Saturday, 27 September 2014

10 Senaman Cepatkan Proses Bersalin

10 Senaman Cepatkan Proses Bersalin

Salam semua , 

Siapa dah overdue nak bersalin , mesti berdebar-debarkan ? mesti cari macam2 petua atau cara untuk cepatkan proses bersalin ni.. tak nak kene induce .. mcm saya ni... gusar dah ni.. jadi setelah cari-cari apa-apa yang boleh membantu , teringin pulak nak share kat sini .jom sama-sama kita praktis kan ... 

Apa yang boleh bantu kita untuk mencetuskan contraction ?
  • Banyakkan berjalan ( saya dr semlm kuar berjalan :(  )
  • Sexual intercourse
  • Minum Minyak 
  • melakukan senaman contoh mencangkung 
  • rangsangan pada puting susu..
  • minum air hujung rambut selepas mandi
  • Pujuk-pujuk baby
 Selain itu , apa yang kita nk share lagi cara senaman yang boleh kita lakukan :- 

Maksud senaman kat sini bukanlah senaman yang berat-berat tu yea , senaman ini khas untuk macam kita ni yang tengah hamil :) 

Tailor Sitting
Kebaikannya
Posisi ini dapat meregangkan otot di paha dan pelvis. Dapat memperbaiki postur badan. Melembutkan sendi pelvic. Memperbaiki peredaran darah ke bahagian bawah badan.


Kaedahnya:
Duduk di atas lantai dengan belakang badan anda tegak. Temukan tapak kaki, pastikan lutut anda mencecah lantai. Anda akan terasa regangan pada bahagian dalam paha. Lakukan senaman ini setiap kali anda duduk di lantai. Jika sukar untuk duduk dalam posisi ini, sandar pada dinding dan alas setiap paha anda dengan bantal/kusyen.

Pelvic rock

Kebaikannya:
dapat meregangkan otot-otot di bahagian bawah belakang dapat mengurangkan sakit belakang.

Kaedah
Posisi diri anda dalam keadaan seperti merangkak. Perut/belakang rata. Naikkan perut/belakang anda seperti posisi kedua. Tunggu beberapa saat. Rehatkan perut anda semula, ratakan kedudukan perut / belakang. Ulang beberapa kali, sebaik-baiknya 10 kali.


Wall slide

Kebaikannya:
Mencangkung semasa hampir bersalin dapat membantu membuka laluan dengan lebih cepat. Tetapi ia agak meletihkan terutamanya tanpa latihan. Cuba senaman ini sebagai latihan. 


Kaedah:
Berdiri dan sandar belakang anda pada dinding.  Kangkangkan sedikit kaki anggaran jarak bahu anda. Turunkan badan anda ke bawah (slide down) sehingga anda dalam kedudukan seperti duduk di atas kerusi. Tahan beberapa saat. Naik ke atas semula. Ulangi beberapa kali. 10 kali sebaik-baiknya. Anda juga boleh melakukan senaman ini tanpa dinding.




 



 Jadi apa tunggu lagi jom lah kawan-kawan kita praktiskan ... 

 Dan selamat bersalin semua ...


Untuk ibu-ibu yang masih mencari , masih dalam dilema nak guna set berpantang apa,boleh hubungi saya untuk set berpantang shaklee. saya pon mmg amik shaklee .:) 







CALL / SMS / WHASSAP : 017 305 3031
FANPAGE : butiksihatcomel
FACEBOOK : Aizah Azlem

Pakej : 
Tips-tips menarik 
konsuktasi sepanjang masa

Kawasan COD 

Bandar Seri Putra - Bangi , Putra Makhota , KLCC , KTM Mid Velly , KTM Seputeh , KTM Salak Selatan , KTM Bandar Tasik Selatan , KTM Serdang, KTM Kajang , KTM UKM , KTM Kajang , KTM Batang Benar , KTM Nilai 
- See more at: http://butiksihatcomel.blogspot.com/#sthash.h244IeMq.dpuf
BADAN LEBIH BERTENAGA TANPA STRESS
LUKA DALAM DAN LUAR LEBIH CEPAT SEMBUH
TIADA SEMBELIT
MENGAWAL SELERA BERLEBIHAN TANPA MENGABAIKAN NUTRIEN PENTING
BADAN LEBIH TAHAN DARI SEBARANG JANGKITAN
MENGURANGKAN LENGUH DAN SAKIT BADAN
★★BONUS!!★★
WAJAH MAKIN BERSERI
Cik B PUN MAKIN TEGANG
SUSU BADAN MELIMPAH RUAH

→Bak kata orang, bajet minimum tapi complete! Kan??? 
set pilihan 3 pon dah Berbaloi-baloi~~ ツツツ apatah lagi full set :) 
- See more at: http://butiksihatcomel.blogspot.com/search/label/SET%20Berpantang%20Shaklee#sthash.P9ki5XUz.dpuf
BADAN LEBIH BERTENAGA TANPA STRESS
LUKA DALAM DAN LUAR LEBIH CEPAT SEMBUH
TIADA SEMBELIT
MENGAWAL SELERA BERLEBIHAN TANPA MENGABAIKAN NUTRIEN PENTING
BADAN LEBIH TAHAN DARI SEBARANG JANGKITAN
MENGURANGKAN LENGUH DAN SAKIT BADAN
★★BONUS!!★★
WAJAH MAKIN BERSERI
Cik B PUN MAKIN TEGANG
SUSU BADAN MELIMPAH RUAH
- See more at: http://butiksihatcomel.blogspot.com/search/label/SET%20Berpantang%20Shaklee#sthash.P9ki5XUz.dpuf
Set Berpantang pilihan 1


http://goo.gl/eWN3Zd

Set Berpantang pilihan2


http://goo.gl/4b3lKv
Set Berpantang pilihan 3



http://goo.gl/j7TE0r

Set Berpantang pilihan 4 
http://goo.gl/o8LTOX
CALL / SMS / WHASSAP : 017 305 3031
FANPAGE : butiksihatcomel
FACEBOOK : Aizah Azlem

Pakej : 
Tips-tips menarik 
konsuktasi sepanjang masa

hubungi saya dapatkan yang terbaik :)  

Kawasan COD 

Bandar Seri Putra - Bangi , Putra Makhota , KLCC , KTM Mid Velly , KTM Seputeh , KTM Salak Selatan , KTM Bandar Tasik Selatan , KTM Serdang, KTM Kajang , KTM UKM , KTM Kajang , KTM Batang Benar , KTM Nilai 
- See more at: http://butiksihatcomel.blogspot.com/search/label/SET%20Berpantang%20Shaklee#sthash.isGzZjg9.dpuf
CALL / SMS / WHASSAP : 017 305 3031
FANPAGE : butiksihatcomel
FACEBOOK : Aizah Azlem

Pakej : 
Tips-tips menarik 
konsuktasi sepanjang masa
- See more at: http://butiksihatcomel.blogspot.com/search/label/SET%20Berpantang%20Shaklee#sthash.isGzZjg9.dpuf
CALL / SMS / WHASSAP : 017 305 3031
FANPAGE : butiksihatcomel
FACEBOOK : Aizah Azlem
- See more at: http://butiksihatcomel.blogspot.com/search/label/SET%20Berpantang%20Shaklee#sthash.isGzZjg9.dpuf






CALL / SMS / WHASSAP : 017 305 3031
FANPAGE : butiksihatcomel
FACEBOOK : Aizah Azlem

Pakej : 
Tips-tips menarik 
konsuktasi sepanjang masa

hubungi saya dapatkan yang terbaik :) 








1 comment:

  1. Alhamdulillah tips yang saya amalkan.. bykkan berjalan. belum pernah cuba senaman nak cepatkan proses bersalin. insyaAllah next time..

    ReplyDelete