Wednesday, 10 June 2015

7 Tanda- Tanda Bahaya Ibu hamil perlu Berbuka Puasa Segera

Assalamualaikum, Berpuasa Ketika Hamil , saya kira masih ramai yang keliru dan rasa was-was bolehkah kita berpuasa semasa hamil ni ? nanti baby ok tak? persoalan sama semasa saya hamilkan anak pertama dulu. Alhamdulillah saya diberikan kekuaan untuk terus berpuasa ketika hamil kedua-dua anak saya :) .

Apa yang kita perlu lakukan jika kita ingin berpuasa :- 

1) Kita perlu berjumpa dengan doktor terlebih dahulu. Minta pendapat doktor , boleh kah kita berpuasa. Sebabnya ? Sebab situasi setiap ibu hamil adalah berbeza . Jadi amat penting kita dapatkan nasihat doktor. 

Namun, Islam juga membenarkan wanita hamil untuk tidak berpuasa sekiranya bimbang berpuasa akan memudaratkan ibu dan bayi, dan tentu sekali si ibu wajib menggantikan puasa (qada’) tersebut setelah bayi dilahirkan. Mereka yang mengalami diabetes semasa hamil mungkin perlu berbincang dahulu dengan doktor mereka. Mintalah pendapat ahli keluarga, doktor dan guru agama atau mereka yang arif dengan hukum Islam untuk membantu anda membuat keputusan yang betul.  

Majoriti wanita Islam yang hamil memilih untuk berpuasa di bulan Ramadan. Kajian menunjukkan sehingga 70 peratus daripada mereka memilih untuk berpuasa 

Dalam pembacaan saya , ada beberapa kajian mengenai ibu hamil yang berpuasa, di antaranya ialah :-

1) Berat bayi - Berat Bayi ketika kelahiran, Tiada perbezaan ketara di antara ibu hamil yang berpuasa dan tidak berpuasa

2) IQ Bayi - Juga tiada perbezaan antara ibu hamil yang berpuasa dan tidak berpuasa

3) Dalam satu kajian terhadap darah ibu hamil yang bepuasa ada sedikit perubahan ,tetapi perubahan tersebut tidak bahaya pada bayi dan ibu.



Apakah tanda-tanda bahaya yang perlu kita ambil berat dan berbuka ketika kita berpuasa ? ;-

1) Pergerakan bayi - bayi kurang bergerak, amat lemah dan kurang menendang

2) Kita rasa amat pening, terasa amat lemah dan boleh menyebabkan pengsan.

3) Loya dan muntah yang teruk

4) Perhatikan warna air kencing kita , jika terlampau kuning dan pekat , itu tandanya kita alami penghiratan.

5) Kita alami masalah lain seperti demam dan sakit kepala. 

6) Berat  badan kita turun secara mendadak dan tidak bertambah.

7) Sakit perut seakana-akan ingin bersalin . takut pula hal ini akan bersalin awal.

Jika masalah-masalah berlanjutan, silah berjumpa dengan doktor. jangan lengah-lengah kan ya.

Jom dengar 




Tips Sebelum memulakan berpuasa:-

1) Perancangan yang baik akan memudahkan kita berpuasa.
2) Berbincanglah dengan majikan mengenai tugasan kita semasa Ramadan. Sesetengah syarikat mengurangkan waktu operasi dan waktu bekerja pada bulan ini.
3) Persediaan awal seperti membereskan urusan beli-belah dan tugasan tertentu boleh dilakukan sebelum berpuasa.

Tips  terbaik untuk berbuka puasa?

1) Pastikan kita makan pelbagai makanan yang sihat dan minum banyak air Semasa berbuka puasa dan semasa sahur.
2) Pilih makanan yang membebaskan tenaga dengan perlahan seperti buah kurma, kekacang dan lentil untuk berbuka puasa.
3) Cuba Elakkan makanan manis yang akan meningkatkan tahap gula dalam darah anda dengan cepat. Ia juga akan turun dengan cepat dan ini membuatkan anda berasa seperti hendak pitam dan pening.
4) Pastikan kita mendapat protein secukupnya daripada kekacang, daging dan telur yang dimasak sepenuhnya. Protein diperlukan untuk membantu bayi anda membesar dengan sihat.
5) Minum air yang banyak pada waktu malam. Anda boleh ternyahhidrat dengan cepat terutamanya jika cuaca sangat panas pada bulanRamadan.
6) Ambil Makanan tambahan seperti ESP , Performance Drink Dan Meal Shake Shaklee , ia akan menambahkan tenaga semasa berpuasa selain itu , mencukupkan nutrisi untuk ibu hamil.

Jadi kita dah boleh bersedia nak berpuasa ni dengan pengambilan set berpuasa shaklee . In Shaa Allah saya juga memang amalkan seisi keluarga

🍶ENERGY SOY PROTEIN (ESP)🍶
.
* Mempunyai indeks Glisemic yang rendah .
* Bagus untuk pesakit kencing manis. .
* Penghadaman secara perlahan-lahan oleh perut yang menyebabkan tenaga dilepaskan secara perlahan-lahan dan konsisten untuk rasa kenyang yang lama. .
* Membantu dalam penghasilan susu ibu yang berkualiti kerana protien merupakan komposisi penting di dalam susu ibu. .
*Memekatkan susu ibu dan anak akan kenyang lebih lama walaupun ibu sedang berpuasa
* Sesuai untuk mereka yang ada gastrik kerana ESP bersifat alkali dan mampu menyeimbangkan asid di dalam perut disamping membaiki sel-sel perut yang tercedera disebabkan asid dalam perut
 * Mencantikkan dan membaiki sel kulit juga
.
. 🍧MEAL SHAKES🍧 
* Berperisa vanilla yang sedap!
* Membekalkan 35% atau lebih nilai harian bagi 19 jenis vitamin dan mineral yang penting.
* Kaya dengan kalsium, dan serat yang membantu anda mengatasi masalah sembelit apabila berpuasa.
* Sumber vitamin lengkap untuk keperluan harian yang tidak dapat dipenuhi semasa berbuka dan sahur.
* Juga memberi rasa kenyang yang lebih lama
.
🍋PERFORMANCE DRINKS🍋
*rasa mcm air oren uolss...pengganti hebat minuman berkabonat
* Membantu mengelakkan dehidrasi sepanjang berpuasa
* Mengawal paras cecair di dalam badan sepanjang berpuasa
* Mengandungi formula unik Shaklee iaitu Opticarb yang membekalkan tenaga serta-merta dan berterusan
* Tidak mengganggu kestabilan gula dalam darah.
* Membantu untuk menambah semula tenaga . .

Beli 1 set tapi boleh consume 1 family.  ESP untuk ibu dan ayah , MEALSHAKE untk anak2 dan PERFORMANCE DRINK untuk seisi keluarga ...




Puasa Semasa Hamil Tak Semestinya Lembik Lunyai. Tengok Betapa Cergas Makcik ni... SAKSIKAN ...


Untuk order set berpuasa shaklee 

Klik button Whatsap di bawah ini untuk terus whatsap saya atau seperti no tertera di bawah  :)




Atau anda boleh membuat pembelian secara online dengan mudah di :- 


https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=2895912667223223c3277a2f44df5a1f



                                           CALL / SMS / WHASSAP : 017 305 3031
FANPAGE : butiksihatcomel
FACEBOOK : Aizah Azlem






2 comments:

  1. silakan en aizzudin .. semoga bermanfaat . In Shaa Allah

    ReplyDelete