Tuesday, 17 February 2015

Kenapa Bayi Usia 0-6 bulan Tidak Boleh Diberi Makanan?


Kenapa Bayi Usia 0-6 bulan Tidak Boleh Diberi Makanan? 

Assalamualaikum ibu dan ayah sekalian, semoga didalam keadaan yang baik,In Shaa Allah. 

kali ini saya ingin share info mengenai bayi dalam usia 0-6 bulan, adakah kerana anak selalu menangis bermakna dia tersangat lapar? kalau anak lapar dalam usia begini, bagaimana kita hendak atasi? 
ok tidak dinafikan pada zaman dahulu misalnya, ibu-ibu didalam pantang sudah memberi anak-anak makan.
sering saya dengar" alahhhh , zaman dulu umur 2 hari pon dah bagi makan" . ok .. penerimaan setiap anak-anak adalah berbeza.
 
Ok jom kita baca sini :- 
WHO ,  mencadangkan agar permulaan memperkenalkan makanan pada bayi pada usia 6 bulan.begitu juga dengan kementerian kesihatan malaysia yang mencadangkan bayi 0-6 bulan diberi susu ibu secara ekslusif tanpa diberikan makanan lain.

Kenapa Mereka amat titik beratkan hal ini ? :-

1- Kerana Sistem penghadaman bayi 0-6 belum matang.
Bayi seusia ini belum bersedia menerima makanan (kanji dan karbohidrat) selain susu kerana sistem penghadaman mereka masih terlalu muda.selain itu tubuh bayi usia 0-6 belum dapat hasilkan enzim yang mencukupi untuk proses ini.Enzim dalam air liur mereka belum sesuai untuk jalankan proses pencernaan pertama.
Tubuh bayi 0-6 juga belum dapat proses lemak,buah pinggangnye pula belum bersedia untuk proses protien dari sumber daging,telur (protein susu ibu berbeza-sebab itu susu ibu adalah terbaik)

2- Masalah Kesihatan jangka panjang:-
Mengikut kajian, jika diberi makanan terlalu awal,mereka akan alami masalah kesihatan jangka panjang seperti jantung, diabetis dan penyakit kronik yang lain.
pernahkah kita berjumpa dengan seseorang yang menjaga pemakanan, aktiviti harian seperti bersenam tetapi tetiba mengalami penyakit kronik? mengikut kajian inilah akibatnya memperkenalkan makanan terlalu awal pada usia bayi.

3- Masalah dalam penyusuan 
bayi yang dikenalkan dengan makanan terlalu awal, akan rasa lebih kenyang.Ini menganggu penyusuan ibu kerana mungkin anak sudah tidak menyusu dengan banyak.maka banyaklah khasiat yang terdapat dalam susu ibu tidak dinikmati oleh bayi kita. 
Dahulu di zaman rasulullah, Ibu rasullullah sehingga mencari ibu susuan untuk rasulullah, di sini pun kita sudah fahamkan betapa bagusnya khasiat susu ibu.jadi jangan sia-siakannya.

Jika susu ibu berkurangan berusahalah untuk perbanyakkan susu,jika segala usaha tidak berjaya , pilihan terakhir pilihlah susu tepung yang terbaik untuk anak 0-6 , tetapi bukan makanan ye.

Tidakkah kita rasa kasihan pada anak-anak sekecil ini sudah bekerja keras untuk memproses zat -zat makanan yang belum sesuai dengan ususnya?

Saya pun risau jika susu saya makin berkurang, jadi saya berusaha dengan mengambil suplement Set menyusu shaklee.kenapa? bukan sekadar set menyusu biasa tetapi penuh khasiat untuk ibu dan anak. Jadi sayarasa anda perlu mencubanya. jika berminat boleh 
ketahui SET MENYUSU SHAKLEE DI SINI.
Mungkin Anda juga meminati :- 

5 Makanan Yang Perlu Dielakkan ketika Menyusu
Pentingnya Tahu Jangka Hayat Botol Susu Anak Anda
Cara Penyimpanan dan Pemanasan Susu Ibu
Tips Banyakkan Susu Badan
Tips : AMALAN, DOA DAN ZIKIR UNTUK MEMPERBANYAKKAN SUSU IBU 

Anda Boleh : 

1) Klik Share artikel ini 
2) Klik Like Artikel Ini
3) Komen artikel ini
CALL / SMS / WHASSAP : 017 305 3031
FANPAGE : butiksihatcomel
FACEBOOK : Aizah Azlem

Pakej : 
Tips-tips menarik 
konsuktasi sepanjang masa

hubungi saya dapatkan yang terbaik :)


0 comments:

Post a Comment