Masalah Hb memang terkenal dikalangan ibu hamil, Ramai ibu-ibu mengandung mengalami masalah Hb rendah. jangan ambil mudah jika kita ada masalah hb rendah ini kerana ia boleh memberi kesan buruk kepada diri kita , ibu dan juga memberi kesan kepada bayi dalam kandungan kita. Jadi ikhtiarlah menaikkan hb ketika hamil demi kesihatan diri sendiri dan juga yang utama anak dalan kandungan juga sihat. Hb ini adalah singkatan daripada hemoglobin,

Salah satu kesan bahaya Hb rendah ialah , kita berisiko terkena tumpah darah ketika bersalin. Jika tumpah darah kronik perlu membuat penambahan darah untuk menyelamatkan nyawa, jika tidak ia boleh membawa maut. Selain itu , kesan hb rendah juga berisiko terkena pada bayi dalam kandungan , bayi berisiko meninggal di dalam kandungan juga.

Jadi, kita boleh cari pelbagai ikhtiar untuk menaikan hb kembali, aizah ingin kongsikan serba sedikit apa yang aizah telah cuba semasa untuk naikkan hb semasa mengandung tempoh hari untuk anak pertama sehingga ketiga. Jom dengar video aizah di bawah :-

Ramai juga yang kongsikan pelbagai petua yang boleh di makan dan minum. Jadi kita boleh pilih untuk kita amalkan nanti:-

7 Makanan ini boleh bantu naikkan HB rendah kita. In Shaa Allah

  1. Aizah makan buah delima, makan buah lebih bagus dan berkesan.
  2. Jus belimbing juga boleh di minum
  3. Makan jambu batu
  4. Makan buah kurma
  5. Boleh makan sayuran seperti bayam
  6. Ikan bilis
  7. Set Shaklee Yang membantu menaikkan Hb ibu hamil

Set Membantu tingkatkan Hb ketika mengandung ini , aizah juga amalkan sebab aizah memang golongan hb rendah dan juga tekanan darah rendah. Alhamdulillah apabila konsisten ambil, hb aizah meningkat dan juga terkawal.

Set shaklee ini ialah :-


Aizah juga ingin kongsikan testimoni salah seorang yang juga berjaya menaikkan hb dengan set shaklee ini ;-

TESTIMONI 29: MAISARAH MD SAUPI
.
[ BACAAN HB MENINGKAT SELEPAS AMALKAN VITAMIN SHAKLEE ]
.

Assalamualaikum.

Saya Maisarah binti Md Saupi, ibu kepada 3 orang anak.
Produk shaklee kesukaan Mai ialah set Ibu Hamil.Kenapa Mai sangat suka set Ibu Hamil ini kerana Mai merasai sendiri perbezaan ketika hamil anak ke-3 dengan anak-anak yang sebelumnya. Perbezaan yang sangat ketara dan sangat mengembirakan.
.

Mai mengamalkan Vitalea,B-Complex,vitamin C,Ostematrix dan Omega. Ketika Mai hamil anak pertama dan kedua bacaan HB sangat mendukacitakan yang mana setiap kali checkup nurse akan tulis bacaan HB menggunakan pen merah itu bermaksud bacaan HB Mai di bawah bacaan 11 dan juga disahkan mempunyai masalah anemia.
.

Lagi sedih hamil anak ke-2 bacaan HB Mai sentiasa di bawah 10 dan turun sehingga 8.2. Oleh kerana bacaan Hb Mai makin rendah berbanding anak pertama sedangkan Mai telah mencuba bermacam-macam vitamin yang di sarankan oleh nurse dan doktor tetapi bacaan tetap sama maka dihujung kehamilan kedua. Doktor menyarankan Mai untuk membuat ujian darah iaitu ujian thalesimia dan akhirnya Mai disahkan Beta Thalassaemia trait (pembawa thalesimia) dan doktor bagitahu normal bagi ibu yang pembawa thalesimia mendapat bacaan HB di bawah 11.
.

Selepas Mai di sahkan hamil anak ke-3 Mai membuat keputusan untuk mengamalkan vitamin Shaklee sahaja untuk kali ini.Apa yang memeranjatkan Mai bacaan Hb cantik dan bacaan semakin menaik sehingga bacaan semasa checkup terakhir sebelum bersalin ialah 14.2. Mai tak pernah dapat bacaan secantik ini sebelum ini walaupun semasa tidak hamil.
.

Sebab ini lah Mai sangat sukakan set Hamil Shaklee dan kesan lain yang Mai dapat ialah tiada masalah kekejangan kaki yang mana semasa hamil anak kedua Mai kerap kali mengalami kekejangan kaki. Aduh ibu-ibu yang pernah mengalaminya tahu kan betapa sakitnya bila kaki kejang (org kelantan sebut nyetok karung).Tapi hamil kali ke 3 hanya sekali Mai kejang kaki itu pun sebab penat berjalan seharian.
.

Apa yang Mai perasan juga bila konsisten ambil Omega Guard berat badan Mai semasa hamil hanya naik 6kg sahaja sampai ada yang tegur tak nampak naik pun badan perut je naik. Padahal hamil sebulum ini lagi-lagi anak ke-2 badan macam di pum pum..hehe..
.

Buat ibu2 diluar sana yang mencari cari set hamil terbaik, Mai sangat2 syorkan set hamil Shaklee ini kerana Mai sendiri dah merasai perbezaannya dan produk Shaklee dijamin semulajadi, selamat dan berkesan.

Jadi sebelum Hb kita semakin turun, ambillah set shaklee ini untuk membantu meningkatkan Hb sewaktu kehamilan. ia juga bagus untuk bayi dalam kandungan kita.

hubungi aizah untuk aizah bantu ibu-ibu di luar sana supaya hb meningkat dengan selamat dan juga kembali cergas walaupun sedang hamil.

Klik button Whatsap di bawah ini untuk terus whatsap saya atau seperti no tertera di bawah  🙂

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.