Wednesday, 16 July 2014

Tips Merawat Demam Anak Secara Alami

Tips Merawat Demam Anak Secara Alami

Salam Semua , bila anak-anak demam ibu mana yg tak risau kan .. kadang-kadang panas sikit pon kita dah risau ,ada yang tidak tidur malam sebab monitor anak. Apa- apa pun kita inginkan yang terbaik untuk anak-anak kita . 

ok, merawat anak secara alami ini boleh gunakan bahan-bahan yang sedia ada kat rumah. In Shaa Allah.

1- cek / monitor suhu anak . sebab kita nak tau tahap mana anak kita demam. suhunya berapa.( seeloknya setiap rumah ada alat untuk cek suhu.penting), suhu boleh kategorikan kepada dua keadaan, mild fever (37.5-37.9) dan high fever (38.0 ke atas)



 kalau suhu mild fever (37.5-37.9) 

- bila anak demam saje saya terus akan jerlumkan dengan air asam jawa. petua dari mak.   Alhamdulillah.

- Selain itu . apa yang kita boleh buat , kita boleh guna teknik garlic socksambil 2 pasang    stokin dan 2 ulas bawang putih yang dikupas kulit dan diketuk (tak perlu cincang lumat. Ketuk bagi    pecah je). Seterusnya pakaikan dulu sepasang stokin pada anak , baru letakkan bawang putih dan  pakaikan lagi sehelai stokin . sebab nak elakkan kaki anak melecur so tak boleh letak bawang putih  direct kene kaki anak . bawang putih ini bersifat panas.  kiranya bawah putih ni berada di antara  stokin  tu. pastikan juga bawang putih berada ditengah tapak  kaki. Biasanya bawang putih ni tahan  6-8 jam, lepas tu cek suhu. kalau belum turun lagi tukar bawang putih baru.



- Ada juga kaedah yang rendam stokin dalam air biasa dan pakaikan. tapi saya belum cuba.

- Boleh Juga menguna cara Garlic oil - Bakar Sebiji bawang putih tanpa buang kulitnya . Lenyekkan ke dalam minyak . contoh minyak zaitun.kalau tak ada boleh guna minyak masak biasa. dan sapukan pada tapak kaki anak .



- Kenapa Di kaki ? kerana di tapak kaki mengandungi kepekatan lebih tinggi peluh,ia membantu pembebasan haba.

Jika Suhu anak kita mencecah High Fever (suhu badan 38.0 ke atas).
Beberapa cara boleh kita cuba .

 - Mandikan anak dengan kerap , tapi perlu dengan cara yang betul. cek suhu sebelum  mandikan dan selepas mandikan yea.
 * Suhu air mandian kena pada suhu yang anak-anak selesa. Seeloknya air suam. Sebab tak       nak anak terkejut dengan suhu air tu.
 * Siram bermula dari kaki bawak ke badan last sekali kepala. penting tau ni .
 * Mandikan anak 5-10minit
 * Selepas mandi, lap sikit-sikit je. Biarkan air di badan anak tersejat sendiri.Kalau boleh
   pakaikan pempers sahaja.
 * Ada yang cadangkan mandikan 3 kali sehari pada siang.

Note : kalau anak belum sampai setahun saya lebih kerap mandikan pada siang sahaja. cool fever , saya letak kat dahi dan kat belakang. :)

-  Sentiasa Lap badan anak, saya panggil jerlum.
   * Biasa saya akan lap dengan air asam jawa ke seluruh badan dan kepala anak. yang ni     memang  wajib saya buat untuk mengelakkan suhu semakin meningkat. Mungkin perlu 3 ke 4 helai kain basah. Letak kain basah kat belakang tengkuk, dahi, kawasan berlipat (ketiak, belakang lutut). Tekap-tekap je, bukan gosok badan anak dengan kain.


Air Asam jawa

  

- Cek Suhu badan 10-15 minit sekali yea. 
- Jika suhu mencecah 39-40, di nasihatkan bawa terus ke Hospital.

Note : Bila anak demam pakaikan baju nipis atau yang berlubang-lubang tu , atau tak payah pakaikan baju. pakaikan seluar pendek atau hanya pempers. sebab nak haba-haba demam keluar.

ini tips-tips pada penjagaan luaran , untuk pemakanan kita boleh amalkan dengan :-


Jom amalkan set dari shaklee , secara semulajadi ,In Shaa Allah.

Nutriferon
  • Melindungi dari Influenza, selsema
  • Membantu seimbangkan respon alergi terhadap persekitaran dan pencemaran udara.
  • Berkesan melindungi virus mikrob seperti selesema, alergi dan inflamasi dan influenza
  • Bagus untuk immune booster pada keadaan ketika cuaca tidak menentu, jerebu dan sebagainya
  • Sangat sesuai diamalkan jika kerap mengunjung ke tempat yang sesakseperti pasar malam, pasaraya, kawasan pelancongan dan berada di luar negara.
  •  Mempertingkatkan keseluruhan sistem imun tubuh dengan mengerahkansistem pertahanan semulajadi tubuh untuk membunuh T-cells, B-cells & Makrofag
  • Sesuai untuk yang kerap demam dan batuk lebih dari seminggu


Meal Shakes

Meal Shakes merupakan makanan segera yang rendah lemak dan rendah-glycemic. Rasanya juga enak serta boleh dibancuh dengan mana-mana hidangan atau snek lain.Ia mengandungi 19 vitamin utama dan mineral tambahan dan jika dihidang seperti yang disarankan ia kaya dengan sumber kalsium dan protein yang amat diperlukan oleh kanak-kanak untuk membesar, kuat dan sihat.


Omega Guard
  • Meningkatkan sistem imunisasi kanak-kanak dan dapat merawat demam selsema dan batuk kerana Omega 3 ini bersifat panas jadi apabila dimakan automatik memberi kesan panas dalam badan
  • Omega 3 ini mempunyai sifat anti radang dan anti inflamasi jadi ianya amat berkesan untuk mengurangkan serangan asma pada kanak-kanak dan mengurangkan penggunaan inhaler
  • Membantu dalam perkembangan otak kanak-kanak, kajian menunjukkan kanak-kanak yang mula mengambil omega 3 lebih awal ternyata otaknya lebih cergas
  • Dapat merawat penyakit eczema dr dalam, biasanya ibu-ibu ambil alternatif utk menyapu ubat luaran sahaja tetapi beberapa lama kemudian akan muncul kembali. Dengan pengambilan omega 3 dapat mengelakkan masalah eczema.
  • Dengan pengambilan Omega 3 juga didapati kanak-kanak lebih cergas dan aktif dan membantu meningkatkan fokus kanak-kanak semasa belajar.
   

Dapatkan Yang terbaik untuk anak-anak kita :) 


CALL / SMS / WHASSAP : 017 305 3031

FANPAGE : butiksihatcomel
FACEBOOK : Aizah Azlem

Pakej : 
Tips-tips menarik 
konsuktasi sepanjang masa






2 comments:

  1. Bismillah...

    best betul baca entri ni...banyak informasi baru yang saya perolehi.
    jom singgah baca artikal saya:
    http://carehappytips.blogspot.com/2014/07/suplemen-kesihatan-dan-anak-pintar.html

    ReplyDelete