4 Panduan Memilih Dan Membeli Ayam Yang Masih Segar

Assalamualaikum semua, Baru-baru ni kita di beritakan terdapat ayam ternakan yang sudah tidak elok dan terkena virus. Tidak kurang ada yang postkan gambar-gambar yang membuatkan kita rasa sudah tidak mahu makan ayam lagi.

Jadi bagaimana dengan pengemar-pengemar ayam yang tegar? (macam saya). Rasa terkilan juga dengan khabar ini. Terus cari panduan membeli supaya kita dijauhi daripada segala virus dan penyakit.

Apa yang perlu kita titik beratkan semasa memilih dan ingin membeli ayam ?
ada 4 yang perlu kita perhatikan dan perlu membuat tilikan yang baik .
1)  Perhati dan teliti warna ayam
Kebiasaanya ayam yang masih segar memiliki warna yang merah muda dan cerah, dan bukan warna lain seperti merah dan kehitaman. Teliti pada setiap bahagian dari kulit, mata hingga ke sayap ayam.

2)Bungkusan
Kebanyakan Ayam-ayam di pasaraya sudah di bungkus dengan rapi. jadi kita tak dapat la kan nak tilik dengan teliti. apa yang boleh kita lakukan  ialah Lihat warna ayam , keadaan ayam ( tekstur) , pilih bungkusan yang masih elok bukan yang sudah terbuka dan rosak.

3) Bau Ayam
Selain Perhatikan keadaan luaran , kita pun boleh bau ayam tersebut.Jika ayam yang masih segar , tiada bau yang menyengat hidung , bau busuk, hamis dan sebgainya. Jadi bila ayam tersebut bau busuk jangan lah beli ye.

4) Tesktur Ayam Segar
Ayam yang segar , biasanya bila ditekan kulit, kita akan rasa kenyal . kalau ayam yang tidak segar pula bila ditekan lembik dan tenggelam . Selain itu , cuba elakkan beli ayam yang kulit bengkak, ini menunjukkan ayam tersebut sudah disuntik oleh pembekal untuk kelihatan lebih besar.

Akhir Kata, Semoga kita dihindari daripada segala penyakit-penyakit yang sedang menular.

JOM SHARE , DENGAN 1 SHARE MAMPU MEMBANTU ORANG SEKELILING KITA.

      Noraizah bt mohd ,No ID 1065015   
 CALL / SMS / WHASSAP : 017 305 3031
FANPAGE : butiksihatcomel
FACEBOOK : Aizah Azlem
0 comments:

Post a Comment

PALING LARIS

PALING LARIS

PALING SUKA INI

PALING SUKA INI

FIRST AID DI RUMAH

FIRST AID DI RUMAH

Pengedar Shaklee Bandar Seri Putra

Pengedar Shaklee Bandar Seri Putra, Pengedar Shaklee Bukit Mahkota, Pengedar Shaklee Nilai, Pengedar Shaklee Bangi Lama, Pengedar Shaklee Teras Jernang , Pengedar Shaklee Malaysia, Stokis Shaklee

Terima kasih datang lagi

Aizah Azlem. Powered by Blogger.

Google+ Followers

Find Us On Facebook

Pengedar Shaklee Malaysia

Pengedar Shaklee Bandar Seri Putra, Bangi, Pengedar Shaklee Bukit Mahkota,Bangi, Pengedar Shaklee Impian Putra,Bangi, Pengedar Shaklee Bangi Lama, Pengedar Shaklee Bangi, Pengedar Shaklee Bandar Baru Bangi, Pengedar Shaklee kajang, & Pengedar Shaklee Nilai Impian,Nilai, Pengedar Shaklee Kampung Bahagia, Bangi , Pengedar Shaklee Nilai , Pengedar Shaklee Nilai Impian , Pengedar Shaklee Nilai 3 , Pengedar Shaklee Seksyen 7, Bangi, Pengedar Shaklee Seksyen 2, Bangi , Pengedar Shaklee Seksyen 1, Bangi , Pengedar Shaklee Seksyen 8, Bangi , Pengedar Shaklee Seksyen 3, Bangi , Pengedar Shaklee Seksyen 4, Bangi , Pengedar Shaklee Seksyen 5, Bangi , Pengedar Shaklee Bangi Avenue . Pengedar Shaklee Banyan Close , Pengedar Shaklee KUIS . Pengedar Shaklee Putra Hills Residency , Pengedar Bangi Desaria Nilai , Pengedar Shaklee bandar Puteri Bangi , Pengedar Shaklee Rinching Hilir Bangi , Pengedar Shaklee Bangi Indah , Pengedar Shaklee Kampung Bangi , Pengedar Shaklee Taman Bangi Villa , Pengedar Shaklee Komuter Bangi , Pengedar Shaklee Kampung Sungai Buah , Pengedar Shaklee Anjung Suasana , Pengedar Shaklee Southville City ,

Contact Form

Name

Email *

Message *

Ad Banner

Ad Banner
Breaking News

300x250 AD TOP

Gallery

Ewy!

http://picasion.com/

Facebook