Monday, 2 March 2015

Tips Elakkan Stress Bila Orang Tanya " Bila Nak Ada Anak"?

Tips Elakkan Stress Bila Orang Tanya " Bila Nak Ada Anak"? 

Assalamualaikum para pembaca yang dihormati, 

Entri saya kali ini mengenai dilema pasangan yang berkahwin tetapi belum dikurnia cahaya mata.
Saya faham perasaan yang di alami. sudah tentu rasa kekosongan, rasa tertekan bila setiap kali jumpa orang ,setiap kali itu diajukan soalan yang sama " Bila Nak Ada Anak?" , "Dah Berapa Orang Anak?" , " Dah Lama Kahwin Lom Ada Anak?" , " Tidak Subur ke?" amboi sedapnya bahasa dia.
tanpa memikirkan kita yang dah makan hati berulam jantung ni. Bukan saya kata , kita ini tidak boleh ajukan soalan sebegini tapi mungkin ada caranya kan supaya mereka pun tidak stress dan buntu dah nak menjawab soalan tu. 

Kadang - Kadang saya jumpa pasangan-pasangan yang dah berkahwin tanpa budak-budak, saya just diam tanpa tanya, " eh mana anak awak?" , " Anak berapa orang dah?" kalau mereka sudah start bertanya " aizah, anak awak berapa tahun ni?", saya akan jawap dah 2 tahun dia ni, awak macam mana?" . Jika jawapannya belum ada rezeki, kita bagi semangat , bukannya bertanya tidak subur ke? dan bermacam-macam lagi ya. Cuba kita bayangkan kita ditempat mereka. 
Isu kesuburan ini juga, adalah rahsia/ ketatapan rezeki dari Allah SWT .Setiap manusia tidak sama tahap kesuburannya. dan percayalah segalanya setiap rezeki itu ada, cuma samada lambat atau pun cepat. Apa yang perlu ditekankan disini usah putus asa, teruskan usaha.berdoa dan tawakal. In Shaa Allah. - See more at: http://butiksihatcomel.blogspot.com/search/label/Kiraan%20Waktu%20Subur%20Untuk%20Dapatkan%20Zuriat#sthash.p6Tich0Y.dpuf

Isu kesuburan ini juga, adalah rahsia/ ketatapan rezeki dari Allah SWT .Setiap manusia tidak sama tahap kesuburannya. dan percayalah segalanya setiap rezeki itu ada, cuma samada lambat atau pun cepat. Apa yang perlu ditekankan disini usah putus asa, teruskan usaha.berdoa dan tawakal. In Shaa Allah. - See more at: http://butiksihatcomel.blogspot.com/search/label/Kiraan%20Waktu%20Subur%20Untuk%20Dapatkan%20Zuriat#sthash.p6Tich0Y.dpuf
xwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwww



Terus kita kepada Point Cara Menjawab soalan-soalan yang menyengat ini :- 

1) Bila Nak Ada Sendiri ni ? 
  • = Jawapannya Pada Allah
  • = In Shaa Allah Rezeki Dari Allah 
  • = Bila Allah Kata Saya sudah Bersedia
  • =Bila-bila Je , sekarang pun boleh je kalau Allah nak berikan rezeki 
  • = oishhh dah ada dah... anak tekak.(jawapan secara berseloroh)

2) Oishh Lama dah Kau Kahwin, Anak takde lagi ? 
  • =Alhamdulillah , Allah nak bagi aku honeymoon lama.bercinta Kau haddew?
  • =Tak pelah Mak cik , Allah nak bagi saya double la tu, Kembar nanti. 
  • = Jawapannya pada Allah, kenapa kau pulak nk pertikaikan. 
  • =Jealous ke kami ni asik haneymoon

3) Mati Pucuk ke? Tak subur Ke?-Tambah stress kalau soalan macam ni....
  • =Alhamdulillah mak cik, saya subur cuma Allah nak bagi saya pahala banyak melayan suami .
  • =Alhamdulillah , jawapan nya pada Allah
  • =kalau malas nak menjawap senyum jelah.

Tapi jawaplah dengan cara yang berhemah dan dengan senyuman .In Shaa Allah.

Jika selepas setahun berkahwin, masih belum di kurniakan cahaya mata apa yang perlu kita lakukan?

1- Anda boleh mendapat nasihat daripada doktor dan menjalan ujian kesuburan.

2- Adakah anda PJJ ? Pasangan jarak Jauh ? 

3- kaji diri kita sendiri, apa punca kita lambat menerima cahaya mata. apa yang menyebabkan punca-punca ini ? 

Punca-Punca Masalah kesuburan :- 


1- Haid tidak teratur, Bila haid tidak teratur, pengeluaran telur juga tidak teratur.ini menyebabkan sukar untuk mengira waktu subur.
bagaimana mengira waktu subur? boleh belajar kiraan Disini : pengiraan Waktu Subur

2)- Hormon:- Hormon yang tidak stabil juga mempengaruhi kesuburan.apa yang memyebabkan hormon kita tidak stabil? diantaranya seperti:-
  • Telur yang tidak sihat
  • kurangnya nutrisi 
  • Gaya hidup kita yang kurang sihat
  • obesiti
  • terlampau kurus
  • stress
  • menggunakan ubat yang mempengaruhi hormon.
3)Tiub Follopio Tersumbat :-


4) Adakah anda mengalami Masalah keguguran berturut-turut 3 kali ? 
Ramai yang salah faham bahawa takrif tidak subur atau mandul hanya merujuk kepada keadaan seseorang yan gagal hamil sahaja. Tetapi wanita yang kerap gugur juga termasuk dalam golongan in. Keguguran melibatkan 10%-20% daripada jumlah kehamilan yang dilaporkan. Doktor akan membuat ujian-ujian fertiliti terhadap seseorang wanita itu hanya setelah mengalami kguguran 3 kali berturut-turut.

 
5) Mengikut Kajian , Majoriti masalah kesuburan seperti berikut :- 

    * Haid yang tidak teratur 
    * Berat badan yang berlebihan
    * Terlalu Kurus
    * Tekanan Hidup 
    * ada ketumbuhan (cysts)
    * Ada masalah PMS
    * Masalah Mati Pucuk Suami
    * mempunyai Penyakit Kronik seperti Tirod, Kencing Manis.

Haid tidak teratur bukan saja bikin susah nak rancang kehamilan, tapi buat sang isteri sokmo emo tak tentu pasal. Bagaimana isteri ini mengatasinya... 

Haid Tidak Teratur Buat Dia Emo Sokmo, Suami Pun Bingung from iReach HD on Vimeo.

Rahsia Mudah Hamil :-  

Alhamdulillah ramai yang mengamalkan SET KESUBURAN SHAKLEE dan Berjaya. Kenapa ? Set Kesuburan Shaklee lengkap dengan apa yang diperlukan oleh badan dan In Shaa Allah boleh membantu anda yang mengalami punca-punca menyebabkan anda tidak subur. 

Ingin Tahu lebih lanjut boleh ke halaman SET KESUBURAN SHAKLEE
Rahsia Mudah Hamil dengan Set kesuburan Shaklee sudah ramai yang berjaya, Alhamdulillah. Set kesuburan Shaklee membantu anda yang bermasalah dalam kesuburan , Samaada haid yang tidak teratur , masalah kesuburan kerana berat badan berlebihan atau kurang , Masalah kesuburan kerana cyst , Masalah kesuburan kerana terlebihnya kolestrol atau Masalah kesuburan yang normal. Saya amat cadangkan supaya mencuba set kesuburan dari shaklee kerana ia semulajadi , selamat dan dengan Izin Allah mungkin ia serasi dengan anda dan membuahkan hasil. segalaNya kita berusaha, Usah Putus asa. - See more at: http://butiksihatcomel.blogspot.com/#sthash.V7ZBe96q.dpuf


Rahsia Mudah Hamil .

Rahsia Mudah Hamil dengan Set kesuburan Shaklee sudah ramai yang berjaya, Alhamdulillah. Set kesuburan Shaklee membantu anda yang bermasalah dalam kesuburan , Samaada haid yang tidak teratur , masalah kesuburan kerana berat badan berlebihan atau kurang , Masalah kesuburan kerana cyst , Masalah kesuburan kerana terlebihnya kolestrol atau Masalah kesuburan yang normal. Saya amat cadangkan supaya mencuba set kesuburan dari shaklee kerana ia semulajadi , selamat dan dengan Izin Allah mungkin ia serasi dengan anda dan membuahkan hasil. segalaNya kita berusaha, Usah Putus asa.

 Kenapa istimewanya Dengan Set Kesuburan shaklee ? 
  • Set ini memperbaiki kebolehan seksual lelaki. Juga meningkatkan nafsu seks.
  • Menyeimbangkan hormon bagi wanita.
  • Memberi kesihatan kepada sistem reproduktif. Ini sangat penting untuk pembentukan janin ketika hamil.
  • Meningkatkan kiraan sperma.
  • Memanjangkan hayat sperma apabila dilepaskan.
  • Tingkatkan motiliti sperma dan halang sperma dari bergumpal.
  • Tambahkan hormon estrogen bagi isteri dan testosterone bagi suami.
- See more at: http://butiksihatcomel.blogspot.com/search/label/Set%20Kesuburan%20Shaklee#sthash.3R3NCMV0.dpuf

mungkin anda juga meminati :-
Kiraan Waktu Subur Untuk Dapatkan Zuriat
kiraan waktu subur untuk dapatkan zuriat 
8 Jenis Makanan Perlu Anda Tahu Untuk Cepat Hamil

 Anda boleh Klik Share
Anda Boleh komen Disini
Anda Boleh klik  like Disini


 CALL / SMS / WHASSAP : 017 305 3031
FANPAGE : butiksihatcomel
FACEBOOK : Aizah Azlem

Pakej : 
Tips-tips menarik 
konsuktasi sepanjang masa

hubungi saya dapatkan yang terbaik :)

 










1 comment:

  1. Wife saya pregnant 5 weeks, setelah 2 tahun lebih kami berkahwin. Bulan lepas wife paksa suruh makan supplement zinc dan vit E sblm bersama. Alhamdulillah rezeki kami , saya hanya makan sebiji setiap satu je. Wife suruh makan lagi, saya xnak. Saya bukan suka mkn supplement. Wife mmg tak sangka pun dia pregnant sbb tak rasa perubahan pada diri. Saya beli kan test kit, hasilnya positif.

    ReplyDelete