari dan melindungi kulit kita dari pencemaran alam sekitar juga .

WAAA HEBAT KAN 

tanpa bahan kimia , Hanya bahan semulajadi .

krim ini di hasilkan dari bahan semulajadi dan biopolimer dari hidupan laut .

5) Advanced Renewal Night Cream (Rich or Light)

Krim malam youth shaklee ini dia menghidratkan dan melembapkan kulit luaran sehingga jauh kedalam kulit kita .

Kemudian dia menyokong proses pembaharuan kulit semasa kita tidur. Dia bantu wajah kita kelihatan licin , muda dan bercahaya .

6) Radiance C + E Capsules

Vitamin C yang tulen pulihkan sinaran kulit yang sihat , kurangkan bintik-bintik yang disebabkan oleh penuaan . Selain itu, dia juga bantu melicinkan dan mencerahkan kulit.

7) BB Cream

krim ini bantu menyempurnakan rupa dan tekstur kulit kita. BB cream ini juga membantu menyuburkan dan melindungi kulit kita.

ia juga mempunyai tambahan pelindungan SPF 30 UVA / UVB.

Best sangat youth shaklee ni .

rugi kalau kita tak guna youth shaklee .

kenapa memilih yang lain selain youth shaklee ? sedangkan youth shaklee ini terbukti berkesan , selamat pula tu . gunalah yout shaklee tanpa ragu .

dia telah di kaji oleh pakar-pakar kelas dunia selama 8 tahun . memang lama kajian ni untuk keluarkan produk terhebat seluruh dunia .

Hubungi aizah terus untuk set youth shaklee ini

Klik button Whatsap di bawah ini untuk terus whatsap saya atau seperti no tertera di bawah  :)












Tuesday, 16 January 2018

Cara Mengatasi Keracunan Makanan Supaya Tidak Berlarutan

Keracunan makanan memang menyakitkan, keracunan makanan membuatkan kita akan rasa tidak larat dan lembik. Keracunan makanan ialah reaksi tubuh kita bila bahan toksik atau tercemar yang memasuki tubuh kita melalui mulut , sedutan pernafasan , kulit ataupun mata. Bila kita terkena keracunan makanan , apa sahaja makanan masuk dalam badan ataupun air , kita akan terus cirit-birit dan muntah. Keracunan makanan juga boleh menyebabkan kita terhidrasi akibat kekurangan air .



Tanda-tanda kita terkena keracunan makanan ialah :-

1)Kita akan rasa loya
2) Berlaku cirit birit yang kerap
3) muntah-muntah
4) Sakit perut
5) Demam dan keadaan berpeluh-peluh
6) Rasa keletihan
7) Sakit kepala yang berlarutan

Kesan keracunan pada kita 

Akibat keracunan yang teruk , ia boleh akibatkan kecacatan seperti lumpuh dan ada juga yang alami sakit sendi dan saraf yang kronik.Jika tidak dapatkan rawatan dengan segera ia boleh akibatkan kematian .

Punca yang boleh terjadi keracunan makanan 

1) Makanan yang terdedah pada suhu bilik yang lama lebih daripada 4 jam .

2) Tidak menyimpan makanan dengan baik contohya . makanan mentah di simpan dengan makanan yang telah dimasak .

3) Tidak memasak makanan dengan sempurna

4) Tidak panaskan makanan dengan sempurna

5) Tidak dinyahbeku ayam atau daging dengan sempurna sebelum di masak .

6) Pengendalian makanan yang tidak bersih

7) Makanan disediakan oleh orang sakit yang membawa penyakit bawan makanan.

Cara Elakkan keracunan makanan 

1) Sentiasa menjaga kebersihan makanan , basuh tangan sebelum memasak , basuh tangan selepas keluar dari tandas , pastikan peralatan yang ingin kita gunakan bersih .

2) Pisahkan makanan yang belum di masak dengan telah dimasak seperti simpan dalam bekas berbeza .

3) Pastikan kita masak dengan sempurna terutamanya daging , ayam , telur dan makanan laut .

4) Simpan makanan di suhu yang betul

5) Gunakan bahan mentah dan air yang bersih ketika kendalikan makanan contoh pilih makanan yang belum bertarikh luput

6) Pilih kedai yang bersih jika makan diluar .

Dinasihatkan berjumpalah doktor sebelum keracunan makanan semakin melarat . 


 Bagaimana supplement shaklee atasi masalah keracunan makanan?





1) Vitamin C 

Vitamin C yang membantu menguatkan sistem imun badan kita yang semakin lemah ketika keracunan makanan .

2) Performance drink 

Performance drink pula dia adalah minuman isotonik tanpa bikarbonat. performance drink adalah air dari bahan semulajadi yang cegah kita kekurangan air dalam badan akibat cirit birit dan muntah .

3) Peppermint ginger Plus 

Peppermint ginger plus pula membantu untuk mengurangkan rasa sebu dan mengeluarkan angin dalam perut

4) Garlic 

Garlic pula bertindak sebagai antibiotik


Alhamdulillah hari tu saya pun alami kerabunan makanan , saya memang ambil vitamin c , performance drink , peppermint ginger dan garlic ini . Walaupun cirit birit dan muntah-muntah api badan tidak rasa terlalu lemah dan cirit birit dan muntah beransur pulih .

Jadi jika anda sedang alami masalah keracunan makanan cepat cepat lah atasi segera sebelum ia lebih teruk dan memberi komplikasi yan teruk pada kita .

Usah tunggu lam-lama , mungkin ini ikhtiar yang serasi dengan anda .  hubungi saya untuk saya bantu .


Klik button Whatsap di bawah ini untuk terus whatsap saya atau seperti no tertera di bawah  :)




Atau anda boleh membuat pembelian secara online dengan mudah di :- 


Disclaimer  :  Produk-produk ini tidak bertujuan untuk membuat diagnosis, merawat,menyembuh atau mencegah sebarang penyakit baca selanjutnya......




Saturday, 13 January 2018

Rawatan Awal Luka Tusukan Objek Tajam Di Anggota Badan - Wajib Tahu

Luka boleh berlaku akibat daripada tusukan objek tajam seperti pisau , paku, gunting, jarum, besi , kaca , pensel dan sebagainya. Kebiasanya luka berisiko tinggi terkena di bahagian tapak kaki, abdomen, punggung ,tangan dan muka. Jika Kecederaan luka tusukan itu terlalu dalam, ia boleh meyebabkan kecederaan tisu yang teruk. Kecederaan tisu akibat luka boleh dikesan apabila ada tanda-tanda bengkak, lebam, kebiruan/pucat , darah sentiasa keluar . Selain itu boleh jadi lemah , tidak sedarkan diri , lumpuh di bagian luka dan tersangat sakit dibahagian luka.


Komplikasi kemungkinan akan berlaku akibat luka yang terlalu dalam. Luka itu boleh mencederakan organ dalaman dan pendarahan yang teruk . kehilangan darah yang banyak dan berlaku jangkitan kuman boleh membawa kematian.

8 Rawatan awal ini sangat penting dan wajib kita tahu :-

1) ketika terkena tusukan tajam , jika boleh kita bertenang , atau tenangkan orang yang terkena objek tersebut

2) Bersihkan luka dengan mengunakan air yang bersih

3) Jika objek masih ada , jangan cabut tetapi buat balutan secara balutan cincin dengan kain yang bersih dan letakkan sekeliling objek tadi kemudian tutun dengan kain bersih lain .

4) Lakukan tekanan berterusan pada nadi untuk tahan darah dari terkeluat dengan banyak. Tekanan itu perlu lebih daripada 10 minit kemudian lepaskan untuk lepaskan darah ke organ lain . Jangan ikat pada anggota yang tercedera kerana risau tisu-tisu dan organ kerana tidak dapat bekalan darah secukupnya.

5) Tinggikan tempat luka dari paras jantung kalau boleh, ini untuk mengurangkan darah keluar.

6) Dapatkan bantuan dan rawatan di klinik atau hospital

7) Doktor akan berikan rawatan :-
     - Ubat penahan sakit dan juga antibiotik (jika perlu)
     - Suntikan anti tetanus akan diberikan untuk elak kancing gigi ( jika perlu)
     - Jika luka terlalu dalam , jahitan akan dilakukan

8) Ambil Supplement untuk percepatkan sembuhkan luka dalaman dan luaran.

Tips Untuk Luka Cepat Pulih 

1) Pastikan tempat luka bersih .di nasihatkan elakkan menggunakan minyak atau cream yang diragui kebesihannya dan bahan yang digunakan

2) Untuk pesakit diabetis , anda perlu kawal pengambilan gula

3) Pastikan kesihatan tubuh ditahap yang baik

4) Amalkan pemakanan yang berkhasiat dan ambil protien

5) Ambil supplement untuk bantu cepatkan luka pulih

Bagaimana Supplement shaklee membantu cepatkan luka pulih ? 




1) ESP
- Esp adalah sumber protien , oleh itu esp membantu mengantikan sel-sel yang rosak kepada sel-sel yang baru ditempat luka tadi

2) Vitamin C
-  Vitamin C shaklee sangat bermutu tinggi , sebiji vitamin c shaklee sama seperti 7 biji buah oren .
vitamin c shaklee sangat penting untuk bantu cepatkan luka sembuh .

3) Vitalea
- Vitalea adalah multivitamin yang membekalkan nutrisi dan zat yang bermutu tinggi . setiap 1 biji vitalea bersamaan dengan 20 jenis hidangan yang berkhasiat . jadi sewaktu pemulihan luka ini , badan kita sangat memerlukan nutrisi yang lengkap .






                                    Jadi hubungi saya sekarang untuk saya bantu anda 

Klik button Whatsap di bawah ini untuk terus whatsap saya atau seperti no tertera di bawah  :)




Atau anda boleh membuat pembelian secara online dengan mudah di :- 


Disclaimer  :  Produk-produk ini tidak bertujuan untuk membuat diagnosis, merawat,menyembuh atau mencegah sebarang penyakit baca selanjutnya......





Thursday, 11 January 2018

Tips Membeli Shaklee Dengan Mudah Dan cepat

Zaman dah berubah , teknologi dah canggih . Sama juga dengan kita kalau boleh nak semua mudah dan cepat . Jadi aizah nak berikan beberapa tips yang senang dan penting untuk membeli shaklee walaupun anda sedang sibuk mahupun tiada masa untuk membuat pembelian. Anda boleh dapatkan produk shaklee dengan segera tanpa rasa susah.


Untuk pembelian shaklee , sangat mudah iaitu :-

1) Boleh membuat secara online sahaja . Segalanya di hujung jari . hanya klik klik dah membuat pembelian dan hanya menunggu baran sampai di hadapan pintu rumah atau pejabat anda .

online macam mana ? nak pergi web mana ? jangan risau aizah dah sediakan di sini , cuma gambar E-Sell sahaja :-


2) Boleh hubungi saya terus , saya boleh membantu anda untuk buat pengeposan ke seluruh malaysia, brunei dan singapore. Mudah sangat , hanya transfer amount pembelian pada aizah , berikan details untuk pos . aizah akan uruskan semua nya . anda hanya tunggu barang sampai di hadapan rumah atau pejabat . mudahkan . hanya klik logo whatsap ini , akan terus ke sesi whatsap anda san saya .
                                                       

3) Untuk yang berada di kawasan aizah , aizah boleh membuat penghantaran secara terus iaitu COD
( cash on delivery) . aizah berada di kawasan mana ?
Bangi , Bandar seri putra , Bukit Mahkota , Pekan Bangi , Bangi Avenue , Nilai 3 , Rincing Hilir dan Kawasan Berhampiran lain lagi .
                                                       
Jom tonton :-



  4) Membuat pembelian di Branch Shaklee atau home office shaklee . tetapi jika ingin ke sana anda perlu mempunyai keahlian terlebih dahulu . Habis macam mana ? mudah sahaja , anda hubungi saya di 017 3053031. untuk saya daftarkan sebagai ahli shaklee . Banyak kelebihan ahli shaklee ni di antaranya kita akan dapat less 15%-20% setiap produk kita beli , jika anda membuat pembelian 150point ke atas , anda akan dapat bonus . waaa jimat dapat dan bonus pun dapat . untung sangat kan.
Jangan risau , saya akan uruskan semuanya dengan cepat dan mudah.

Tips Penting Untuk Membeli Shaklee  

1) Pastikan kita beli shaklee dengan pengedar shaklee yang sah Alhamdulillah aizah adalah pengedar shaklee malaysia yang sah , ID 1065015 , Noraizah Mohd . Kenapa kita perlu cari yang sah ? sebab tak nak awak tertipu . tak nak awak rugi . 

2) Pastikan Pengedar shaklee akan berikan konsultasi selepas pembelian . Rugi kalau anda beli tapi tiada konsultasi . macam mana anda ingin ambil supplement shaklee dengan cara yang betul ?
macam mana pulak nak tahu dia berikan konsultasi ke tak ?
jangan pening-pening , setiap pembelian dengan aizah, aizah akan berikan konsultasi yang lengkap mengikut masalah anda hadapi . 

Ada yang hubungi saya tanya konsultasi , bila saya selidik dia membuat pembelian dengan pengedar yang hanya ingin menjual bukan membantu , tanpa memberikan konsultasi cara pengambilan . kesian sangat. rugi awak beli tanpa konsultasi . tapi Maaf aizah minta dia cari balik pengedar tersebut . sebab aizah akan berikan keistimewaan pada membuat pembelian dengan aizah sahaja . 

3) Membuat pembelian dengan Pengedar Shaklee sahaja bukan ditempat-tempat tidak diiktiraf . Jika anda membuat pembelian di tempat tidak diiktiraf , segala masalah anda sendiri akan tanggung contoh expired sudah dekat .

Semoga tips-tips aizah berikan ini sangat bermanfaat pada semua yang ingin memiliki shaklee .

Hubungi aizah terus untuk aizah bantu anda dapatkan shaklee dengan mudah dan cepat . In Shaa Allah .

Klik button Whatsap di bawah ini untuk terus whatsap saya atau seperti no tertera di bawah  :)

Jika pembelian online , sila hubungi saya untuk dapatkan pakej konsultasi dan tips menarik.