Wednesday, 10 June 2015

7 Tanda- Tanda Bahaya Ibu hamil perlu Berbuka Puasa Segera

Assalamualaikum, Berpuasa Ketika Hamil , saya kira masih ramai yang keliru dan rasa was-was bolehkah kita berpuasa semasa hamil ni ? nanti baby ok tak? persoalan sama semasa saya hamilkan anak pertama dulu. Alhamdulillah saya diberikan kekuaan untuk terus berpuasa ketika hamil kedua-dua anak saya :) .

Apa yang kita perlu lakukan jika kita ingin berpuasa :- 

1) Kita perlu berjumpa dengan doktor terlebih dahulu. Minta pendapat doktor , boleh kah kita berpuasa. Sebabnya ? Sebab situasi setiap ibu hamil adalah berbeza . Jadi amat penting kita dapatkan nasihat doktor. 

Namun, Islam juga membenarkan wanita hamil untuk tidak berpuasa sekiranya bimbang berpuasa akan memudaratkan ibu dan bayi, dan tentu sekali si ibu wajib menggantikan puasa (qada’) tersebut setelah bayi dilahirkan. Mereka yang mengalami diabetes semasa hamil mungkin perlu berbincang dahulu dengan doktor mereka. Mintalah pendapat ahli keluarga, doktor dan guru agama atau mereka yang arif dengan hukum Islam untuk membantu anda membuat keputusan yang betul.  

Majoriti wanita Islam yang hamil memilih untuk berpuasa di bulan Ramadan. Kajian menunjukkan sehingga 70 peratus daripada mereka memilih untuk berpuasa 

Dalam pembacaan saya , ada beberapa kajian mengenai ibu hamil yang berpuasa, di antaranya ialah :-

1) Berat bayi - Berat Bayi ketika kelahiran, Tiada perbezaan ketara di antara ibu hamil yang berpuasa dan tidak berpuasa

2) IQ Bayi - Juga tiada perbezaan antara ibu hamil yang berpuasa dan tidak berpuasa

3) Dalam satu kajian terhadap darah ibu hamil yang bepuasa ada sedikit perubahan ,tetapi perubahan tersebut tidak bahaya pada bayi dan ibu.Apakah tanda-tanda bahaya yang perlu kita ambil berat dan berbuka ketika kita berpuasa ? ;-

1) Pergerakan bayi - bayi kurang bergerak, amat lemah dan kurang menendang

2) Kita rasa amat pening, terasa amat lemah dan boleh menyebabkan pengsan.

3) Loya dan muntah yang teruk

4) Perhatikan warna air kencing kita , jika terlampau kuning dan pekat , itu tandanya kita alami penghiratan.

5) Kita alami masalah lain seperti demam dan sakit kepala. 

6) Berat  badan kita turun secara mendadak dan tidak bertambah.

7) Sakit perut seakana-akan ingin bersalin . takut pula hal ini akan bersalin awal.

Jika masalah-masalah berlanjutan, silah berjumpa dengan doktor. jangan lengah-lengah kan ya.

Jom dengar 
Tips Sebelum memulakan berpuasa:-

1) Perancangan yang baik akan memudahkan kita berpuasa.
2) Berbincanglah dengan majikan mengenai tugasan kita semasa Ramadan. Sesetengah syarikat mengurangkan waktu operasi dan waktu bekerja pada bulan ini.
3) Persediaan awal seperti membereskan urusan beli-belah dan tugasan tertentu boleh dilakukan sebelum berpuasa.
Tips  terbaik untuk berbuka puasa?

1) Pastikan kita makan pelbagai makanan yang sihat dan minum banyak air Semasa berbuka puasa dan semasa sahur.
2) Pilih makanan yang membebaskan tenaga dengan perlahan seperti buah kurma, kekacang dan lentil untuk berbuka puasa.
3) Cuba Elakkan makanan manis yang akan meningkatkan tahap gula dalam darah anda dengan cepat. Ia juga akan turun dengan cepat dan ini membuatkan anda berasa seperti hendak pitam dan pening.
4) Pastikan kita mendapat protein secukupnya daripada kekacang, daging dan telur yang dimasak sepenuhnya. Protein diperlukan untuk membantu bayi anda membesar dengan sihat.
5) Minum air yang banyak pada waktu malam. Anda boleh ternyahhidrat dengan cepat terutamanya jika cuaca sangat panas pada bulanRamadan.
6) Ambil Makanan tambahan seperti ESP , Performance Drink Dan Meal Shake Shaklee , ia akan menambahkan tenaga semasa berpuasa selain itu , mencukupkan nutrisi untuk ibu hamil.Puasa Semasa Hamil Tak Semestinya Lembik Lunyai. Tengok Betapa Cergas Makcik ni... SAKSIKAN ...                                           CALL / SMS / WHASSAP : 017 305 3031
FANPAGE : butiksihatcomel
FACEBOOK : Aizah Azlem


2 comments:

  1. silakan en aizzudin .. semoga bermanfaat . In Shaa Allah

    ReplyDelete