Monday, 19 December 2016

Sepetang Berjalan-jalan Di Melaka Bersama Keluarga

Kali ini nak cerita mengenai tempat menarik di Melaka. walaupun negeri yang kecil tapi Alhamdulillah banyak juga tempat yang menarik boleh kita kunjungi ni kan .

ceritanya kami dalam perjalanan balik ke Johor , tetiba rasa nak berjalan ke Melaka sekejap bawa anak-anak ni . Apalagi teruslah masuk exit to ayer keroh.


memula punyalah payah nak cari parking , parking dia dasat betul di tengah jalan pun ada parking , hehehe. 2 -3 kali pusing akhirnya dapat juga parking depan mahkota prade. Alhamdulillah .

apa yang kami tuju dulu ialah minum cendol dan air abc kat situ , sejuk kan tekak . lepas tu baru bergerak cari surau sebelum berjalan-jalan .

meriah betul dengan beca-beca cantik cantik tu kan . siap pasang lagu untuk buat tambah meriah :) . macam -macam rupa pun ada . yang menarik tengk frozen . kih kih kih . rasanya sekali trip naik beca RM 25 . tapi kami pilih berjalan je sebab macam best je berjalan :)


lepas tu kami jalan-jalan lagi tengok sekitar bandar hilir ni . 



Kemudian kami masuk muzium melaka . murah je bayarnya . ok lah dapat tengok sejarah sejarah kat situ .  dah pulak ada orang bagi belon dekat si hana ni . ihiks . mekasey la erk . 

dalam muzium ni ada yang buat persembahan silat kat depan tu . ramai jugak la yang tengok . gambar ni dalam muzium melaka 




lepas ke muzium kami berjalan la ke arah bangunan putih tu pula . ambil ambil gambar , tengok anak-anak happy kita pun happy la kan . 



Lepas kami ronda-ronda kat kapal terbang ni , kami plan la nak naik menara taming sari tuh , alang-alang dah sampaikan boleh la bawak anak-anak ni . slow slow je dia gerak dalam masa 7 minit . haa tak de pun rasa gayat tu sebenarnya . 

ramai juga yang naik taming sari , bukan kami je malah pelancong pun ada . 






Gambar last tu dah nak balik dah , sebab dah penat jalan-jalan . ALhamdulillah anak-anak ok je tak de nak meragam pun . kaki jalan tu . 

esoknya memang penat juga , anak pun macam nak selsema tapi ibu cepat-cepat bagi vitamin c dan meal shakes kat anak-anak tu , ibu dan abah pun ambil vitamin c juga mencegah lebih baik kan . 
memang aizah selalu je bawa bekal vitamin ni kemana-mana . 

Image may contain: 1 person, text

Bekalan vitamin untuk travel makin mudah dengan bekas shaklee ni. 
Cantik pulak tu. Heee. 
Vitamin shaklee ibu abah dan anak-anak letak sekali gitu.
Jimat ruang

ada yang nak vitamin-vitamin ni juga? boleh je hubungi aizah tau .



Next travel ke mana pula ya ? 


0 comments:

Post a Comment