Saturday, 22 October 2016

5 Jenis Makanan Bantu Kurangkan Migrain

5 Jenis makanan ini boleh bantu kita kurang sakit kepala biasa atau sakit kepala akibat migrain iaitu :-
1) Brokoli
Brokoli ini kaya dengan magnesium yang sangat di perlukan oleh pesakit migrain. ini kerana jika magnesium berkurang , migrain mudah menyerang . Oleh itu, kita di sarankan mengambil hidangan yang kaya magnesium seperti brokoli ini . Tapi biasanya aizah hanya mengambil Ostematrix shaklee yang mempunyai kandungan magnesium berkualiti.

Image result for broccoli


2) Telur .
ramai yang tidak tahu, kandungan protien yang ada dalam telur membantu kawal glukosa di dalam darah seterusnya membekalkan tenaga kepada badan kita tanpa ada gangguan migrain ( sakit kepala) . boleh ambil telur separuh masak sewaktu sarapan pagi . tapi tak kan kita hari-hari bermenukan telur kan , jadi aizah ambil jalan mudah dan cepat hanya amalkan b-Complex shaklee setiap pagi semasa sarapan .

Image result for telur separuh masak


3) Yogurt
khasiat riboflavin yang terdapat didalam yogurt sangat bagus untuk kesihatan badan kita. vitamin B yang ada dalam riboflavin membantu meredakan sakit kepala biasa atau migrain .

4) Susu rendah lemak
Seperti yang kita tahu , susu ini kaya dengan khasiat kalsium . kekurangan kalsium di dalam badan kita adalah salah satu punca kepada serangan migrain kepada kita . jadi pengambilan susu dalam menu harian amat penting . kuantiti kalsium dalam badan akan berkurang bila umur semakin meningkat , jadi kita sangat perlu menambah dan ganti kalsium yang hilang itu. aizah memang biasa ambil pil kasium je , sebab aizah tak minum susu .

Image result for pil kalsium ostematrix
5) Bayam

Bayam juga dikenali sebagai makanan yang mengandungi kadar magnesium yang tinggi dan juga kaya dengan mineral yang akan membantu mengatasi masalah ini.
0 comments:

Post a Comment