Saturday, 12 August 2017

5 Cara Atasi Buasir Ketika Mengandung Yang Berkesan Dan Selamat

Buasir ketika mengandung memang menakutkan dan memeritkan. Ibu hamil yang alaminya sahaja yang tahu betapa rasa tidak selesa dan sakitnya buasir ketika hamil. Kadang tiba masa nak membuang pun takut. Bila mengalami buasir ketika hamil , kemungkinan besar kita akan alami buasir selepas bersalin juga . Jadi dari waktu hamil sekarang, waktu sesuai kita atasi segera masalah buasir ini sebelum buasir semasa hamil berlarutan sehingga terjadinya buasir semasa berpantang.


Bagaimana buasir boleh terjadi pada ibu hamil?

semasa kita hamil, jumlah darah dalam badan kita bertambah, seterusnya hormon progesteron yang tinggi akan mengendurkan dinding salur darah. Salur darah dibawah rahim ( uterus) pula mungkin akan membengkak an meregang disebabkan tekanan dari bayi yang sedang membesar. Ini adalah salah satu punca kenapa semasa hamil kita mungkin akan dapat buasir dan urat simpul.

Jika buasir semasa hamil sehingga menyebabkan pendarahan, lebih baik ibu hamil pergi berjumpa doktor untuk pemeriksaan lanjut.


7 Cara di bawah ini boleh kita cuba untuk mengatasi buasir ketika hamil.

1) Boleh gunakan pek ais atau tekanan sejuk untuk melegakan sakit buasir dan mengurangkan bengkak

2) Kita boleh mandi dengan guna air panas atau suam untuk menghilangkan gatal di tempat buasir.

3) Elakan mengaru ditempat buasir yang gatal, ini akan memburukkan lagi keadaan .

4) Bila rasa ingin membuang , terus sahaja pergi ke tandas . jangan ditangguh kerana khuatir najis akan keras dan kering .

5) Minum air dengan cukup untuk elakkan hidarasi kemudian sembelit

6) Cuba masukkan buasir ke dalam dengan perlahan-lahan dengan jari ketika mandi

7) Buat senaman lantai serviks untuk mengelakkan buasir kembali terjadi.senaman ini bantu untuk meningkatkan peredaran darah di dubur dan kuatkan otot-otot di bahagian faraj.

Rakaman video di bawah ini di ambil dari salah seorang pesakit buasir ketika mengandung. jom saksikan . 




[BUASIR KETIKA HAMIL SEMBUH & JAUNDICE CEPAT TURUN DENGAN SET BERPANTANG SHAKLEE].
Assalammualaikum Saya Farah Qurratun Aini ibu kepada 2 orang cahaya mata. Saya ingin berkongsi kisah Shaklee Effect saya selepas menggunakan set berpantang Shaklee yang sangat awesome tu..
Kisahnya saya mengalami sembelit ketika berpantangkan anak sulung pada tahun 2014. Ketika itu disebabkan tiada pengalaman saya lambat mengambil ostematrik. Kesan nya ketika hendak membuang najis sudah menjadi keras. Disebabkan itu saya mengalami pendarahan dan ada sedikit buasir. Namun begitu selepas berpantang saya tidak berusaha untuk menghilangkan buasir tersebut kerana saya tidak lagi mengalami sembelit dan tidak berasa sakit..
Namun begitu, disebabkan tidak mengambil kisah tentang masalah buasir tersebut, saya sekali lagi mengalami sembelit yang teruk ketika mengandungkan anak yang ke-2. Bila sembelit maka bausir pun muncul. Apa yang saya perasan , pengambilan coklat yang banyak ketika hamil menjadi penyebab saya sembelit. Bila dah sakit, bengkak dan berdarah saya terus mengambil Ostematrix, Omega Guard dan Garlic Complex. Alhamdulilah buat sementara waktu buasir tersebut tidak lagi sakit dan bengkak. Namun ketika usia kandungan 7 bulan ,saya merasakan buasir saya makin terkeluar disebabkan faktor bayi makin membesar dan menekan usus kita. .
Apabila saya melalui proses bersalin normal, masalah buasir saya sampai ke tahap yang teruk. Menurut kata nurse yang datang melawat buasir saya dah keluar menjadi bentuk kelopak bunga ros dan saya dapat merasakan buasir tersebut bengkak. Doktor juga mengesyorkan saya melakukan pembedahan ikat buasir tersebut selepas berpantang. Kesan luka ketika proses bersalin juga membuatkan kesengsaraan yang amat sangat. Saya tidak boleh duduk dan jika berusaha untuk duduk pon saya perlu sengetkan punggung namun tidak lebih dari 15 minit. Menyusukan bayi juga saya terpaksa menyusukan secara baring.. Lagi bertambah sengsara apabila saya dan bayi di tahan wad semula kerana bacaan kuning bayi pada hari ke-3 13.7mg/dL. Keadaan diri yang begitu dan perlu menyusukan bayi sekerap yang boleh untuk menurunkan bacaan kuning membuatkan saya rasa sangat tertekan namun saya tabahkan jua hati. Fahamlah kan katil hospital macam mana..tinggi dan keras. .



Alhamdulilah, asbab saya mengambil set berpantang Shaklee, esoknya hari ke-4 bacaan kuning bayi menurun dan petang itu saya boleh discaj dari wad. Bila balik rumah , saya pulun lagi beri susu sekerapnya kepada bayi dan malam tu saya mula mengambil Vivix. Alhamdulilah hari ke-5 bacaan kuning 12.2mg/dL dan hari ke7 bacaan kuning 9.5mg/dL dan doctor terus discaj anak saya dari kuning. Namun kami tetap membawa anak cek kuning sehingga hari ke-10 dan bacaan akhir kuning nya ialah 7.0mg/dL. Sepenuhnya anak saya sembuh dari jaundice .
Selain itu, susu badan juga lebih meriah berbanding ketika berpantang anak sulung dan paling menakjubkan setelah 2 minggu konsisten ESP, Vita C, B-Complex, Ostematriks, Omega Guard, Garlic, Lecithin, dan Vivix , buasir saya semakin mengecut dan jahitan saya juga semakin sembuh. Saya dah boleh bergerak laju tanpa memikirkan luka jahitan dan saya tidak langsung berasa ngilu dibahagian jahitan. Saya tidak langsung alami sembelit walaupon saya mengambil minuman coklat. Yang paling saya teruja selepas berpantang buasir saya langsung tiada..nurse yang buat checkup ketika genap sebulan selepas bersalin juga terkejut melihat buasir yang teruk dahulu semakin sembuh dan Alhamdulilah saya yakin buasir saya sudah tiada dan tak perlu lagi melakukan pembedahan ikat buasir. Dan bonus nya, berat badan saya juga hanya tinggal 50Kg sahaja berbanding masa buat buku pink ketika usia kandungan 8minggu berat saya 55Kg dan pagi sebelum bersalin berat akhir saya 63Kg. Jumlah berat saya turun dengan Set Berpantang Shaklee ini ialah 13kg. .
Alhamdulilah.. Itulah Shaklee Effect saya. Dan saya amat mengesyorkan ibu-ibu diluar sana yang mencari Set Berpantang pilih lah set berpantang Shaklee kerana ia sangatlah value for money!!
Alhamdulillah kan , jika anda salah seoarang yang alami masalah buasir ketika hamil . saya amat sarankan mengambil set buasir shaklee ini . In shaa Allah kerana saya juga pengguna set ini . Jangan tunggu sehingga buasir ini lebih teruk sehingga bersalin .

Untuk mendapatkan set buasir shaklee ini boleh hubungi saya . In Shaa Allah saya sedia membantu .


Hubungi saya di :-

Klik button Whatsap di bawah ini untuk terus whatsap saya atau seperti no tertera di bawah  :)




Atau anda boleh membuat pembelian secara online dengan mudah di :- 


Disclaimer  :  Produk-produk ini tidak bertujuan untuk membuat diagnosis, merawat,menyembuh atau mencegah sebarang penyakit baca selanjutnya......









0 comments:

Post a Comment