Friday, 10 January 2014

Senarai Check List Barang Penting Semasa Bersalin

Salam semua ... 
masa bersalin anak 1st saya gunakan check list . dan tick 1 persatu .. 
bukan apa senang nanti takut la tertinggal .. dah dalam sakit tukan ,,, 





jom semua kita tengok apa listnya...


Check List Barang Yang Perlu dibawa ke hospital

[ ] Rekod kesihatan (Buku Merah)
[ ] Guarantee Letter ( kalau kerja kerajaan)
[ ] IC
[ ] baju baby 3 helai
[ ] barut baby
[ ] bedung
[ ] pampers newborn (bawak sikit je dulu)
[ ] Baju T-shirt dalam 2 helai atau lebih ( guna untuk pakai masa balik je , sebab di wad kena tukar baju hospital)
[ ] Kain Batik 3 helai
[ ] set mandian(sabun,berus gigi,ubat gigi,sikat,pencuci muka,tuala,syampu
[ ] selipar jepun
[ ] Pad (ni paling penting,sediakan yang jenis nipis dan tebal bagi aliran darah banyak)
[ ] Seluar dalam (aizah beli yang pakai buang je)
[ ] Nursing bra
[ ] skaf dan pengikat rambut (untuk selesa susukan anak nanti)
[ ] handphone & charger(penting nak contact orang)
[ ] telekong solat(Ingat,selagi tak beranak masih kene solat)
[ ] baju sejuk untuk ibu
[ ] Minuman segera (milo ke,horlick ke,nak ambik tenaga sebelum proses meneran)
[ ] benda-benda lain yang dirasakan penting;takdapun takpa. aizah bawa bekal air anugerah tu .




Check List Barang Yang Perlu Ada kat Rumah

[ ] Tilam baby
[ ] kelambu
[ ] Bedak,sabun,losyen,syampu baby
[ ] baby oil
[ ] Besin mandi dan baby seat bath( baby kecik memang susah nak mandikan,kene ada seat bath khas)
[ ] lapik getah changing mat
[ ] Barut perut baby( aizah tempah jahit hari tuh , tapi sekarang dah banyak yg jualkan byk corak cantik)
[ ] tungku baby(untuk tuam baby ,aizah beli online je)
[ ] Baju baby lengan panjang n pendek(Bagi yang beranak anak kedua,dah takda masalah)
[ ] Sarung kaki dan tangan serta topi
[ ] pampers newborn
[ ] Bedung (sekarang senang kan ada yang ada pelekat tu , tapi aizah lebih suka guna kain biasa tu)
[ ] beg barang baby
[ ] Tuala
[ ] napkin
[ ] baby wipes
[ ] putik kapas
[ ] pengepit kuku
[ ] termometer
[ ] Tisu
[ ] krim ruam lampin
[ ] minyak telon, aizah just guna herbal blend je , puas hati dan selamat untuk bayi 
[ ] safety pin
[ ] detergent untuk baby

Ada sesiapa yang x kenal pad maternity ? ni dia .. heheh .. tapi saya dulu pakai 1st day je..tu pon nurse ajarkan.. seterusnya pakai yg biasa je..sebb tak tau nak pakai :)





SET BERPANTANG SANGAT PENTING 


untuk merawat diri kita pulih dari dalaman hinggalah luaran . Set Berpantang pilihan aizah ialah  set terbaik iaitu set berpantang Shaklee …

kenapa .. 
selamat , merangkumi semua aspek ,,,sihat , cantik ,kurus, banyak kan susu…

Testimoni set berpantang dan apa kata Bidan












HUBUNGI AIZAH UNTUK DAPATKAN SET BERPANTANG SHAKLEE DAN TIPS MENARIK KETIKA BERPANTANG . 





CALL / SMS / WHASSAP : 017 305 3031
FANPAGE : butiksihatcomel
FACEBOOK : Aizah Azlem

Pakej : 
Tips-tips menarik 
konsuktasi sepanjang masa

hubungi saya dapatkan yang terbaik :)  

0 comments:

Post a Comment